Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

vydáno 27. 4. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 11 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Hobit: Bitva pěti armád, recenze, The Hobbit: The Battle of Five Armies

Hobit: Bitva pěti armád (Hobbit: The Battle of Five Armies, 2014) (Blu-ray)

Zazvonil zvonec a Hobita byl konec. Pro někoho splněný sen, pro někoho smutná zpráva. Pro Petera Jacksona každopádně období velkého oddechu, neboť tuhle káru konečně dotlačil do cíle a uzavřel jednu velkou kapitolu své kariéry. Bohužel, nyní už můžeme opravdu říct, že Hobit zůstal pouze jakýmsi dovětkem a slabým odvarem prstenové trilogie a sám o sobě přináší jen příval vizuálních atrakcí a fanoušky vysněných momentů z knižní předlohy, které jsme prý chtěli vidět. Možná že chtěli. Stejně jako jsme chtěli prequely k Hvězdným válkám. Ale opravdu jsme Hobita potřebovali?

Stejně jako v případě Lucasovy ságy, jež má s Hobitem až příliš mnoho styčných bodů, se domnívám, že nikoli. Ano, kdyby Hobit neexistoval, neviděli bychom, jak Sauron povstal z mrtvých. Jak ho Bílá rada poslala zpátky do Mordoru. Jak Bilbo přišel k Mithrilu a Žihadlu. Anebo jak si jeden trpaslík prošel nervovým kolapsem, málem nechal pozabíjet celou svou rodinu a nakonec vyjel na kamzíkovi kamsi do hor, kde se pomlátil se zjizveným digitálním skřetem. Jenže to jsou vše jen takové mrzké detaily, nic, co by opravdu stálo za vyprávění.

Problém Hobita byl vždy v tom, že přišel jako druhý a vypráví něco, co vlastně filmové převyprávění nijak zvlášť nepotřebuje. Rozhodně pak ne v podobě tří filmů, které jsou doplňovány Tolkienovými dovětky (které vždy byly právě tím něčím navíc, co není potřeba tahat do centrálního příběhu) a smyšlenými postavami a dějovými zákrutami, jež připomínají spíše povrchní fanfikci, než-li Tolkienovu vizi Středozemě.

Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Je to úplně stejné, jako se zmíněnými Hvězdnými válkami. Jednou jste se dozvěděli o Klonových válkách a chtěli jste je vidět. Zjistili jste, že Darth Vader – bacha spoiler – je otec Luka Skywalkera a chtěli jste vidět, jak se z něj stal psychopatický poskok v černém brnění. Jenže vám nikdy ve fandovském zápalu nedošlo, že ve skutečnosti nepotřebujete tato tajemství odhalovat, neboť právě v nich spočívá ono kouzlo. Ve vlastní fantazii. Ve vlastní obrazotvornosti, která mnohé situace vylíčí lépe než tisíce trpaslíků pochodující k Osamělé hoře, kde na ně čekají červy jako vystřižení ze slavné Duny.

Jackson se v celé trilogii tak moc snaží vše propojit s Pánem prstenů, až ztrácí soudnost a koncentraci na samotný příběh titulního hobita. Hobit měl být příběhem Bilba Pytlíka, který nalezne odvahu a zjistí, že svět netvoří domov, ale jeho okolí. A že má cenu vypravit se do něj a zažít něco jiného, než každodenní rituál snídaně-svačiny-druhé svačiny-oběda-odpoledního čaje-večeře a druhé večeře. Jenže Jackson za vším vidí větší plán a víc ho zajímají Sauronovy zákulisní plány, akční spektákl, zbytečné vedlejší linie s elfy… a tak dále a tak dále.

Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Není divu, že z celé trilogie nejlépe vychází první film, neboť právě v něm byl jasně definovaný hlavní hrdina, jehož proměnu ze slabocha v hrdinu a člena výpravy jsme pozorovali. Od druhého dílu už jsme hrdinu ztratili a Thorin Pavéza, jenž většinu třetího filmu stráví v poblouznění zlatým pokladem, bohužel není gerojem, s nímž bychom se snadno ztotožnili. Stejně jako s lučištníkem Bardem, jenž je ve výsledku spíše matnou figurou, podobně zaměnitelnou jako většina trpasličí družiny.

