Drobná revoluce v projekčních systémech: Christie přichází s prvními 4k laserovými projektory

vydáno 30. 6. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Projektory | 1 komentář

Tagy: 4K, Christie, projektory

O vývoji laserových projekčních systémů se mluví několik měsíců, ostatně IMAX jejich příchod slibuje nějaké dva roky s tím, že letos začne s betatestováním a příští rok uvede do kinosálů první kusy. Konkurenci ale předstihnout nestačí, první kinosál vybavený laserovým projekčním systémem přístupným pro veřejnost totiž před dvěma týdny otevřelo Christie, a to v prestižním Film Art Center v Šanghaji, kde promítají na plátno, kterému říkají Oriental Mega Screen. Nějak se ta velká sláva prodat musí.

V čem spočívá výhoda laserových projekčních systémů oproti konvenčním technologiím? Mají to být dva nejdůležitější aspekty projekce: Kontrast a světelný tok.

Christie

Zatímco rekord ve svítivosti projektoru s běžnou xenonovou lampou je 32 000 lumenů, projektory od Christie jsou schopné dosáhnout na úctyhodných 72 000 lm. Konkrétně nový 4k projektor v Šanghaji promítá obraz na třiadvacet metrů široké plátno při 60 000 lumenech a kontrastu 3000:1. Přitom běžné 4k projekce se pohybují mezi 1500:1 a 1700:1. Opět téměř dvojnásobné hodnoty. Dovedete si jistě představit, že dopad na vizuální zážitek je při tak markantní změně kvality projekce ohromný. Obzvlášť u 3D. Ostatně v tuzemských sálech strádají na jasu a kontrastu i klasické 2D projekce, což štve téměř každého, kdo AV stránce návštěvy kinosálu věnuje pozornost. Pro příklad toho, jak špatný obraz dokáže zkazit zážitek z filmu, tedy nemusíme chodit daleko.

Konkrétně laserová projekce od Christie slibuje takové neduhy klasických multiplexů odstranit. IMAX ale hodlá být klasicky o krok dále. Z jeho analogových projekcí, které – pravda – už téměř vymizely, si diváci zvykli na kontrast mezi 3500:1 a 5000:1. Laserové projektory IMAX ale prý budou schopny dosáhnout kontrastu až 8000:1. Není divu, že i IMAX o laserech mluví jako o revoluci.

Problém Christie je v tom, že většina moderních kinosálů prošla upgradem projekčních technologií relativně nedávno, ať už při digitalizaci nebo při přechodu ze 2k na 4k. Přimět kinaře, kteří se dlouhodobě potýkají s klesající návštěvností ke koupi nových projektorů, tedy nebude nic snadného. A jestli bude IMAX laserové projektory tlačit do čerstvě digitalizovaných sálů, jako je ten u nás, je také otázkou. Po technologické stránce tedy přichází revoluce, ale většina z nás si jí pravděpodobně nebude mít kde užít. Takže budeme dál mžourat na vybledlé obrázky.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Drobná revoluce v projekčních systémech: Christie ...

Vložil ITman (bez ověření), 23. Září 2014 - 10:34

Obrázek uživatele ITman

Takový projektor bych chtěl mít doma, ale to abych si na něj zřídil speciální místnost :-)