Gangy New Yorku na Blu-ray - znovu a lépe!

vydáno 12. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Disney, film, Gangs of New York, Gangy New Yorku, Miramax, MPEG-4 AVC, PCM

Gangy New Yorku (Gangs of New York, 2002) - Remastered

Letos poprvé se podíváme na další přírůstek našeho volného cyklu, nazvaného „Znovu a lépe“. Jen pro připomenutí: čas od času se stane, že nějaké Blu-ray vydání vzbudí mezi filmovými HD fanoušky spravedlivé rozhořčení, například na základě špatného obrazového přepisu. V takovém případě se vyplatí počkat, někdy se totiž objeví opravné vydání.

TIP: Minulý rok jsme v této souvislosti postupně informovali o těchto titulech (ne všechny ovšem měly problémy s obrazem): Terminátor 2: Den zúčtování, 300: Bitva u Thermopyl, Takoví normální zabijáci, Hvězdná brána a Mafiáni.

Tentokrát je na řadě historické drama Gangy New Yorku režiséra Martina Scorseseho, který byl v roce 2002 nominován celkem na deset Oscarů včetně toho za nejlepší film. Blu-ray vydání z poloviny roku 2008 se ale žádných superlativních hodnocení nedočkalo, právě naopak.

Ačkoliv video tohoto disku používalo moderní MPEG-4 AVC kodek, který poskytuje mnohem lepší výsledky než už tou dobou přežité MPEG-2 kódování, výsledek se nedal nazvat ničím jiným, než naprostou katastrofou. Při přepisu byla totiž použita tak masivní digitální redukce šumu (Digital Noise Reduction, DNR), že došlo v podstatě ke zničení většiny textur, zániku detailů a paradoxně také ke zvýraznění filmového zrna.

Ve spojení s nepovedenými gamma korekcemi, zapřičiňujícími nepřirozené podání některých barev, prostě nic pěkného na pohled. To nakonec uznalo i studio Disney (resp. Miramax), které za tímto nepovedeným diskem stojí, a rozhodlo se připravit nové, obrazově doufejme povedenější vydání. V regionu A se objeví už 2. února jako součást nové výroční série Blu-ray disků Miramax Award-Winning Collection.

Mělo by se skutečně jednat pouze o nový obrazový přepis, zvuk tedy dost možná zůstane původní (PCM 5.1) a shodná s prvním vydáním bude i nabídka bonusů: audiokomentář režiséra, několik dokumentů (Costume Design, Set Design, History of the Five Points), speciál Uncovering the Real Gangs of New York televizního kanálu Discovery, videoklip U2 The Hands That Built America a další – vše ve standardním rozlišení.

Původní vydání bylo už před časem staženo z prodeje, zájemci o tento skvělý film tedy budou mít od 2. února lehkou volbu. Nové vydání bude zřejmě opět bez regionálního kódování, takže si ho budeme moct dopřát i u nás v Evropě – opravená edice pro region B totiž zatím nebyla oznámena. Každopádně na českou jazykovou podporu můžeme tak jako tak zapomenout…

Gangy New Yorku (Gangs of New York, 2002)

Gangy New Yorku / Gangs of New York (2002)

Film Martina Scorseseho Gangy New Yorku se odehrává v 60. letech 19. století na jihu Manhattanu. Občanská válka je v plném proudu a Amerika stojí na pokraji chaosu. Pro chudé obyvatele New Yorku to však není jediná válka – druhá se odehrává přímo v ulicích za jejich okny.

Jejich domovem je čtvrť Five Points – jedna z nejchudších čtvrtí v celé Americe, která je sužována neustálými boji mezi znepřátelenými gangy, usilujícími o nadvládu v ulicích. Čtvrť plná bídy a zločinu, která se stala magnetem pro aktivity podsvětí.

V tomto období nespoutané kriminality a korupce v nejvyšších kruzích městské správy se odehrává příběh mladého irskoamerického přistěhovalce Amsterdama Vallona (Leonardo DiCaprio). Ten se po patnáctiletém pobytu ve vězení vrací do Five Points, aby zde pomstil smrt svého otce, kterou má na svědomí mocný šéf protipřistěhovaleckého gangu William Cutting, přezdívaný Bili the Butcher (Daniel Day-Lewis).

Amsterdam ví, že prvním krokem ke splnění jeho úkolu je průnik do užšího okruhu Billyho přátel. Potíže se ale stupňují, když se seznámí s tajemnou kapsářkou Jenny Everdeane (Cameron Diaz), jejíž dokonalou samostatností a nepřehlédnutelným půvabem je okouzlen. Jenny má však také svou minulost, což nečekaně zkomplikuje jeho plán.

Amsterdamova cesta se postupně mění v boj o osobní přežití a nalezení útočiště pro jeho lid. Během velkých pouličních bouří v roce 1863, které se staly nejdramatičtější kapitolou v dějinách amerických městských nepokojů, dosahuje jeho zápas s osudem svého vrcholu.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře