Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude Já, robot

vydáno 19. 4. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy | 6 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, 3D, 3DTV, Blu-ray, Blu-ray 3D, Já, robot, JVC Kenwood

Filmové studio 20th Century Fox sice stojí za Avatarem, jakýmsi průkopníkem moderního 3D, jinak se však do filmů obohacených o třetí prostor netlačilo tolik jako třeba Warneři. V příštích měsících se to zásadně změní, na NAB totiž Foxové oznámili, že hodlají do 3D konvertovat značnou část svých katalogových titulů. První vlaštovkou bude skvělé sci-fi s Willem Smithem Já, robot.

Já, robot (I, Robot, 2004)

Konkrétní datum uvedení titulu na trh s Blu-ray 3D sice nebylo prozrazeno, počítat s ním ale můžeme ještě letos. Krátce po Já, robot by se pak měly začít objevovat i další katalogovky z trezorů jednoho z největších filmových studií na světě. Tady už můžeme jen hádat, takže si dovolíme drobnou tipovačku na základě kasovních úspěchů.

Konverze se samozřejmě dočkala první epizoda Star Wars a postupně dojde i na další díly, před několika dny se navíc objevil Titanic. To jsou ale kapitoly samy o sobě, na něž dohlíží samotní tvůrci. Co tedy budou konvertovat vyloženě Foxové? Soudě dle tržeb se nabízí Den nezávislosti, Sám doma, Noc v muzeu, všechny díly X-Men, Trosečník, Alvin a chipmunkové, Pan a paní Smithovi, Den poté, Simpsonovi ve filmu, Zrození planety opic, nebo třeba Nebezpečná rychlost. Koukněte se na žebříček nejvýdělečnějších filmů studia a zkuste si tipovat sami.

Zajímavé jsou okolnosti, za kterých se Foxové do konverze tak hrnou. Uzavřeli totiž smlouvu s JVC Kenwood, které vyvinulo speciální konverzní technologii, schopnou převést film do třetího prostoru pouze za třetinovou cenu klasické konverze – a několikrát rychleji. Producenti z 20th Century Fox jsou prý s kvalitou výsledného 3D naprosto spokojení a hodlají tak tlačit značnou část katalogu do sterea.

V tomto případě je však nutno podotknout, že studio nepodalo žádné informace o tom, jestli vůbec konverzi konzultovalo s tvůrci. Vynechat je by přitom mohla být neodpustitelná chyba – zatímco restaurování klasik i některé jejich stereokonverze vždy probíhají za dohledu někoho, kdo měl do procesu vzniku snímku co říct, hromadná rychlokonverze katalogovek od Foxů by mohla znamenat, že budou režiséři a kameramani úplně vynecháni. A to prostě není dobře.

A samozřejmě je tu ještě otázka, jak dobře bude samotné 3D vypadat. George Lucas nám ukázal, že může být naprosto zbytečné, James Cameron nás zase přesvědčil, že pokud je jí věnován dostatek pozornosti, může být i dodatečná konverze vysoce kvalitní. Jenže katalogovkám od Foxů zcela jistě dostatek pozornosti věnován nebude, spíš to vypadá, že budou filmy konvertovány jak na běžícím pásu, jeden za druhým bez nějakého většího zájmu o výsledek. Ať už je tedy technologie JVC Kenwood jakkoliv kvalitní, zákonitě z toho nemůže vylézt nic dobrého.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude ...

Vložil hob (bez ověření), 19. Duben 2012 - 18:55

Obrázek uživatele hob

Konverze 3D mají víc neodstatků, než pozitiv. To platí i o Titaniku. Zdvojené hrany, špatně zaostřené scény, trhavý pohyb kamery, žádný efekt před plátnem, vše je jen do hloubky (takové 2,5D)… Jediný kvalitní 3D zůstává osamocený Avatar – děj 0, ale ty 3D efekty… WOW! na dva dny jsem oněměl. Z ostatních „3D“ mě akorát tak dva dny boleley oči…

Re: Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude ...

Vložil marko (bez ověření), 19. Duben 2012 - 18:59

Obrázek uživatele marko

nekupim si ziaden titul, su to len vyhodene peniaze… no co studia chcu dalsie peniaze

Re: Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude ...

Vložil Martin (bez ověření), 20. Duben 2012 - 2:07

Obrázek uživatele Martin

Noc v muzeu ve 3D musí být bezpochyby ultimativní zážitek..:)

Re: Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude ...

Vložil th0ca (bez ověření), 20. Duben 2012 - 14:06

Obrázek uživatele th0ca

a co teprv sam doma..

Re: Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude ...

Vložil Martin (bez ověření), 20. Duben 2012 - 19:45

Obrázek uživatele Martin

Já se jenom těším, až někdo převede do 3D Honzu Zemana.....taková Studna by byla jistě boží.........

Re: Foxové konvertují katalog, prvním Blu-ray 3D bude ...

Vložil marko (bez ověření), 21. Duben 2012 - 10:46

Obrázek uživatele marko

no Zeman na bluray to by bolo super ale toho sa asi nedozijeme