Forrest Gump bude utíkat i na Blu-ray

vydáno 30. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, film, Forrest Gump, Oscar, Paramount, Paramount Pictures, Sapphire Series

Forrest Gump (1994)

Vrcholné dílo režiséra Roberta Zemeckise, životní výkon Toma Hankse, geniální filmové dílo – to je drama Forrest Gump (FDb.cz), které dokázalo získat šest Oscarů a citově vyždímat všechny své diváky. Snímek se všeobecně považuje za jeden z nejlepších filmů všech dob, patří do zlatého fondu moderní světové kinematografie a také představuje jeden z nejcennějších titulů studia Paramount.

Přes to všechno se dosud neobjevil ve vysokém rozlišení. Blu-ray vydání k patnáctiletému výročí vzniku filmu připravuje Paramount až na 3. listopadu, samozřejmě v rámci kolekce svých nejúspěšnějších filmů, nazvané Sapphire Series. To znamená, že se Forrest Gump dočká dvojdiskového vydání se spoustou často interaktivních bonusů – ty ale vzhledem ke vzdálenému datu vydání nebyly dosud upřesněny.

Každopádně můžeme očekávat ultimátní obrazovou a zvukovou kvalitu, které bude v případě titulů Sapphire Series věnována zvláštní péče. Listopadové datum vydání sice platí pouze pro region A (Amerika), studio Paramount ale své Blu-ray disky regionálně nekóduje, takže je bude možné přehrávat i v Evropě. Vydání pro náš region B se určitě také dočkáme a pokud na některé z mutací bude čestá jazyková podpora, bude to pro všechny tuzemské fanoušky filmů ve vysokém rozlišení znamenat opravdový svátek.

Forrest Gump (1994)

Zemeckisův film je brilantním shrnutím dosavadních režisérových poznatků o možnostech „komiksového“ vyprávění. Formálně i obsahově nejméně konvenční z jeho snímků přesvědčuje komediálními gagy i naléhavě patetickým tónem.

Jeho hrdinou je prosťáček Forrest Gump, typický obyčejný muž, který od dětství dělal, co se mu řeklo; do života si tak odnesl několik ponaučení své pečlivé maminky a osvědčené pravidlo, jež se mu hodí mnohokrát v nejrůznějších situacích: když se dostaneš do problémů, utíkej.

Forrest se proutíká školou, jako hráč amerického fotbalu i univerzitou, potom peklem vietnamské války a zoufalstvím nad matčinou smrtí. Vždycky je totiž někdo nebo něco, co po něm skutečně či obrazně „hází kameny“; nakonec však Forrest poznává, že jsou i jiná řešení situací než útěk.

Forrest Gump (1994)

Svůj život spojuje s kamarádkou ze školy Jenny, která pro něj zůstane provždy jedinou láskou, s přítelem z vojny, černochem Bubbou, který dá směr jeho úvahám o lovu krevet, a s poručíkem Taylorem, jemuž ve Vietnamu zachrání život. Forrestova životní pouť od 50. do 80. let je koncipovaná jako totálně „bezelstné“ vyprávění hrdiny, neschopného obecnějšího hodnocení situace.

Forrest jako sportovec i jako válečný hrdina se setkává se slavnými lidmi, které nakonec vždycky někdo zastřelí (J.F. Kennedy, J. Lennon). Také jeho bližní umírají, ale on sám zůstává; empiricky se dopracovává od impulsivního „útěku“ před životem k úvahám o lidském osudu a o Bohu. Soukromý hrdinův osud zároveň postihuje třicet let poválečných amerických dějin.

Snímek je doslova prošpikován nejrůznějšími kulturními i společenskými odkazy, viděnými ovšem bizarně naivním pohledem hlavního hrdiny, úzce soustředěným na několik hlavních nehodnotících hledisek. Film vedle výjimečného citu pro metaforu a vedle brilantních humorných scén překvapuje patetickým tónem a nezvyklou melancholií.

Důležité místo zde mají technicky dokonalé triky ve stylu Allenova Zeliga, dovolující hrdinovi „vstoupit“ do dobových dokumentů a setkat se tak s význačnými osobnostmi.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře