Hancock - superšpatný superhrdina (recenze Blu-ray)

vydáno 11. 1. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, BonusView, Dolby TrueHD, film, Hancock, MPEG-4 AVC

Hancock (2008)

Will Smith už vícekrát dokázal, že mu není cizí žádná role. Jeho hrdinové mohou být vtipní, mlčenliví, vážní i veselí. V jednu chvíli je drsný a nostalgickým sarkasmem prolezlý policajt v Já, robot (recenze), vzápětí zodpovědný otec a dobrácký otloukánek v Štěstí na dosah, jen aby se proměnil v zatrpklé zosobnění smutku v uplakaném filmu Sedm životů.

Když z poslední doby přihodíme ještě podařený remake Já, legenda, máme škálu charakterů, kterou někteří herci málem nestihnou nasbírat za celou kariéru. Přesto však asi nemůže být pochyb o tom, že Willovi nejlépe padnou role v akčních komediích. Už od dob Mizerů, Dne nezávislosti a Mužů v černém je zřejmé, že Willovi jdou úšklebky a vtípky lépe než vážná tvář a vážné řeči.

John Hancock je pobuda, opilec, sprosťák a flákač. A také superhrdina. Takový, jakého jste ještě neviděli. Nemá modročervenou „pláštěnku“ jako Superman, neskrývá svou skutečnou identitu a netouží po lásce křehké dívky zachráněné ze spárů úhlavních nepřátel. Umí létat, kulky se od něj odrážejí a jeho síla je nezměrná. Ale co z toho, když je věčně nalitý a lidé ho štvou?

Hancock je spokojený v Los Angeles, kde čas od času zatočí s nějakým padouchem, sbalí lehkou děvu nebo jen tak posedává po barech. Lidé ho však mají plné zuby. Jeho superhrdinské kousky nejsou nikterak elegantní: V jeho stopách je jen samá spoušť a zkáza.

(Mimochodem, původ jména John Hancock je ve filmu letmo zmíněn: Sestřička v nemocnici se našeho hrdiny údajně zeptala na „jeho Johna Hancocka“. Protože si po ráně do hlavy nic nepamatoval, myslel si, že je to jeho skutečné jméno. Ne každý našinec asi ví, že „John Hancock“ je v Americe synonymum pro podpis a přeneseně také pro jméno obecně. Vychází to z toho, že ze všech „otců zakladatelů“, jejichž podpis najdeme na americké ústavě, je podpis Johna Hancocka – zástupce tehdejší kolonie/státu Massachusetts – nejvýraznější a zastiňuje i podpisy slavnějších osobností.)

Vylepšit Hancockův pocuchaný image a udělat z něj hrdinu, jakého město potřebuje a obyvatelé obdivují, to bude těžký úkol. Ujal se ho marketingový specialista Ray Embrey (velmi vtipný Jason Bateman), kterému Hancock zachránil život.

Ray je dobrák z povolání a mimo jiné také manžel krásné Mary (poněkud chladná Charlize Theron) a věří, že Hancock není tak nenapravitelný, jak si všichni kolem myslí. Pod Rayovým vedením se Hancock, zprvu velmi neochotně a zdráhavě, pokouší napravit svou nevalnou pověst.

Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008)

Potud je film zábavný. Satirické utahování ze stereotypních žánrových superhrdinů a rozmluvy trpělivého Raye a neposlušného Hancocka jsou úsměvné, i když z nich často Jason Bateman vyjde jako lepší herec. Pak však přijde zvrat, ze kterého už se film nevzpamatuje. Co byla dosud rozverná komedie, stává se najednou podivnou dramatickou fraškou, která osciluje mezi chabými pokusy o vykrádání Highlandera a ignorováním donebevolajících logických pochybení.

První hodina, ve které jsme se smáli Hancockovu superhrdinskému snažení, při němž likvidoval veřejný i soukromý majetek a poštvával proti sobě hněv smrtelníků, uplyne jako voda. Zbývajících třicet až čtyřicet minut se film plácá v nejapných pokusech o zcela zbytečné objasňování Hancockova původu a pozadí napjatého vztahu s Mary.

