Fresh Film Fest: Na co zajít?

vydáno 22. 8. 2013 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Antiviral, Apokalypsa, Fresh Film Fest, K zázraku, Killer Joe, Kult hákového kříže, Michael Haneke - Profese: režisér, Na konci světa, Spring Breakers, The East, The World's End, To the Wonder, Východ, Zabiják Joe, Ztráta panenství Evy van Endové

Fresh Film Fest (plakát) Fresh Film Fest platí za jeden z nejlepších pražských filmových festivalů. A letošní jubilejní 10. ročník rozhodně nehodlá polevit. Ponese se ve jménu fanatismu a kromě klasických debutů představí i několik klasik, které se rozhodně vyplatí vidět na plátně. Obzvlášť při vstupném, které si bez problému může dovolit i velmi sváteční kino divák.

Fresh Film Fest se v Praze koná od 28. srpna do 1. září v kinech Světozor, Kino 35 (Francouzský institut), Bio Ponrepo, Studio Béla (Maďarský institut), Letní kino v Riegrových sadech a také v prostorách FAMU. Slibný doprovodný program slibuje i bývalé Bio Illusion, dnes již Klub Illusion na Vinohradech. Filmy letos můžete vybírat ze třinácti sekcí a my pro Vás máme několik názvů a jmen, které se v programu určitě vyplatí zaškrtnout.

Abychom naladili správnou „fresh“ atmosféru, nezačneme nikde jinde, než v soutěžní sekci Fresh Generation. Jako sázka na jistotu se zde jeví film Ztráta panenství Evy van Endové, který po uvedení na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech slibuje černohumornou tragikomedii ve stylu Todda Solondze. Sekce Fanatismus, která se nese na vlně letošního motta festivalu, pak nabídne klasiky Kult hákového kříže s Edwardem Nortonem či Apokalypsu režiséra Francise Forda Coppoly. Za zmínku ale stojí i dokument Michael Haneke – Profese: režisér. Kdo chce vidět mladičkého Tima Rotha pak určitě nevynechá Made in Britain v rámci retrospektivy britského režiséra Alana Clarka.

Ze sekce Bright Future vybočuje jedno velmi slavné jméno – Cronenberg. Neuvidíte ale žádný film od Davida Cronenberga, nýbrž od jeho syna Brandona. Snímek Antiviral je pro Brandona Cronenberga režijním i scenáristickým celovečerním debutem. Fanoušci profláklejších jmen pak jistě zavítají na českou premiéru K zázraku Terrence Malicka v rámci sekce Break Rules. Na tuzemském trhu se snímek na Blu-ray objeví 16. října, distribuuje Magic Box.

Skejťáci ocení dokument Tohle není Kalifornie, který bude uveden v sekci Fresh Dox a vloni byl k vidění na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech. Zajímavou sekcí je pak určitě i Porota 2013, jež nabídne krátkometrážní, ale i celovečerní snímky letošních porotců festivalu. Nespočet „kraťasů“ (ať už animovaných či hraných) nabízí i sekce Fresh Czech, School Display, Fanatismus: Krátké filmy, Soutěžní Konfrontace a též soutěžní Theatre Optique.

Zdaleka nejvíc nás ale zaujalo Zvláštní uvedení festivalu. Skrývají se v něm totiž jak šílené Spring Breakers s ještě šílenějším a geniálním Jamesem Francem, tak Zabiják Joe s Matthew McConaugheym a Emilem Hirschem. Jako největší tahák kategorie se ovšem zdá Na konci světa režiséra Edgara Wrighta, které má od CinemArtu nově zrušenou českou (zářijovou) premiéru (údajně kvůli malým tržbám v zahraničí, což je před americkou premiérou opravdu „pádný důvod“). Za zmínku stojí i Východ s Alexanderem Skarsgårdem a Ellen Page.

Vstupenky na festival budou v prodeji od pátku 23. srpna a jejich cena se pohybuje od 70 do 90 korun. Pořídit si ale můžete i akreditaci na celou dobu festivalu za 500 nebo 350 korun (sleva pro studenty, seniory, pedagogy a držitele ZTP), která umožňuje vstup bez vstupenky na všechna představení. Na filmy do Malého sálu kina Světozor se pak s akreditacemi doporučuje kvůli omezené kapacitě přijít o něco dříve. Z vlastních zkušeností ale můžeme říct, že v jiných sálech nebyl s akreditací nikdy (!) problém. Letní Kino v Riegrových sadech promítá zcela zdarma a s sebou rozhodně doporučujeme deku a také sledovat stránky festivalu na Facebooku kvůli případné nepřízni počasí.

Více informací o Fresh Film Festu naleznete na jeho oficiálních stránkách.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

CinemArt

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 22. Srpen 2013 - 15:50

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

CinemArt se mi asi rozhodl osobně pomstít. Nejdřív o měsíc posunutý Star Trek, pak Interns s dabingem only (wtf?) a teď zrušený World's End? Ještě že jsme ho stihli před týdnem v UK. Každopádně doporučuju, hodně povedená věc! A velká ostuda pro CinemArt!

Re: CinemArt

Vložil A (bez ověření), 22. Srpen 2013 - 17:52

Obrázek uživatele A

Nejen Vám, Ondřeji. Jenom doplním, že do kin poslali výhradně s dabingem třeba také nového Percyho Jacksona. Od změny v tuzemské distribuci a přechodu určitých studií z Bontonfilmu do CinemArtu je to opravdu jeden fail vedle druhého. Mimochodem důvod, proč byli Stážisti s dabingem mi byl CinemArtem odůvodněn tak, že „Vince Vaughn příliš rychle mluví“. Jen tak pro pobavení. :)