Flash Gordon - zachránce Blu-ray vesmíru

vydáno 24. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: BD-Live, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Flash Gordon, My Scenes, Queen, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Flash Gordon (1980)

Málokterý komiks se dočkal tolika filmových, televizních a seriálových adaptací, jako sci-fi Flash Gordon ze čtyřicátých let minulého století. Zároveň asi neexistuje filmové zpracování komiksu, které by vzbuzovalo tak rozporuplné reakce znalců žánru, jako právě hvězdně obsazený Flash Gordon (FDb.cz) z roku 1980.

Na jedné straně plejáda zkušených herců (Max von Sydow, Chaim Topol, Ornella Muti, Timothy Dalton, Brian Blessed), velkolepě kýčovité „mimozemské“ interiéry i ateliérové exteriéry, nezapomenutelné hlášky a naprosto dokonalá hudba skupiny Queen… A na straně druhé prkenně sladký nováček Sam J. Jones v roli Flashe Gordona, šroubované dialogy, viditelně mizerné triky a místy až směšné kostýmy.

Na první pohled může sice Flash Gordon působit neuvěřitelně béčkovým dojmem, hlavně pro původní předlohy neznalého diváka, ale ve skutečnosti nebyla jeho výroba vůbec levná ani jednoduchá. Film ovšem v kinech propadl, Sam J. Jones získal za svůj „výkon“ Zlatou malinu (cena pro nejhoršího herce) a v podstatě jediné, co se dobře prodávalo, byl soundtrack.

Přesto jsou kritici tomuto filmu až nepochopitelně nakloněni a v rámci domácího videa si Flash Gordon dokonale napravil finanční reputaci: Každé nové DVD vydání bylo fanoušky netrpělivě očekáváno, už jen proto, že stále lepší edice často obsahovaly porci dokumentů a bonusů mnohem zajímavější, než byl film samotný.

Studio Universal vydává 15. června v regionu A (USA) Flashe Gordona poprvé na Blu-ray disku, ten se ovšem žádné velké bonusové výbavy nedočká. Film s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem bude doplněn pouze několika rozhovory, první epizodou černobílého seriálu Flash Gordon z roku 1936 a BD-Live funkcionalitou (My Scenes, Basic Download Center).

Flash Gordon (1980)

Skalní příznivci zachránce vesmíru se tedy svých nashromážděných DVD edicí rozhodně zbavovat nebudou. Pokud mezi ně patříte, tak vězte, že studio Universal svá Blu-ray vydání nikdy regionálně nekóduje, takže si americkou edici můžete bez obav pořídit a přehrávat i u nás. Česká jazyková výbava na ní sice nebude, ale vydání pro evropský region B, kde by v tomto směru určitá mizivá šance přece jen byla, se asi jen tak nedočkáme.

Flash Gordon (1980)

Film natočený na motivy jednoho z nejznámějších světových sci-fi komiksů.

Krutý vládce planety Mongo imperátor Ming rozhodl napadnout a zničit zemi. Fotbalová hvězda Flash Gordon se společně s krásnou novinářkou Dale Arden a vědcem Zarkovem vydává na mezigalaktickou cestu s cílem Mingův plán překazit. Když Mongo dorazí, hned je jasné, že Ming má nepřátele nejen na zemi. Obyvatelé okolních planet proti němu vytvořili koalici, v jejímž čele chtějí samotného Flashe Gordona.

Filmové zpracování obohatila nejen celá řada slavných hereckých osobností, ale i sugestivní hudba kapely Queen.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře