FullHD už je málo, Apple představil MacBook Pro s retina displejem

vydáno 12. 6. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Foto a video, IT a software

Tagy: 4K, Apple, Intel, Intel Core i7, MacBook, MacBook Pro, Nvidia, retina displej

Apple MacBook Pro (s retina displejem)

Společnost s logem nakousnutého jablka na včerejší WWDC představila novou verzi MacBooku Air, šestou inkarnaci iOS s vlastními mapami (Google dostal košem) a spoustu dalších novinek. Z čistě technického hlediska byl tou nejvýraznější nový MacBook Pro. Tenhle patnáctipalcový laptop totiž jako vůbec první na světě nabídne retina displej.

V jeho celohliníkové šasi může pracovat čtyřjádrový procesor Intel Core i7 (Ivy Bridge), který má v nejvyšší verzi výkon až 2.7 Ghz na jádro. O náročnou grafiku (utáhnout více než pět milionů pixelů není jen tak) se postará buď Intel HD Graphics 4000 nebo nVidia Kepler GeForce GT 650M s až 1GB pamětí. Právě na druhou variantu je nVidia obzvlášť pyšná, protože přináší vysoký výkon srovnatelný s desktopem a zároveň nízkou spotřebu. Operační paměť se může rozrůst až na obřích 16GB a SSD úložiště až na 768GB. Konektory čítají dva Thunderbolty, dvě USB 3.0 a na rozdíl od nižších modelů (nebo starších MacBooků Pro) také HDMI port. Při všech těchto vlastnostech je přitom možné laptop udržet při životě až sedm hodin na jedno nabití.

Apple MacBook Pro (s retina displejem)

Za kvalitu se samozřejmě platí, MacBook Pro vyjde v patnáctipalcové verzi až na $2799, tedy skoro na šedesát tisíc korun s DPH.

Největší zajímavostí nového MacBooku Pro je každopádně displej. Podle appláckého názvosloví je to tzv. retina a jeho rozlišení dosahuje na na notebooku ohromujících 2880×1800 pixelů, což je nějakých 220 pixelů na palec. Apple mu říká „game-changer“ pro fotografy a profíky z A/V průmyslu. Je jasné proč. Upráva digitálních fotografií na takovém displeji je snem každého fotografa.

Displej nemá „jen“ vyšší rozlišení, zlepšilo se i podání barev, kontrast a pozorovací úhly, Apple se navíc pokusil o něco více eliminovat odlesky. Ještě k tomu je displej neuvěřitelně tenký a celý laptop je díky tomu jen 0,71 palce tlustý, tedy 18mm.

Apple MacBook Pro (s retina displejem)

TIP: Podívejte se na celou keynote. Apple klasicky baví, dojímá lidskými příběhy a samozřejmě představuje své nejžhavější novinky.

Klasicky se nejedná o levnou srandu, nový MacBook pro je každopádně docela jasnou volbou téměř pro každého profesionála v oboru fotografie. Hlavně díky stálé absenci Blu-ray podpory možná ne zas tak moc pro ty, kteří holdují videu ve vysokém rozlišení (nový Final Cut není žádná výhra), tenhle nedostatek ale kompenzují výborná pověst a samozřejmě již zmíněný displej. Konečně se budete moct podívat alespoň částečně na 4k video, aniž byste kupovali projektor za stovky tisíc.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře