Formát Blu-ray 3D na vzestupu

vydáno 19. 4. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Přehrávače, Televizory, Ze světa | 1 komentář

Tagy: 3D, 3D BD, Avatar, Blu-ray, Blu-ray 3D, James Cameron

3D BD

Jaká je budoucnost 3D na Blu-ray? Kdybyste se zeptali normálního člověka, pravděpodobně by mu předpověděl brzký konec. Byl by to logický závěr, filmů ve 3D je na Blu-ray jak šafránu a to samé vlastně platí o filmech ve stereu jako takových. Kdybyste se ale zeptali nějakého analytika, odpověděl by obráceně. 3D Blu-ray čeká vzestup. A to pořádný!

Alespoň to tvrdí IHS Screen Digest, jejichž analýza předpovídá, že zákazníci během tohoto roku za 3D Blu-ray utratí $214 milionů, což je docela odvážný odhad. IHS dále tvrdí, že letos vyjde přibližně pětašedesát Blu-ray titulů ve 3D. Právě zvýšená katalogová nabídka by měla být hlavním hnacím motorem tak velikého úspěchu.

Motor ale bude muset sakra makat. Aby 3D na Blu-ray vydělalo takovou sumu, musela by prodejnost formátu stoupnout o neuvěřitelných 533% – právě takový vzestup analýza předpovídá. A to není žádná legrace ani přes to, že se konečně rozšiřuje nabídka hardwaru a povědomí veřejnosti o formátu stoupá (oproti loňským 21% je to teď 36%). Vždyť za minulý rok se 3D BD prodalo „jen“ kolem milionu kusů. Jenže v té době byl formát naprostou novinkou, jeho popularita by tedy logicky měla začít stoupat.

3D v akci

IHS s přehnaně optimistickou vizí budoucnosti pokračuje: podle jejich odhadů budou 3D BD tvořit většinový podíl na trhu s fyzickými médii a v roce 2014 si utrhnou nepředstavitelných $900 milionů. Výše zmiňovaný normální člověk kroutí hlavou, něco by na tom ale být mohlo. Třeba James Cameron tvrdí, že do pěti let bude veškerá hollywoodská produkce vznikat ve 3D.

Stereoskopii podle něj ublížilo několik faktorů: studia se po úspěchu Avatara vrhla do uspěchané konverze obsahu, která pak stereu udělala špatné jméno, a výrobci hardwaru se začali na trh tlačit s produkty, na jejichž využití nebyl dostatek nativního 3D materiálu. Právě tahle situace se musí v nejbližších měsících zlepšit, aby mohla popularita 3D stoupat.

Ještě jedna analýza – tentokrát od NPD Group – ale podotýká: Až pro 3D přestanou být problémem ceny a nedostatek obsahu, bude největší překážkou pro jeho rozšíření nutnost používání brýlí, na které si spotřebitelé konstantně stěžují. Autostereoskopické zobrazovače jsou přitom i nadále hudbou příliš vzdálené budoucnosti, na jejímž znění pár prototypů nic nezmění.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Formát Blu-ray 3D na vzestupu

Vložil kaja (bez ověření), 19. Duben 2011 - 18:39

Obrázek uživatele kaja

dokaď tu nebudou plnohodńotné 3d zobrazovače bez nutnosti mít na sobě ty ohavné brýle tak mě může být nějaký 3d ukradený, navíc k přihlédnutím ke zdravotním rizikům