Situaci trochu odlehčuje hlavní nepřítel „Red“ (Eddie Marsan). Na scéně se objevuje jako bankovní lupič, ale jeho komicky přehrávané padoušské odhodlání brzy prozradí inspiraci, jež má původ v archetypální supermanovské nemesis: Gene Hackman a jeho Lex Luthor.

Bohužel se však nejedná o opravdu nebezpečného nepřítele, který by dal superhrdinovi zabrat, a filmový příběh nechává Hancocka, aby se s ním vypořádal téměř mimochodem.

Blu-ray

Recenzované vydání pochází ze Spojeného království a bohužel neobsahuje žádnou podporu češtiny (česká verze i s dabingem však vyšla také a je k dostání na DVDobchod.cz). Pokud vám to nevadí, směle kupujte, protože cena je rozhodně příznivá. Přestože balení obsahuje dva disky, k užitku vám bude pouze jeden.

Ten druhý (DVD-ROM) nese tzv. digitální kopii, kterou lze obyčejně používat pro přehrávání na počítači nebo třeba na PSP. V tomto případě je však využití přiložené digitální kopie omezeno do 25. 11. 2009, takže nyní již můžete bezcenný disk použít třeba jako tácek pod kafe.

První disk je na tom s použitelností mnohem lépe. Obsahuje dvě verze filmu: trochu prostříhané vydání, které bylo k vidění v kinech, a také prodlouženou verzi (12 minut materiálu navíc).

Obraz

Film je prezentován v poměru 2.40:1, kodek MPEG-4 AVC. Přenos na Blu-ray je docela povedený, i když ne špičkový. Je škoda, že je obraz trochu moc tmavý, takže některé drobnosti v tmavších scénách nejsou dobře vidět. Slunné a vybledlé Los Angeles v první části filmu má kvůli tomu hnědavou atmosféru.

Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008)

Akční scény a speciální efekty vypadají velmi dobře, i když nějaké nedostatky by se našly (především v tmavé bitvě mezi Hancockem a Mary a ve finální scéně v nemocnici, která vyznívá trochu naivně – i když tam je na vině spíše původní CGI).

Zvuk

Anglické Dolby TrueHD 5.1, v některých momentech na můj vkus trochu moc hlasitý mix – ačkoliv to asi k tomuto typu filmů patří. Jsou scény, kde je pořádný zvukový kopanec vítaný, například při Hancockových raketových startech, které za sebou nechávají rozbité chodníky.

Zadní reproduktory nejsou příliš využívány – a když, tak spíše k podbarvení. Naštěstí se však probudí při „souboji titánů“, kde pěkně podtrhují chaos tornád a blesků na rozrytém Hollywood Boulevardu.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Hancock.

Bonusy

Bonusů je k dispozici poměrně dost a ještě více potěší, že jsou všechny také v HD (1080i). Pojďme si je probrat jeden po druhém:

Obrazový deník z natáčení (obraz v obraze)

Nový způsob, jak přistupovat ke klasickému komentáři, jak ho známe z DVD. Různí členové štábu komentují nejen dění ve filmu, ale také v synchronizovaně sestříhaném doprovodném dokumentu, který je zobrazován v malém rámečku v pravém spodním rohu obrazovky (BonusView) – podobně jako běžná funkce obraz v obraze.

Dost závažný nedostatek této metody je skutečnost, že se komentář většinou týká dění na doprovodných dokumentárních záběrech, nikoliv hotového filmu. Bylo by tedy dobré mít možnost přepínat, který „film“ poběží ve velkém a který v malém okénku. Režisér a členové štábu popisují přípravy, průběh natáčení, trikové sekvence apod. ale často je i na velké televizi málo patrné, co se v malém okénku dokumentárního filmu odehrává.

