Galaxy Tab není tak cool, řekl soudce a poručil Applu omluvu za obvinění z kopírování

vydáno 18. 7. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software | 2 komentáře

Tagy: Android, Apple, Galaxy Tab, iOS, iPad, Samsung

Původní design iPadu

Britský soudce, který měl na starost appláckou žalobu na korejský Samsung, jehož Galaxy Tab měl podle cupertinské společnosti kopírovat iPad, se s případem moc nepáral. Při rozhodnutí, jestli Samsung Galaxy Tab porušuje designové patenty iPadu, sice promluvil ve prospěch korejského tabletu, ale stačil ho přitom řádně pohanit.

Své rozhodnutí totiž soudce Colin Birss mimo jiné odůvodnil slovy, že Galaxy Tab neoplývá „decentností a extrémní jednoduchostí jako design Applu“ a hlavně potvrdil, co vám řekne téměř každý: Tablety od Samsungu dle jeho slov „nejsou tak cool“. Apple tedy jednu z mnoha svých žalob prohrál díky tomu, že jsou jeho produkty moc stylové.

Že to Apple v Británii vůbec zkoušel, teď asi společnost mrzí. Soud jí totiž nařídil hned několik omluv – Apple se musí Samsungu za osočování z kopírování omluvit jednak v několika tamních denících, druhak musí omluvu vyvěsit také na svých webových stránkách. Tam bude muset zůstat celého půl roku.

Původní design iPadu

Díky tomu, že Apple žaluje Samsung napříč všemi kontinenty, máme ojedinělou možnost podívat se, jak vypadal vůbec první design iPadu. Fotografie ze soudních dokumentů totiž odhalují, že Apple na iPadu pracoval už v letech 2002 až 2004. Tehdy se přístroji interně říkalo 035. Steve Jobs tehdy požádal své zaměstnance, aby přišli se zařízením s dotykovou obrazovkou, na které by se dalo psát.

Původní design iPadu

Málokdo tedy ví, že první design iPadu přišel už před deseti lety. Stejně tak málokdo ví, že z tohoto designu vzešel iPhone – iPad byl tedy paradoxně předchůdce iPhonu, i když oficiálně přišel až po něm. Jobs si prostě jednoho dne řekl „Bože, z toho bychom mohli udělat telefon“.

Roky staré designy z dílny Jonathana Ivea se od první retail verze iPadu liší především tlouštkou a absencí home tlačítka.

Jedinečné fotografie zařízení by, nebýt soudních tahanic, pravděpodobně nikdy nespatřily světlo světa. Pro dnešní majitele tabletů je samozřejmě nepředstavitelné, aby byl jejich miláček tak macatý. Uniklé fotografie prvních verzí produktu jsou ale jasným důkazem dlouhodobého konceptu, na kterém Apple pracoval déle, než jsme tušili.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Galaxy Tab není tak cool, řekl soudce a poručil ...

Vložil DartVader (bez ověření), 19. Červenec 2012 - 14:53

Obrázek uživatele DartVader

No tak to je stěr.

Re: Galaxy Tab není tak cool, řekl soudce a poručil ...

Vložil th0ca (bez ověření), 23. Červenec 2012 - 16:44

Obrázek uživatele th0ca

lol prohrajou spor, protoze jsou jejich veci lepsi. Tak to asi sami cumeli :D