Třetí díl má navíc tu vadu, že se do něj dostaly i scény, jež měly být původně ve druhé části, čímž se Jacksonovi bohužel rozpadá jakákoli vyprávěcí struktura. Hobit začne velkolepě velkou dračí smrští, jenže než se stihnete vžít do Bardova úkolu, projít si s ním peklem a střetnout se s drakem, je konec. Šmak se odporoučí do plamenných jazyků a dlouhou dobu budovaný záporák je najednou nahrazen ještě větším zlem, které už však postrádá jakoukoli osobnost. V Pánovi prstenů střety obřích armád fungovaly, neboť jsme znali jejich hrdiny. Proč se ale bát o digitální trpaslíky vedené Billym Connollym, když je vidíme poprvé za celou trilogii? Proč se bát o Legolase, když víme, že přežije? O Tauriel, jež v ani jednom filmu nemá kromě romantiky nic jiného na práci? V Jacksonově návratu do Středozemě bolestivě chybí něco, co by dokázalo vytvořit napětí a utáhlo na devět hodin divácký zájem. Jackson se domnívá, že stačí předhodit každých pár minut působivou akční sekvenci, jenže to je málo.

Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Osobní příběhy tvoří děj, nikoli nájezdy skřetů na Osamělou horu, nebo Gandalfovo pobíhání po rozvalinách s digitální armádou za zády. Tolkien to věděl, neboť se sám akci vyhýbal a zkracoval ji na minimum. Jackson, jenž od svého vysněného King Konga těžko hledá vlastní soudnost, už se však nadobro utopil v představě, že moderní technologie a vizuální atrakce jsou tím, proč lidé chodí do kina. A Hobit je ve své třetí části důkazem, že i když se lze těmito atrakcemi bavit, těžko zůstanou něčím víc než ekvivalentem projížďky po horské dráze. Vyprázdněným zážitkem, jenž stejně rychle prožijete jako zapomenete.

Technické provedení

Hobití série měla vždy vstupní parametry na to stát se referenčním titulem par excellence. Jenže s výjimkou prvního filmu se to ne a ne povést. Vždy se najdou drobné mušky, které chlupatého půlčíka a bandu zaměnitelných trpaslíků sestřelí o stupínek níže do pozice „jen“ vysokého nadprůměru. Minule to bylo především použití sportovních kamer v říční sekvenci, kde film hodně tratil především na detailech, a problémy film občas vykazoval i v případě kontrastu či kresby, jež narážela na limity svého přepisu. A třetí díl je na tom obdobně.

Ne, nechci říkat, že Hobit vypadá na Blu-ray špatně. Právě naopak, vypadá přesně tak, jak Peter Jackson zamýšlel. Některá řešení však nejsou úplně kompatibilní se zvolenou prezentací, což se na výsledku chtě nechtě odráží. Některé scény tak opět trpí horší ostrostí a drobnou ztrátou detailu. Občas pokulhá i kontrast. Největším nepřítelem Bitvy pěti armád je však tentokrát již opravdu hodně nedostačující disk.

V Bitvě pěti armád se toho totiž děje hodně. Až příliš. V podstatě celý film je jedna velká akce, jež vyžaduje velký prostor pro přepis, jenž bude machrovat obřím datovým tokem, který utáhne každé máchnutí meče, obří armády, haldu CGI. A to občas i v kombinaci horšího osvětlení. Jenže Warneři trochu zaškudlili a poslali celý film jen na jediný disk s datovým tokem, jenž občas propadává přibližně k 15MB/s a to je v některých scénách málo.

Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Opět, Hobita to nečiní nikterak tragickým. Naopak, stále si drží status povedeného disku. Cvičené oko si však chtě nechtě povšimne známek vydatné komprese v podobě výrazně zhoršené kresby. Především ve stínech, kde dochází hlavně v tmavém úvodu ke slévání. Během filmu se situace výrazně zlepšuje a řada scén vypadá naprosto skvěle (a referenčně), výskyt podobné chybičky však u vyloženě áčkového titulu přece jen zamrzí. Nicméně je jasné, že rozšířená verze bude potřebovat a zcela jistě dostane druhý disk, takže bude zajímavé sledovat, jestli slévání u rozšířené verze vymizí. Vsadil bych se, že ano. Popravdě si ale myslím, že Warneři mohli jeden disk přihodit a třetí Hobit by prošel bez ztráty jediné kytičky jako referenční disk se vším všudy. Takhle je to – řečí ze školních škamen – za pěknou dvojku.

Zvukově už se však do referenčních vod dostáváme s naprostou lehkostí. Hobit zněl na Blu-ray vždy fantasticky a ani Bitva pěti armád není výjimkou. Disk s naprostým přehledem zvládá vše, co od něj Jackson a spol. vyžadují. Dialogy jsou přehledné, ruchy se prolínají všemi kanály a zní jak se patří realisticky. A hudební doprovod nabízí dostatečnou dynamiku, aby dal sousedům vědět, že vám v obýváku probíhá armáda skřetích válečníků.

Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Hobit je mixovaný v osmikanálovém DTS-HD Master Audiu, takže má zvuková stopa nebývalou sílu a skvěle pracuje s jednotlivými kanály, které tvoří skvostnou zvukovou kulisu. Odehrává se bitva? Jste v jejím středu. Postavy si povídají? Máte pocit, že jste ve scéně s nimi. Tak to má být. Jackson film mnohdy až přeplácává nejrůznějšími vjemy, ale Blu-ray si vždy odvede své. A to natolik zdatně, že přechod k SD české stopě opravdu bolí. Pána prstenů, ani Hobita jsem v češtině nikdy nemusel (zkrátka to působí divně) a Bitva pěti armád na tom nic nemění. Navíc česká stopa vždy tratí na síle, čistotě zvuku a především dynamice, takže pokud dabing vyloženě nechcete, pusťte si originální stopu a dobře se bavte.

Bonusy

Už jsme si zvykli, že kinoverze Hobita přichází jen s jakýmsi bonusovým předkrmem před hlavním chodem v podobě rozšířené verze a přívalu několika hodin materiálů. Bitva pěti armád bohužel není výjimkou, takže pokud jste čekali, že se tentokrát dočkáte intenzivního průletu Středozemí, raději si snižte očekávání na minimum.

Nové featuretty jsou pouze dva – Recruiting The Five Armies, jenž se ve 12 minutách zaobírá prací s komparzem a natáčením velkolepé závěrečné rubanice, a pohled do zákulisí natáčení závěrečné písně The Last Goodbye.

Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014) Hobit: Bitva pěti armád (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Featuretty A Six-Part Saga a A Seventeen-Year Journey, které v podstatě rekapitulují kompletní prstenovou ságu, určitě potěší ty, kteří podobné materiály nesjíždí na internetu dávno před premiérou. Pro ostřílené hledače materiálů to však není, neboť se oba krátké dokumenty objevily „na síti“ v rámci propagace filmu v kinech. A informativně samozřejmě nejde o nic zásadního. Naopak si mnohdy připomenete, o kolik byl Pán prstenů emocionálnější a vypjatější zážitek.

Závěrem jsou na disku přítomny ještě trailery. Ať už na závěr trilogie, nebo předchozí rozšířenou verzi Šmakovy dračí pouště. Všechny bonusy přitom nesou i české titulky.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Hobit: Bitva pěti armád poskytla k recenzi distribuční společnost Magic Box. Děkujeme. Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Ferry Sally (bez ověření), 27. Duben 2015 - 13:50

Obrázek uživatele Ferry Sally

Dobrý den. Naprostý souhlas s komentářem autora tohoto článku (recenze)!
Ferry Sally.

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 27. Duben 2015 - 14:52

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„už se však nadobro utopil v představě, že moderní technologie a vizuální atrakce jsou tím, proč lidé chodí do kina“ – Kacířská otázka: a co když to tak opravdu je? (pro dostatečně velké procento diváků)

Pro mne je hlavní problém trilogie v tom, že adaptace Hobita z ní tvoří sotva třetinu (a ten podíl s každým filmem klesá). Zbytek je buď Silmarillion nebo vlastní volná tvorba na motivy Tolkiena. A to mi přijde přinejmenším neupřímné. LotR sice nebyl úplně věrný předloze, ale to filmová adaptace ani být nemůže, jinak by se buď nedala natočit nebo by se na ni nedalo koukat. Ale tohle už je prostě moc daleko, tady už se o adaptaci snad ani mluvit nedá.

Co se obrazové kvality BD týká, třeba je to (myslím rozhodnutí vydat to na jednom disku) tak trochu kalkul s tím, že na rozdíl od Pána prstenů nebudou mít lidé motivaci kupovat si rozšířenou edici kvůli obsahu. U Pána prstenů bylo spíš na místě označit kinoverzi jako zkrácenou, u Hobita jsou už kinoverze zbytečně natahované. Takhle budou mít fajnšmekři dodatečnou motivaci v podobě lepšího obrazu.

