Dolby Atmos má konkurenci: Na cestě je DTS:X

vydáno 15. 4. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Hi-Fi audio, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Dolby Atmos, DTS:X, film

Koupili jste si v poslední době receiver, který zvládne přelouskat Dolby Atmos? Dobře. Ale zvládne i DTS:X? Protivník Dolby konečně oficiálně specifikoval svou konkurenci prostorového zvuku Dolby Atmos. Nepřekvapivě se jedná v podstatě o to samé, jen s jinou nálepkou. DTS:X podporuje zapojení až 32 reproduktorů a bude podporovat 11.2 kanálové rozvržení pro domácí kina. Zároveň si však, jako Dolby Atmos, udrží kompatibilitu i s předchozími generacemi DTS systémů, což ve zkratce znamená, že pokud nevlastníte přehrávač a receiver se schopností dekódovat DTS:X, zařízení automaticky zvuk přechroustá do podoby, kterou podporuje. Z DTS:X se tudíž může stát klasická „pětjednička“ či „sedmjednička“.

Možná s obměnou domácího kina ještě počkejte

DTS se chlubí, že má aktuálně podporu 90 procent výrobců. Což ostatně není překvapivé. Kodeky od DTS (DTS či DTS-HD) jsou totiž pro domácí kina aktuálně nejpoužívanějšími a stojí za nimi i většina hollywoodských studií. Což může ostatně boj mezi Dolby Atmos a DTS:X snadno zvrátit na stranu DTS. Zatímco stop mixovaných v Dolby Atmos je na Blu-ray pomálu, DTS:X se může na discích s filmy ve vysokém rozlišení objevit v podstatě záhy a ve velkém množství. Stačí, aby studio rozhodlo, že v DTS začne mixovat většinu svých titulů. Logicky převážně blockbusterů.

Pro koncového uživatele, který čerstvě obnovil domácí kino, by však podobné rozhodnutí mohlo být poněkud nepříjemné. Zatímco někteří výrobci (například Marantz či Denon) potvrdili, že jejich vlajkové modely doplní podporu DTS:X pouze pomocí softwarového upgradu. Jiní podporu zakomponují až do nových modelů (Onkyo či Yamaha), které mají dorazit na podzim. A zatím není úplně jasné, jestli softwarově doplní i starší stroje.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře