Festival v Karlových Varech se blíží: Láká Oliver Stone a Všichni dobří rodáci

vydáno 23. 4. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: Alexander Veliký, Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, MFFKV, Oliver Stone, press, Všichni dobří rodáci

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a tuzemský Marlboro Man, Jiří Bartoška, dnes na tiskové konferenci představil nový, po loňském roce opět stylově minimalistický plakát již 48. ročníku, který proběhne od 28. června letošního roku, a zároveň s touto každoroční záminkou k dotazům, kolik za podobně jednoduchý nápad vyžebralo peněz brněnské studio Najbrt, jsme se dočkali první velké hvězdy.

48th KVIFF

Tou je letos režisér Oliver Stone. Toho pravděpodobně neznáte, natočil totiž jen takové klasiky jako Četa či Wall Street a loni si střihnul velmi dravý thriller Divoši, který rozhodně stojí za vaši pozornost. Stone samozřejmě nepřijede nasávat jen léčivé prameny a whisku v Jameson stanu, ale přiveze i další (už čtvrtý) sestřih svého historického propadáku Alexander Veliký, vyprávějícím o… ehm… Alexandru Velikém s tváří Colina Farrella. Bude tedy přinejmenším zajímavé porovnávat rozdíly oproti předchozím (ve stopáži velmi rozdílným) verzím, na které se nezapomnělo snad jen proto, že Stone tímhle filmem po Gladiátorovi a Tróji opětovně zařízl žánr mečů a sandálů. V rámci festivalu bude navíc promítnuta i Stonem napsaná gangsterka Zjizvená tvář.

Na své si ale přijdou i milovníci domácí tvorby. Jako každý rok se do Varů chystá zrestaurovaná česká klasika, kterou tentokrát budou Jasného Všichni dobří rodáci, v nichž nedávno zesnulý Radoslav Brzobohatý válčí se socialistickým režimem, který se snaží zkolektivizovat vše, co mu přijde pod ruku. Film byl po premiéře zakázán a znovu bylo možné ho zhlédnout až po roce 1989. Nyní se tak nabízí výjimečná situace si další kus ze zlatého fondu připomenout na velkém plátně, které předloni sedlo Marketě Lazarové a loni Hoří, má panenko.

Všichni dobří rodáci

Další informace ohledně karlovarského festivalu budou postupem času přibývat a my vás na zajímavé snímky samozřejmě hodláme upozorňovat. Z letošních Varů navíc chystáme po vzoru předchozích let ohlasy nejen z restaurovaných filmů, ale i drobnější reporty. tak se těšte, anebo jeďte taky.

P.S.: Cenu za mimořádný přínos kinematografii letos obdrží výtvarník (mimo jiné kostýmů pro Amadea) Theodor Pištěk a roli prezidentky poroty si ozkouší polská režisérka Agnieszka Holland, která naposledy zaválela vynikajícím Hořícím keřem. Solidní sestava na začátek!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Festival v Karlových Varech se blíží: Láká Oliver ...

Vložil Disk (bez ověření), 23. Duben 2013 - 17:58

Obrázek uživatele Disk

Sledoval jsem tiskovku k festivalu a jen bych doplnil slova Jiřího Bartošky, že se organizátoři snaží sehnat dobrou kopii Formanova Amadea jako poctu Theodoru Pištěkovi. Třeba se zadaří a diváci budou moci opět tento skvost vidět po dvanácti letech znovu na velkém plátně.

Re: Festival v Karlových Varech se blíží: Láká Oliver ...

Vložil Martin (bez ověření), 23. Duben 2013 - 20:02

Obrázek uživatele Martin

Skvost ?! Spíš tak trochu kýč, ne ?

Re: Festival v Karlových Varech se blíží: Láká Oliver ...

Vložil marko (bez ověření), 24. Duben 2013 - 15:30

Obrázek uživatele marko

mne ten film nic dokopy nehovoril…