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Duben 2015 - 15:33

Obrázek uživatele Anonym

no to nebudu a recenzent mele nezmysly pretoze aj dvojka aj jednicka 2D rozsirene verzie boli na jednom disku takisto ako tie teatralne (na 2 disky boli iba 3D verzie) a mali taky isty skoro priemerny bitrate okolo 20–21 kbps takze pochybujem velice ze aj trojka nebude iba na jednom disku… a obraz bol skoro totozny ba este horsi v tych istych scenach..viz v dvojke v dragons lair strasne skaredy banding ked si dal bilbo prsten na ruku

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 28. Duben 2015 - 12:08

Obrázek uživatele Psema

Pravda, já jak jsem předtím recenzoval 3D verze a tentokrát jen 2D verzi, nedošlo mi, že 2D verze 2 disky nedostávají. V tom případě si to fakt neumím představit. Jednička mi ještě přišla vizuálně dost v pořádku, ale to je prostě tím, že tam není tolik scén, které by disk vyloženě drtily. Což u dvojky a trojky neplatí.

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Duben 2015 - 23:53

Obrázek uživatele Anonym

aha..no to je velka pravda..ale prvy diel bol aj perfektne zkomprimovany to skor dvojka a trojka vyzeraju odflaknuto uz aj v teatralnych verziach napr banding v dvojke aj trojke uz pri zaciatku a podobne..a to dost nechapem pretoze na disku je stale dost miesta aj na viac bitratu napr interstellar ma tiez takmer tri hodiny a ma bitrate nad 24 kbps ja mam proste pocit ze warneri bluray prepisy flakaju aj interstellar a star trek imax verzia mali dost kompr. chyb a blokov

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Duben 2015 - 13:31

Obrázek uživatele Anonym

inak neviem kde inde by to bolo lepsie sa spytat, v robinovi hoodovi a aliens 2 sa mi stalo ze v niektorych scenach mi prska zrno vzdy v urcitych intervaloch napr. vzdy po 8 snimkoch raz sa ukaze potom na dalsich 8 nic a potom zas iba na jeden snimek a dokola pri pauzovani som zistil, stava sa to hlavne v tmavsich scenach a v noci a pri prehravani je to dost vidiet a je to otravne a kazi to obraz ale je to iba v niektorych scenach, je to chyba blurayu alebo prehravaca alebo tv? zaujimave ze cez den to neni vobec vidiet

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Polux (bez ověření), 27. Duben 2015 - 21:28

Obrázek uživatele Polux

Prvni dva díly byly o půl hodiny delší v kino sestřihu a dostaly 1 disk i v extended verzi. Dost těžko tak třetí díl bude v extended verzi na dvou plackach, to by musel mít 3.5 hodiny a tolik materiálu PJ neuvolni

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 28. Duben 2015 - 7:30

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Aspoň ušetřím. :-)

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil kuchi (bez ověření), 29. Duben 2015 - 7:22

Obrázek uživatele kuchi

Já někde četl že u Hobita 1 byla postprodukce dělána ve 4k, zatímco u dvojky a trojky pouze ve 2k. Imho by to také mohlo vysvětlovat proč je první díl obrazově výrazně jinde

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Duben 2015 - 12:29

Obrázek uživatele Anonym

ano to by mnoho vysvetlovalo tiez si myslim pretoze jednicka je obrazovo fakt lepsia

Re: Hobit: Bitva pěti armád (recenze Blu-ray)

Vložil Akronym (bez ověření), 11. Květen 2015 - 11:20

Obrázek uživatele Akronym

Pan Semecky to snad nemyslite vazne…Vasu stranku sledujem uz roky, ale ten prerod od obrovskeho fanboyizmu az po kompletnu dehonestaciu Hobita u Vas ozaj nechapem. Neviem co Vas tak velmi sklamalo, alebo urazilo a nechcem na Vas utocit, preto by ma zaujimal Vas nazor, kedy sa u Vas otocila karta. Ja som bol na treti diel dvakrat v kine, ale pozriem si ho az v rozsirenej verzii, pretoze kinoverzia stala tak za dva prdy. Uzivam si kazdu minutu a sekundu v Stredozemi, pretoze pochybujem, ze sa tam vratime a ak ano, tak urcite nie v podobnom duchu a kvalite aku priniesol Peto Jacskon. Preto by ma naozaj zaujimal Vas nazor. Dakujem