Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a HDR. Dojde i na katalogovky

vydáno 22. 5. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 7 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, UltraHD Blu-ray

Po standardizaci UltraHD formátu se všechna hollywoodská studia začínají připravovat na další krok v distribuci filmů – UltraHD Blu-ray. Jako první to dalo oficiálně najevo studio 20th Century Fox, které oznámilo, že s uvedením nového typu Blu-ray nosičů začne na trh uvádět veškeré nové tituly v rozlišení 4K s HDR (High Dynamic Range).

UltraHD Blu-ray

Nejedná se o žádné velké překvapení, neboť většina filmového byznysu se dlouhodobě shoduje, že právě HDR je cesta, která přiměje běžné spotřebitele vidět rozdíl mezi dosavadními Blu-rayi, DVD a nastupující generací filmových disků. Nejenže má obraz díky zvýšenému kontrastu více vyniknout (HDR zlepšuje podání bílé a černé), zároveň nemá nijak zatěžovat peněženky spotřebitelů jako tomu bylo například u 3D. Odmyslíme-li si náklady na nový televizor, ke sledování filmu s HDR nebude potřeba žádných nepohodlných brýlí, které se mnohdy musely dokupovat a obraz byl přesto degradovaný malými (pro 3D nedostačujícími) úhlopříčkami.

Foxové se však jakožto odborníci na filmové re-releasy, nespokojí jen s novinkami a v rámci podpory nového formátu pro domácí sledování filmů vydají nově i své dřívější filmy. Mezi prvními bude například poslední dobrodružství X-Menů Budoucí minulost (to už je kolikátá, miliontá edice?) a také hojně protlačovaný Labyrint: Útěk. Dostat se však má i na vyloženě katalogové tituly. Především pak ty, pro které má studio připravené 4K mastery.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil Anonym (bez ověření), 23. Květen 2015 - 19:44

Obrázek uživatele Anonym

Má ještě smysl kupovat klasická BD 1080p nebo počkat na UHD BD?

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil Psema (bez ověření), 24. Květen 2015 - 16:49

Obrázek uživatele Psema

Upřímně, záleží na několika faktorech. Pokud člověk neplánuje jít úhlopříčkou televize nad 50 palců a sleduje zpravidla ze 3 metrů, tak ten přechod na UHD nemá vlastně smysl. Ani technikou, ani filmy.

Bohatě postačí 1O80p highend model a klasický Blu-ray. V opačném případě už je to na zvážení, ale jelikož se už klasický Blu-ray považuje z hlediska distribuce jako něco, co se „musí přetrpět“, tak UHD Blu-ray nikdy nebude žádný velký mainstream. Ať už kvůli cenám, tak ještě menšímu rozdílu v kvalitě oproti FullHD.

Sám bych třeba s představou 55palcové UHD televize do přechodu nešel. Rastr je sice menší, ale nemám potřebu sedět od televize 2 metry, abych viděl rozdíl. A v podstatě by se tím už regulérně devalvoval katalog za posledních deset let. UHD má budoucnost, ale jen pro plátna, případně pro extrémní úhlopříčky.

HDR je sympatická věc, ale uvidíme, jak bude vypadat v praxi mimo okruh placeného marketingu, HFR sice má podporu, ale je otázka, jestli ho nezavrhne samo publikum. 3D je kvůli nepodpoře ve 4K de facto mrtvé… no, jsou to zajímavé vyhlídky.

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 23. Květen 2015 - 23:02

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Radši než HDR bych viděl HFR… Jenže to by v něm ty filmy nejdřív museli začít točit místo vymýšlení krkolomných konstrukcí, jak je to špatně, protože to není to pravé umění. Podobnost se zvukovým filmem, barevným filmem a ostatně každou technologií přinášející realističtější zobrazení je do očí bijící, ale asi jsme odsouzeni stejné argumenty pro každou novou technologii poslouchat znova.

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil Yattaman (bez ověření), 24. Květen 2015 - 9:54

Obrázek uživatele Yattaman

HFR je to nejodpornější zlo, které kinematografii v posledních letech potkalo, a pevně doufám, že zhyne v propadlišti dějin. Argument, že to není pravé umění, je naprosto správný, kdo je ksakru zvědavý na hobity ve Středozemi s vizuálem domácího videa točeného iPhonem, to s uměním nemá nic společného. Film nemá přinést ještě realističtější zobrazení, ale umělecký zážitek!

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 24. Květen 2015 - 10:16

Obrázek uživatele Michal Kubeček

A přesně tohle se ve své době psalo o zvuku nebo o barvě. Lidé jako vy taky pokaždé dělali z nouze ctnost a vykřikovali, jak jedině postaru je to umění a s novou technologií to nemá absolutně žádnou hodnotu. Pokaždé to nějakou dobu trvalo a – světe, div se – zvykli jsme si a dnes už nikdo netrvá na němých černobílých filmech. Takže nezbývá než doufat, že se časem podaří překonat i tenhle iracionální myšlenkový blok a budeme se moci těšit z přirozenějšího pohybu a přehlednějších rychlých scén.

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil marko (bez ověření), 24. Květen 2015 - 10:28

Obrázek uživatele marko

ja osobne budem kupovat bd je to u mna taky standard, teraz keby som mal svoje filmy kupovat znova to nie. Vcera som si pozrel po dlhej dobe Armageddon na bd a obraz aj zvuk bol skvely, nic tomu nechybalo.

Re: Foxové začnou vydávat filmové novinky v UltraHD a ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 24. Květen 2015 - 19:20

Obrázek uživatele moviereaper

přesně, taky zůstanu u klasického bluray, rozlišení 1920×1080 se blíží rozlišení 2K, které se používá v mnoha kinech a nijak mi to nikdy nevadilo… souhlasím, že u projektorů bude rozdíl FHD vs. 4K asi viditelnější než v případě TV, ale pořád to nebude takový skok a film z FHD projektoru nevypadá vůbec ošklivě, takže pořád nevidím znatelný důvod, proč chtít 4K… a zvuk? Dolby Atmos? DTS X? Hádám, že to bude výsada 4K bluray i když se dá použít i u klasických bluray disků, ale kdo může mít dneska repra ve stropě že (neříkám, že by se mi to nelíbilo :D)…