HD DVD se vrací - pod čínskou vlajkou jako CBHD

vydáno 9. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: AVS, Blu-ray, CBHD, DVD, DVD Forum, film, Harry Potter, HD DVD, Krvavý diamant, Microsoft, OMNERC, přehrávač, Sony, Speed Racer, Toshiba, Warner Bros., Xbox 360, XDE, Zlatý kompas

CBHD - logo

Pokud sledujete situaci na poli optických HD nosičů od samého začátku, nemohla vám uniknout dřívější souběžná existence dvou konkurenčních formátů – Blu-ray a HD DVD. Takzvaná válka formátů je už více než rok za námi… A nebo není?

V polovině února minulého roku oznámila společnost Toshiba, že definitivně končí s výrobou a podporou HD DVD disků i přehrávačů. Tento formát od roku 2007 soupeřil s Blu-ray společnosti Sony a dalších, aby nakonec z nerovného boje se svěšenou hlavou ustoupil. Zanechal za sebou zhruba milion nepříliš nadšených majitelů HD DVD přehrávačů a externích jednotek k herním konzolím Microsoft Xbox 360.

Od té doby bylo ticho po pěšině, Toshiba se po zdrcujícím obchodním neúspěchu začala obrazovým technologiím věnovat trochu jiným způsobem – představila upscaling eXtended Detail Enhancement (XDE), který měl i z obyčejného DVD vykouzlit obraz srovnatelný s nativním vysokým rozlišení. Žádný zázrak se ale samozřejmě nekonal (recenzi přehrávače s technologií XDE uvedeme v nejbližší době.

Teď se ale zdá, že pohřbené HD DVD technologii by mohla svitnout naděje v komunistické Číně. Ta je proslulá svým odporem k západním „kapitalistickým“ technologiím, neplacením poplatků za využití technologií a vytvářením svých vlastních formátů, které by měla plně pod kontrolou. Ono se vlastně není čemu divit, s přihlédnutím k počtu obyvatelů této země a jejich „spotřebě“ elektroniky se dá v případě nutných licenčních tantiém hovořit o skutečně vysokých částkách, které výrobce hardware nebo záznamových médií zatěžují.

Prototypy prvních CBHD přehrávačů

Celosvětově uznávanému Blu-ray formátu (jiná cesta teď už skutečně není) se z výše jmenovaných důvodů Čína brání a představuje svůj vlastní optický HD disk – CBHD (China Blue High-definition Disc). Z názvu, který Blu-ray evokuje, to sice nemusí být příliš patrné, ale CBHD má skutečně kořeny v HD DVD formátu společnosti Toshiba.

Za vývojem formátu CBHD, který byl mimochodem jako prototyp představen už v roce 2007 (soudruzi skutečně nikdy nespí), stojí Optical Memory National Engineering Research Center (OMNERC), člen světové organizace DVD Forum. Formát sice vlastní čínská vláda (!), ale je založen na intelektuálním vlastnictví společnosti Toshiba – na HD DVD. Pro samotný obsah bude použit u nás neznámý obrazový a zvukový kodek AVS (Audio Video Standard), vyvinutý čínskými společnostmi jako odpověď na H.264/AAC.

A teď to nejdůležitější: žádný formát, určený primárně k distribuci filmů v rámci domácí zábavy, se neobejde bez podpory holywoodských studií. Ta jsou po špatných zkušenostech z nedávné války formátů sice velmi opatrná, první vlaštovka se už ale objevila: studio Warner, které pomohlo Blu-ray ve vítězství a po celou dobu své filmy samo vydávalo na obou konkurenčních formátech, teď podpořilo i CBHD.

Prvními filmy, které se na čínském trhu objeví, tedy budou takové blockbustery, jako série Harry Potter, drama Krvavý diamant, dobrodružný Zlatý kompas nebo obrazově úchvatný Speed Racer. Disky přitom budou stát v přepočtu mezi $7,25 a $10,15 (budou tedy o dost levnější, než Blu-ray), u přehrávačů by pak měla cena začínat někde na $300 (což je srovnatelné s nejlevnějšími „modrými“ mašinkami).

Warner Bros. - logo

První CBHD přehrávače a filmy se měly objevit už na čínský Nový rok (25. ledna), kvůli blíže neupřesněným vážným technickým problémům při výrobě se ale termín uvedení posouvá na duben. Je samozřejmé, že se na discích budou distribuovat především filmy čínské produkce, podpora holywoodského vydavatelství ale dodává celé věci tu správnou váhu.

Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. CBHD disky ani přehrávače nebudou dostupné nikde jinde kromě Číny, už to samotné by ale mělo k obchodnímu úspěchu stačit. Pozici Blu-ray na světovém trhu to zřejmě vůbec neohrozí, protože v Číně se tomuto formátu dosud vůbec nedařilo a teď už ani nebude…

Je ale velmi zajímavé pozorovat částečnou reinkarnaci formátu, který všichni považovali za dávno mrtvý. Čím vším nás Toshiba asi ještě překvapí?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: HD DVD se vrací - pod čínskou vlajkou jako CBHD

Vložil Quasarus (bez ověření), 11. Březen 2009 - 20:42

Obrázek uživatele Quasarus

„Z názvu, který Blu-ray evokuje, to sice nemusí být příliš patrné, ale CBHD má skutečně kořeny v HD DVD formátu společnosti Toshiba, využívajícím červeného laseru, nikoliv modrého.“

Tak takovouhle hrubku bych od serveru zabyvajiciho se HD necekal. HD-DVD funguje samozrejme na tom stejnem modrem laseru, s cervenym nelze dosahnout potrebne hustoty. Mezi HD-DVD a Blu-Ray byl rozdil jen ve formatu ukladani, nikoliv laseru.

Re: HD DVD se vrací - pod čínskou vlajkou jako CBHD

Vložil d.f.h, 11. Březen 2009 - 21:23

Obrázek uživatele d.f.h

Hmmm… Nějak se mi to popletlo, asi s HD Rec, jinak to nechápu. Díky za upozornění, větu jsem přeformuloval.

Ale jinak – visí to tu už druhý den a teprve teď se někdo ozval! :-)