Hobit? Ve 3D a na třicet RED kamer!

vydáno 29. 11. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy | 3 komentáře

Tagy: 3D, Faunův labyrint, film, Hellboy, Hobit, Pán Prstenů, Pevné pouto, RED, RED EPIC, RED ONE, The Hobbit

RED Digital Cinema - logo

Produkce Hobita, tedy prequelu trilogie Pána prstenů, má za sebou několik krušných chvil. Jeho přípravy se tak protahovaly, až film opustil producent a režisér Guillermo del Toro.

Pro mnoho fanoušků to mohla být úleva, protože tím uvolnil místo pro návrat Petera Jacksona, další naopak doufali, že by del Toro, tedy člověk, který stojí za Hellboyem (recenze) nebo Faunovým labyrintem, mohl do série vnést trochu svěžího vzduchu.

Ať už patříte do kterékoliv z těchto skupin, můžete být v klidu. Přípravy dvoudílného Hobita jsou v plném proudu a nakonec jim nezabránila ani ohromná stávka hereckých odborů, které si chtěly na Tolkienových adaptacích trochu víc přivydělat.

Peter Jackson už je tak daleko, že vybral i techniku, na kterou bude točit. A že to je sakra libová volba!

Volba, která se svým způsobem dala čekat. Hobit totiž bude kompletně točený v nativním 3D a vzhledem k tomu, že stereo-rig na analogové kamery je skoro sci-fi (kameramanovi by něco takového strhalo záda), digitální technologie musela dostat přednost. A Peter Jackson zvolil tu, kterou už sám ozkoušel a které už pár měsíců fandí jako nikdo.

Zvolil novou kameru RED s názvem EPIC. A když už jí přihazoval do virtuálního košíku, na tlačítko „koupit“ kliknul rovnou třicetkrát. Ano, točit bude na třicet kamer.

O RED už jsme několikrát psali, možná si na ní vzpomínáte (např. RED přináší další HD revoluci). Jedná se o kamery, které jsou v mnohém revoluční a produkci filmů zásadně usnadňují a zlevňují.

Peter Jackson na první prototyp RED ONE natočil kraťas Crossing the Line, kde si jí vyzkoušel a oblíbil natolik, že na ní později natočil i několik scén nepříliš úspěšného Pevného pouta.

Peter Jackson s kamerou RED EPIC

Před několika dny se pak u něj na Novém Zélandu zastavili borci z RED, aby ho nechali osahat si prototyp žhavé novinky s názvem EPIC. A Jackson se do něj zamiloval.

Při pohledu na technické specifikace se není čemu divit. Kamera snímá v rozlišení 5K a umí framerate až 120fps. Díky nové technologii HDRx prý navíc nabídne expoziční pružnost, které se nerovná žádná jiná existující kamerová technologie.

A pak je tu fakt, že díky velikosti ani ve stereorigu (kde jsou namontované kamery dvě) není nikterak těžká nebo nekompaktní. Ideální kandidát na tak náročný projekt, kterým dvoudílný Hobit bez debat bude.

Samozřejmě je tu otázka, jak bude digitální Hobit vypadat. O kvalitě sterea není třeba pochybovat, ale co triky, které tak budou dvakrát tak drahé? A neztratí se „filmový look“?

Na RED kamery se točil v kinech právě kolující Život online a málokdo poznal, že se jedná o digitál. Stejně u spousty dalších projektů, které RED zvolily jako hlavní kameru.

Ta technologie hodně pokročila a dá se očekávat, že tomu tak bude v případě modelu EPIC obzvlášť. Přesto se někteří můžou (stále ještě oprávněně) strachovat. Snad se brzy objeví nějaká demo videa, která obavy zaženou.

Ostatně do prvních ukázek z filmu si ještě nějaký ten měsíc počkáme. Natáčení by mělo začít někdy během začátku příštího roku a trvat bude několik měsíců, protože budou oba filmy točené dohromady. V případě Hobita se navíc jedná o trikově hodně náročnou práci, takže post-produkce bude o to delší – navíc ve 3D.

Plánovaná premiéra je tedy na prosinec 2012 (část první) a prosinec 2013 (část druhá). Těšíte se?

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Hobit? Ve 3D a na třicet RED kamer!

Vložil Anonym (bez ověření), 30. Listopad 2010 - 23:44

Obrázek uživatele Anonym

Mám blbý dotaz, co je rozlišení 5K ? Pokud vím, rozlišení se běžně uvádí v celkovém počtu pixelů (5 MP) nebo v pixelech na stranu (1600×1200).

Díky za odpovědi

Re: Hobit? Ve 3D a na třicet RED kamer!

Vložil KARLOS (bez ověření), 1. Prosinec 2010 - 0:32

Obrázek uživatele KARLOS

Zjednodušeně řečeno horizontální počet bodů senzoru… 1080p tak je o něco nižší chlupaté 2k (1920×1080) a 2k rozlišení je dle binárních počtů (snad říkám správně to binárně v rouvislosti s násobky osmi ;)) 2048×1080… Je to trošičku složitější, některé „Káčka“ nejsou 16:9, ale 4:3 atd atd… Takže výsledek může mít při stejném počtu k jiné fyzické množství obrazových bodů…

Re: Hobit? Ve 3D a na třicet RED kamer!

Vložil slart (bez ověření), 3. Prosinec 2010 - 22:54

Obrázek uživatele slart

Netěším, spíš jsem zvědav. Hlavně lituju všechny ty, kteří shlédnou film, aniž by absolvovali knižní „Cestu tam a zase zpátky“. Tím pro ně definitivně ztratí (kniha) své kouzlo. Termín uvedení filmu je ale ještě daleko, takže kniha má ještě nějaký ten čas šanci :)