Gladiátor se velkolepě pomstí na Blu-ray

vydáno 26. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BonusView, DTS-HD Master Audio, film, Gladiátor, Oscar, Paramount, Paramount Pictures, Sapphire Series, SteelBook, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Gladiátor (Gladiator, 2000)

Historický velkofilm Gladiátor (Gladiator, FDb.cz) režiséra Ridleyho Scotta má všechno, co má takový hollywoodský spektákl mít: velkolepou výpravu, dokonalé kostýmy, monumentální hudbu Hanse Zimmera, skvělé herecké výkony a na svém kontě také pět Oscarů včetně toho nejcennějšího za nejlepší film (nominován byl ještě na dalších sedm). Zcela právem patří mezi novodobou, popkulturně známou a hojně citovanou „klasiku“, která se ovšem ve vysokém rozlišení ještě neobjevila.

Studio Paramount se teď konečně chystá tento prohřešek napravit – Gladiátor bude prvním Blu-ray vydáním v rámci nové řady, marketingově nazvané „Sapphire Series“. Ta by měla poskytovat prostor pro kvalitní katalogové tituly v neméně kvalitním, obrazově i zvukově ultimátním dvoudiskovém provedení s obrovským množstvím bonusových materiálů.

Pro region A (Amerika, Kanada) se Blu-ray vydání Gladiátora připravuje na 1. září, u nás v Evropě (region B) vychází 7. září, ovšem pod hlavičkou Universal Pictures a například Anglie dostane jako obal krásný SteelBook. Na prvním dvouvrstvém 50 GB disku bude samotný film ve dvou verzích (155 minut dlouhá kinoverze a o 16 minut prodloužený sestřih) s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, audiokomentářem (režisér, Russel Crowe a další), vynechanými scénami a BonusView videokomentářem (The Scrolls of Knowledge a Visions from Elysium: Topic Marker).

Druhý disk pak bude kompletně věnován bonusům, rozprostírajícím se na ploše několika hodin. Základ tvoří dokumenty Strength and Honor: Creating The World of Gladiator, Aurelian Archives, Image & Design a Abandoned Sequences & Deleted Scenes, které diváka provedou kompletním procesem vzniku filmu od scénáře přes výrobu replik dobových zbraní, hledání vhodných lokací a natáčení náročných bojových scén až po CGI postprodukci a práci na hudebním doprovodu.

Gladiátor (Gladiator, 2000)

V tuto chvíli nelze říct, jestli na některé z mutací evropského vydání disku nalezneme i českou jazykovou podporu, moc šancí tomu ale nedáváme. U amerického vydání na to pak můžeme hned zapomenout, každopádně ale bude region free.

Gladiátor (2000)

Římský generál Maximus (Russell Crowe) opět dovedl své legie k vítězství na bitevním poli. Válka je vyhrána a Maximus sní o domově. Nepřeje si nic jiného, než se vrátit k ženě a svému synovi. Umírající vládce Marcus Aurelius (Richard Harris) pro něj nicméně má ještě jeden úkol. Žádá, aby se generál ujal vlády.

Commodus (Joaquin Phoenix), dědic trůnu, žárlí na vládcovu přízeň Maximovi a nařizuje Maximovu popravu, včetně jeho rodiny. Maximus sice o vlásek unikne smrti, ale těžce zraněného ho „zachrání“ otrokáři. Maximus se tak dostane do gladiátorské školy a v aréně jeho sláva den ode dne roste.

Nyní přichází do Říma, aby pomstil vraždu ženy a svého syna, aby zabil nového císaře – Commoda. Poznal, že jediná moc, silnější než vládcova, je vůle lidu. Cesta, která vede k naplnění Maximovy pomsty je stát se největším hrdinou celé říše.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře