Faunův labyrint (recenze Blu-ray)

vydáno 5. 1. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, El Laberinto del Fauno, Faunův labyrint, film, Hellboy, Pan's Labyrinth

Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006)

Režisér Guillermo del Toro bývá často nazýván mexickým ďáblem, a to zcela oprávněně. Stojí například za krvavou upíří akcí Blade II, už dvakrát přivedl na filmové plátno pekelníka Hellboye a… A mezi tím získal tři Oscary za pohádku, plnou temné fantazie.

Možná to bude znít divně, ale Faunův labyrint je skutečně především pohádkovým příběhem v krystalicky čistém balení. Syrová válečná realita, krev, místy až naturalistická brutalita a hořkosladký závěr na tom vůbec nic nemění, naopak dává vzpomenout na podobným způsobem depresivní díla Hanse Christiana Andersena nebo bratří Grimmů.

Tragickou hrdinkou Faunova labyrintu je dvanáctiletá Ofélie, ocitající se spolu s těhotnou matkou na usedlosti svého otčíma, diktátorského vojenského kapitána. Na pozadí španělského republikánského povstání se ke konci druhé světové války souběžně odehrávají, místy protínají a nakonec setkávají dvě dějové linie – krutý boj armády s hrstkou partyzánů a ještě temnější cesta do říše fantazie, kterou se Ofélie rozhodla podstoupit.

Tyto dva světy jsou přitom pro oči pozorného diváka zcela jasně identifikovány použitými barevnými paletami, takže není problém oddělit fantazii od reality. Pohádkovému schématu až na jednu výjimku odpovídají i „černobílé“ postavy – je naprosto jasné, že despotický otčím spolu se španělskou armádou symbolizuje zlo, partyzáni z posledních sil bojují na straně dobra, příšery ve světě fantazie je nutné přelstít nebo raději zabít, poletující motýlí víly poskytnou cenné rady…

Pocit beznaděje ovšem postupně sílí na obou frontách a už od počátku lze vytušit, že konec sice možná přinese vysvobození, ale rozhodně to nebude zadarmo. Faunův labyrint není horor – hrůza zde není čistá, spíš plíživá – a nejedná se ani o fantasy. Neuvěřitelně temný, ale veskrze pohádkový příběh lze přirovnat snad jen k vypjatému téměř psychologickému dramatu, odvyprávěnému za pomoci toho nejlepšího obsazení, fantastických rekvizit, skutečně působících masek a atmosférické hudby.

Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006) Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006) Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006) Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006)

Za kameru, výpravu a masky ostatně film získal tři už zmiňované Oscary, čtvrtého by si ale zasloužil za závěrečnou katarzi; ta totiž nenechá jedno oko suché a je přitom úplně jedno, jestli jste žena z domácnosti nebo akčními filmy odkojený macho. V tom právě spočívá síla pravého pohádkového příběhu – dokáže oslovit všechny.

Ne, Faunův labyrint není film pro děti. Ale děti by se na něj rozhodně měly podívat.

TIP: Film Faunův labyrint u nás na Blu-ray zatím nevyšel. Bez české jazykové podpory ho ale můžete zakoupit kdekoliv na světě, disk není regionálně chráněn.

Technické provedení

Pokud by snad někdo kvůli chybějící české jazykové podpoře váhal s pořízením tohoto výjimečného díla, jsou tu dva důvody proč se se rozhodnout pro: po obrazové i zvukové stránce se jedná o to nejlepší, s čím se lze v současné době na Blu-ray setkat.

Většina scén se sice v souladu s dějem odehrává v temnotě, ta je ale díky použitým paletám (studená pro skutečnost a teplá pro svět fantazie) vždy plná barev a v žádném případě nepostrádá kontrast nebo ostrost. To je rozpoznatelné už při pohledu na statické snímky, v pohybu je pak celkový dojem naprosto neuvěřitelný.

Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006) Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006) Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006) Faunův labyrint (Laberinto del Fauno, El / Pan's Labyrinth, 2006)

Ohledně zvuku se disk řadí mezi skupinu disků, které lze spočítat doslova na prstech jedné ruky – španělská audiostopa je totiž ve formátu DTS-HD Master Audio 7.1 (anglické titulky jsou samozřejmostí) a je velmi pečlivě připravená. Ve spojení s patřičně vybaveným receiverem a 7.1 reprosoustavou lze docílit ultimátního prostorového zvuku, i když se samozřejmě nejedná o čistě akční titul, kde by po celou dobu svištěly střely kolem hlavy.

A pozor – hlavní melodii filmu, která vás bude provázet od navigačního menu disku až po závěrečné titulky, z hlavy jen tak nedostanete. Skutečně nepatří mezi nejveselejší

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Faunův labyrint.

Bonusy

Nabídka bonusových materiálů je podobně velkorysá, jako technické parametry filmu samotného. Kromě celkem obvyklého audiokomentáře režiséra je k dispozici i videokomentář, ve kterém Guillermo del Toro poměrně často vstupuje do děje a v malém okénku v rohu obrazu ukazuje a komentuje například přípravné záběry z ateliéru, aktuální sekvenci bez použití digitálních triků a další. Videokomentář přitom není realizovaný pomocí BonusView, není tedy potřeba přehrávač kompatibilní s Blu-ray profilem 1.1.

Spider-Man 3 (2007) Spider-Man 3 (2007) Spider-Man 3 (2007) Spider-Man 3 (2007)

Na ploše bezmála jedné hodiny je dále k dispozici několik dokumentů ve standardním rozlišení. V těch režisér podrobně objasňuje okolnosti vzniku filmu, silnou inspiraci tradičními pohádkovými příběhy, upozorňuje na význam použitých symbolů i barevných palet jednotlivých scén a dokonce i význam hudebního doprovodu, který je v tomto případě skutečně silně emotivní. Dá se říct, že po shlédnutí těchto dokumentů se lze na film bez problémů podívat ještě jednou, ale úplně jinýma očima.

Samozřejmě nechybí ani dokumenty o vytváření pohádkových postav a trikové práci všeobecně, deník režiséra, porovnání kresleného storyboardu s finálními záběry, galerie, komiksy a další více či méně záživné materiály. To všechno jsou už jen třešničky na velmi chutném, i když místy trochu hořkém dortu.

Ochutnat ho stojí bezpochyby za to.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Faunův labyrint (recenze Blu-ray)

Vložil ew (bez ověření), 6. Leden 2009 - 22:33

Obrázek uživatele ew

no vida, díky za odkazy na Amazon :)

Re: Faunův labyrint (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 6. Leden 2009 - 22:39

Obrázek uživatele d.f.h

Rádo se stalo :-)