Superlidé: Z natáčení filmu Hancock

Klasický film o filmu, včetně studiových rozhovorů s herci, režisérem a producenty. Dozvíte se o genezi scénáře, výběru týmu apod. Zajímavé, pokud nechcete koukat na žádný z dalších bonusových dokumentů. Pokud ano, nechte si ho na konec – a pokud se na něj již nedostane, o moc nepřijdete.

Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008)

Rodinný život

Poměrně zajímavý materiál o tom, jak se výtvarníci a designeři vyrovnali s přípravou obydlí nesmrtelných „bohů“. Dozvíte se spoustu podrobností o detailech, kterých si při sledování filmu zřejmě vůbec nevšimnete. Proč visí na stěně zrovna tento obrázek, jaký symbolický význam má tato dekorace a podobně.

Vidět do budoucnosti: Pre-vizualizace

Ty-tam jsou staré dobré storyboardy, podle kterých se připravovaly scény dříve. Tento bonus ukazuje, jak byl v podstatě celý film (především však záběry, které zahrnují trikové sekvence) předem připraven jako jednoduchá trojrozměrná počítačová animace. Jakmile byl režisér spokojen s tím, jak vypadala scéna v počítačové simulaci, přistoupilo se k postavení kulis a samotnému natáčení.

Animace pomohly také hercům, kteří často hráli před zeleným plátnem, aby se mohli lépe vžít do situace, která kolem nich později díky CGI vznikla. Zajímavé jsou sekvence, u kterých je v tomto bonusu zobrazován jak výsledný film, tak původní animace (na rozpůlené obrazovce).

Stvoření lepšího hrdiny

Počítačové efekty hrají v Hancockovi významnou roli – původně se prý počítalo s 300 trikovými scénami, ale nakonec jich je 525. John Dykster, proslavený tvůrce speciálních efektů, měl spolu s týmem počítačových grafiků na starosti vytvoření uvěřitelného hrdiny-pobudy.

Dykster například vysvětluje, že byla práce na Hancockovi mnohem těžší než na jiných superhrdinských filmech kvůli jeho nestylové vizáži. Zatímco takový Superman, který letí s připaženýma rukama jako střela, se animuje docela dobře, ožralý Hancock v rozepnuté bundě a plandavých kraťasech, který se rozevlátě motá mezi mrakodrapy s flaškou whiskey v ruce, je daleko těžší oříšek.

Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008) Hancock (2008)

Rány a modřiny

Rekapitulace všech výbuchů, rozbitých zdí, létajících ledniček, vykolejených vlaků atakdále. Tato série krátkých dokumentů ukazuje, jak probíhalo natáčení jednotlivých akčních, demoličních a podobných scén. Pokud chcete vidět, jak vypadá Will Smith, když se vznáší jako živá loutka na ocelových lanech nad ulicemi Los Angeles, zamiřte sem.

Nastrojení

Hancock na začátku filmu jako typický superhrdina rozhodně nevypadá. Poflakuje se po městě ve starém špinavém oblečení. Později naopak – s velkým sebezapřením – navlékne kožený lesklý superhrdinovský kostým, za který by se nemusel stydět žádný komiksový svalovec.

Charlize Theron je nejprve matka v domácnosti a později se z ní vyklube pořádně sexy (super)bohyně. Kostymérky tedy její superkostým sestavily z toho, co by si tak v rychlosti mohla doma hodit na sebe, aby to k její nové roli pasovalo.

V zákulisí s „Dirty Pete“

Režisér Peter Berg je v tomto krátkém medailonku představován jako bláznivý, zapálený a – jak jinak – neobyčejně schopný, nápaditý a nekonformní režisér, kterého si každý herec i člen štábu zamiloval. Dokument předvádí režisérovo uličnictví a nezkrotný elán. Skoro dojemné.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Hancock - superšpatný superhrdina (recenze Blu-ray)

Vložil Niky (bez ověření), 22. Říjen 2013 - 22:50

Obrázek uživatele Niky

Film naprosto super.Můžeme se na něj s přítelem dívat pořád.Akorát bych měla prosbu.Název písně,která začíná hned na začátku.Je super a nemůžeme jí najít.

Děkuji