High-Def střípky #9

vydáno 20. 11. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 3D, 720p, AMD, AVCHD, Blu-ray, Cell, CES 2009, D-Box, DTS, DTS-HD, film, HDMI, IBM, Magnavox, Microsoft, Netflix, Opteron, PlayStation 3, PS3, Rallye smrti, Roadrunner, Sony, Wal-Mart, Xbox 360, Xbox Live

Co se děje ve světě vysokého rozlišení? Vracíme se k pravidelné zpravodajské relaci ze světa, kde počet pixelů pod 1920×1080 nemá žádný smysl. Dnes o stavu DTS, o nové verzi HDMI, nebo třeba o čínských pirátech, kteří smaží Blučka jako o život.

DTS Inc. je v plusu

DTS logo

Společnost DTS Inc., která se stará o existenci kodeků DTS, DTS-HD a DTS-HD HR, si oproti minulému roku přilepšila. Zatímco za třetí čtvrtletí 2007 hlásila ztrátu $1.1 milionu, letos se jí za stejné období podařilo dostat do plusu – vydělala $2 miliony. Že za takový zisk může společnost děkovat existenci vysokého rozlišení, přiznává i její výkonný ředitel Jon Kirchner, který zároveň věří, že se bude s narůstajícím počtem Blu-ray disků společnosti dařit stále více. DTS Inc. očekává za tento fiskální rok tržby mezi $55 a $59 miliony.

PlayStation 3 má výkon

Vnitřnosti PlayStationu 3 se dostaly do žebříčku pěti set nejvýkonnějších výpočetních technologií na světě. Roadrunner od IBM, který se díky CELL technologii do žebříčku dostal, ale stejný čip jako PlayStation 3 nepoužívá, respektive optimalizuje podobný procesor pomocí Opteronu od AMD. Trochu nezvyklá kombinace, každopádně potvrzuje trend, který se bude v budoucnu rozšiřovat a sice že herní technologie se budou do podobných žebříčků dostávat stále častěji.

Xbox + Netflix = HD

Microsoft Xbox 360 Elite

Ode dneška můžou majitelé Xboxu streamovat filmy přes službu Netflix. 12000 titulů v SD nás nezajímá tolik jako zbývajících 300 filmů v HD, které si můžete on-line do svého Xboxu „půjčit“. Služba je samozřejmě omezená pouze na území Ameriky, vzhledem k problémům, které nové Xbox Live má, ale budou uživatelé rádi, že se vůbec můžou na službu přihlásit. Microsoft totiž momentálně musí pečlivě pracovat na napravování škod, které napáchaly nedávné technické poruchy – tisíce uživatelů se nemohlo na Xbox Live připojit a služba neustále padala. Společnost navíc začala nekompromisně blokovat pirátské účty a přístroje. Odnesli to ale i nevinní uživatelé – tedy alespoň svou nevinnost hlásají na internetu. Jenže věřte jim…

Chystá se nové HDMI

Podrobnosti se zřejmě dozvíme až na příštím CESu, který je na míle vzdálený, ale spekulace o další verzi HDMI se objevují už teď. Nová specifikace, na které už někteří vývojáři pracují, bude hlavně přípravou na 3-D. Současné HDMI je sice schopné přenést „first-gen 3-D“, jak současnému 3-D na Blu-ray experti říkají, ale během příštích měsíců by přes HDMI kabel mělo být možné poslat mnohem náročnější datové toky. Lidé, kteří za HDMI stojí, si představují podporu 120Hz HD a několikavrstvé 3D zobrazení. Jak už bylo řečeno na začátku, nové High Definition Multimedia Interface se představí zřejmě na CES 2009.

Piráti to zkoušejí s Blu-ray

Pirátské Blu-ray disky z Číny

Číňanům už DVDčka nestačí, nově začali ripovat i Blu-raye. V čínském Shenzenu se státním příslušníkům podle MPAI vůbec poprvé v historii podařilo zadržet ilegální kopie Blu-ray disků. Přes osm set disků, které „tvůrci“ prodávali za pouhých $7 (oproti klasickým $30 podstatný rozdíl) však nebyly klasické Blu-raye – byly to pouze jejich 720p ripy. Piráti je vytvářeli prolomením veškerých ochran a AVCHD kompresí, díky které se pak filmy v nižším rozlišení vešly na klasická DVD.

Neposedné křeslo

Zapomněli jste na D-Box? Tak si zase rychle vzpomeňte, technologie totiž ještě není mrtvá. Doteď kód s impulsy k vibracím D-Box křesel nesly hlavně disky od Foxů, nově se k nim ale přidají i Blu-raye od Universalu (první takový bude béčkové Death Race). Technologie D-Box se tedy dost možná ještě vzpamatuje a začne se objevovat i u filmů ostatních studií. Je to trochu překvapivé – hlavně proto, že se zmínky o D-Boxu neobjevují ani na internetových fórech mezi uživateli, kteří jsou opravdoví HD pionýři. Ta křesla si nikdo nekupuje!

Definitivně modré Vánoce

Blu-ray Disc logo

V souboji o nejlevnější Blu-ray přehrávač k sehnání na Černý pátek zatím vyhrává Wal-Mart. Ten nabídne přehrávač Magnavox za pouhých $128, při současném kurzu tedy za nějakých 2500 Kč. Wal-Mart tak posílá zákazníkům jasnou zprávu: Vánoce jsou ve znamení Blu-ray.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře