Eskamotérští Podfukáři dokazují jedno - 4DX funguje i v celovečerní stopáži

vydáno 18. 6. 2013 | autor Anna Kopecká, Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 5 komentářů

Tagy: 3D, 4D, 4DX, Cinema City, film, kino, Man of Steel, Muž z oceli, Now You See Me, Podfukáři

Když jsme vám několik týdnů zpět popisovali první dojmy z prezentace krátkých 4DX ukázek ve smíchovském Cinema City, slíbili jsme, že se časem zajdeme podívat i na regulérní představení a přineseme o něm detailní reportáž. Inu, ten čas právě nastal. Rychle a zběsile jsme si sice ještě nechali uniknout (hlavně protože na něj nikdo z redakce jít nechtěl), ještě před Mužem z oceli, který startuje již ve čtvrtek, jsme ale stihli kouzelnickou jednohubku Podfukáři. A líbila se nám velice.

4DX sál

Samotný film je sice typická hollywoodská blbinka, která se snaží chybějící inteligenci (docela zásadní součást u kouzelnických filmů) vynahrazovat nečekanými zvraty a hromadou efektních speciálních efektů. V rámci diváckého rozpoložení „mozek vypnutý, nároky nulové“ však baví díky sympatickým postavám, solidně odvedené akci a lehkonohosti, která k aktuálním teplotám sedne skoro stejně dobře jako letenské zahrádky s čerstvě natočeným zrzečkem. A hlavně, 4DX je u ní funguje bezvadně.

Potvrdil se totiž předpoklad, že zatímco v akčních scénách nás v sále čeká celkem divočina, v dialogových sekvencích si záda, pozadí i mozek od efektů relativně odpočinou. Dvouhodinová masáž tak rozhodně nehrozí. Sedačky se sice jemně naklání a posunují při kamerových obletech, spíš ale umocňují zážitek jako když díky nim zhlížíte v kombinaci s děním na plátně na rozsáhlé město. Vibrace se v klidných momentech sympaticky ozvou například při vibraci mobilního telefonu či startování auta, jakmile si dá Mark Ruffalo ranní kávičku, sál patřičně zavoní, a při padajících penězích se do sálu dostanou efektní bublinky. Ano, je to atrakce, ale v tomto případě stoprocentně funkční.

Podfukáři

Podfukáři navíc nabízí i další efekty. Ať se jedná o vodní postřik (to když se Isla Fisher ocitne v akváriu s Piraňami), dým u plátna nebo lehké poryvy vzduchu, které člověk v současném počasí rozhodně ocení. Jen to občasné fouknutí za uši bychom mohli absolvovat méně často.

4DX pracuje na jedničku i během akce. Při prezentaci jsme se báli, že během akce nebude nic vidět, jelikož kombinace akčních sedaček, rychle střižené akce a efektů může být značně matoucí. U Podfukářů to naštěstí neplatí a efekty jako „kopnutí do zad“ při pěstním souboji, popřípadě divoké rejdění sedačky při automobilové honičce zážitek nijak nedevalvují. A dokonce se vám ani nevyklopí popcorn a cola.

Podfukáři už budou v kině ve 4DX verzi pouze jeden den, nicméně pokud byste na ně měli v tomhle podání chuť, rozhodně je zkuste. Cinema City navíc vyřešilo problém s ukládáním osobních věcí (obsluha vám je dá do skříňky a během filmu je hlídá), takže vám nemá co bránit v zážitku.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Eskamotérští Podfukáři dokazují jedno - 4DX ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 19. Červen 2013 - 18:42

Obrázek uživatele KARLOS

Ja teda nechci začínat novou a zbytečnou diskuzi na téma o čem a jak často by měl HDmag informovat a psát, ale už třetí, či čtvrtá novinka či článek o tomhle paskvil a zatvrzele mlčení ohledně Atmosu, nebo HFRka, mi mé geekovske srdecko jak se patří náležitě drasa…

Re: Eskamotérští Podfukáři dokazují jedno - 4DX ...

Vložil Psema (bez ověření), 20. Červen 2013 - 15:03

Obrázek uživatele Psema

Come on, byl článek o zázemí, o předváděčce a teď o filmu, kterej se testoval. To mi přijde dost ok. A co o Atmosu. Na mě to působí vždycky deset minut, pak se mi to začne slejvat a rozprostření skrz kanály v podstatě nevnímám. Jo a Man of Steel je v tom hlasitej na utrhnutí uší. Ale to je skoro všechno.

A HFR měl naposled Hobit a od tý doby se o něm vůbec nemluví? Nějak nechápu.

Re: Eskamotérští Podfukáři dokazují jedno - 4DX ...

Vložil Apofis (bez ověření), 20. Červen 2013 - 18:12

Obrázek uživatele Apofis

Vítám každou zprávičku o této novince kterou jistě každý ocení. Je to něco nového takže jen více článku o 4DX. Karlosi mluv za sebe a nedělej tady mluvčího nás všech

Re: Eskamotérští Podfukáři dokazují jedno - 4DX ...

Vložil A (bez ověření), 20. Červen 2013 - 19:23

Obrázek uživatele A

Děkujeme za pochvalu!

Re: Eskamotérští Podfukáři dokazují jedno - 4DX ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 20. Červen 2013 - 23:50

Obrázek uživatele KARLOS

Což samozřejmě nedělám a ten úvod o tom, že to nemyslím jako kritiku HDmagu (alespoň né ve vážném a nesakrastickém tónu), mohl mnohé napovědět ;)…

Jde mi jednoduše o to, že pořád nemůžu přijít na chuť, že 4DX se dostává tolik pozornosti. Jistě, ono to v základu věci pozornost zasluhuje. Ale o to víc mě mrzí, že se nějak, třeba i dojmy z projekce neprojel ten Atmos… HFRko je mimořádná záležitost a ano, teď se o něm bude mluvit jen jednou do roka. Opět ale zamrzí, že pouťová atrakce má prostoru víc.

Opravdu nechci nějak nimrat v obsahu článků, berte to jen jako znechucené povzdechnutí geeka nad nesmyslem jako je 4DX…