HD DVD dohání Blu-ray v datové kapacitě

vydáno 16. 11. 2007 | sekce Novinky | téma Datová média

Tagy: Blu-ray, CEATEC Japan 2007, HD DVD, Toshiba

Pokud technologie HD DVD za Blu-ray konkurencí v něčem zcela jistě zaostávala, tak to byla nižší datová kapacita. Teď se ale v tomto směru síly vyrovnaly a obě technologie mohou pro data poskytovat stejný prostor – až 50 GB.

Třívrstvé HD DVD

Blu-ray disky nabízejí datovou kapacitu 25 GB (jednovrstvé) nebo 50 GB (dvouvrstvé) už od svého začátku. HD DVD vzhledem k odlišné výrobní technologii nabízelo dosud 15 GB na vrstvu, tedy maximálně 30 GB ve dvou vrstvách. V sílícím konkurenčním boji se ale počítá každý bod a společnost Toshiba oznámila třívrstvý HD DVD disk s kapacitou 45 GB už v lednu letošního roku.

V dubnu pak byla organizaci DVD Forum, dohlížející na standardy technologií DVD a HD DVD, podána žádost o schválení a během čekání se výzkumníkům Toshiby podařilo „nacpat“ do každé vrstvy další 2 GB, takže se finální třívrstvé HD DVD může pochlubit datovou kapacitou 51 GB. Tři vrstvy pro HD DVD byly přijaty jako součást standardu a to jako argument proti Blu-ray postačí.

V tuto chvíli není jasné, jak si s těmito třívrstvými disky poradí stávající HD DVD mechaniky a stolní přehrávače, zřejmě se ale jedná o takový rozdíl, který nepůjde napravit novějším firmware.

Blu-ray ovšem může celkem snadno získat svůj dosavadní náskok zpět, na letošním veletrhu CEATEC 2007 byl totiž představen prototyp čtyřvrstvého disku s impozantní kapacitou 100 GB a možnosti technologie údajně nekončí ani tam.

Pokud ale bude kvůli každé další vrstvě nutné kupovat nový přehrávač, spotřebitele tento souboj asi příliš nenadchne…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře