Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

vydáno 9. 5. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 10 komentářů

Tagy: 3D, 4D, 4DX, Cinema City, film, kino

Světelné efekty, poryv větru, hýbající se sedačky a vzduchem proudící voňavé esence… to je základ takzvaných 4DX projekcí, jež vyvinula korejská společnost CJ CGV a které po celém světě využívá již několik desítek kinařů. V posledních měsících přitom silně expanduje (do konce roku by mělo dojít k nárůstu o stovku kinosálů), přičemž ani my nemusíme závidět.

Jak nás upozornilo několik čtenářů na Facebooku, ale i ve zdejší diskuzi, společnost Cinema City hodlá 4DX přinést již brzy do českého prostředí. Dokonce tak brzy, že už v květnu byste mohli sedět ve vyvoněném smíchovském sále číslo 3 (ten totiž podstoupí několikamilionovou proměnu) a nechat si stříkat vodu do obličeje, popřípadě mít pocit, že létáte společně s hrdiny akčních hitů.

4DX

4DX je dnes aplikované především na velké blockbustery, které mohou naplno využít nabízenou technologii, je ale dost dobře možné, že pokud se tento nově nastupující trend, který dělá z návštěvy kina znovu obrovskou atrakci, uchytí, bude se nabídka rozšiřovat i na tituly menší. Aktuálně se po světě hrají ve 4DX verze takových hitů jako Kosinskiho Nevědomí či G.I. Joe: Odveta a nově by se mezi ně měly zařadit i blížící se Velký Gatsby nebo Pařba na třetí.

Cinema City 4DX technologii kromě Prahy instaluje i do Varšavy a Budapešti (tam už se promítá) a slibuje si samozřejmě zvýšenou návštěvnost (ruku v ruce s ní jdou však i zvýšené náklady a tím pádem i vzrůstající ceny vstupenek – v USA jsou vstupenky dražší přibližně o 8 dolarů). Je proto překvapující, že největší konkurent Cinestar podobné rekonstrukce sálů nechystá. Místo toho se hodlá zaměřit na upgrade dosavadní techniky, aby nabídl nejlepší obraz a zvuk.

4DX

Praha se rozhodnutím Cinema City stává kinařsky jedním z nejvyspělejších měst Evropy, které po hojném využívání IMAXu, 4K a Dolby Atmos adoptuje další impozantní novinku. A my už se samozřejmě těšíme, až budeme moct sami vyzkoušet, jak 4DX umocňuje, případně kazí zážitek. Na 4DX verzích filmů totiž spolupracují sami tvůrci, takže by nemělo jít jen o zbytečný „gimmick“.

Co vy? Jste zvědaví?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil MartinezZ (bez ověření), 9. Květen 2013 - 12:58

Obrázek uživatele MartinezZ

„Je proto překvapující, že největší konkurent Cinestar podobné rekonstrukce sálů nechystá.“

Díky Bohu, že ještě někdo myslí hlavou a ne p*delí. Samozřejmě, pokud mě už kinaři v kinech vůbec nechtějí, jen ať na 4DX předělají raději všechny sály, co nejdříve :)

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil moviereaper (bez ověření), 9. Květen 2013 - 13:27

Obrázek uživatele moviereaper

no to jsem rád, že Cinestar hodlá upgradovat techniku a nemá v plánu rvát do sálů podle mě zbytečné 4DX, Cinestar mám raději a Cinema City moc nefandím, navštívil jsem jejich sály v Plzni a Liberci a byl jsem strašně zklamaný ozvučením sálu, nevím jestli to bylo akustikou, použitými reproduktory či něčím jiným, ale to co jsem slyšel mělo ke kvalitnímu zvuku hodně daleko (v obou multiplexech CinemaCity jsem zaznamenal stejný neduh – uši rvoucí výšky), máte někdo podobný názor?

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil Psema (bez ověření), 9. Květen 2013 - 14:01

Obrázek uživatele Psema

Pokud to chtějí rvát to jednoho z deseti sálů, tak je to imho příjemná inovace a způsob, jak nalákat lidi, co furt remcají, že v kině není nic navíc oproti tomu, když si film stáhnou.

Nepředpokládám, že by chtěli upgradovat všechny sály, už jen proto, že i takhle jsou lístky drahý a při ceně okolo tří stovek na podobnou atrakci budou lidi ochotný chodit jenom občas.

Jinak souhlas se Cinema City a jejich kvalitou projekcí obecně.

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Květen 2013 - 14:30

Obrázek uživatele Anonym

Když už tedy zmiňujete CC a CS… Premiere Cinemas by si to také zasloužilo jmenovitě, protože práve tam je je ono 4K a Atmos. A nyní také nový 3D systém sony, což je stejně pasivní polarizace jako má imax. Takže žádný rotující kotouč před projektorem jako má masterImage v CC a CS. Jedná se tedy o jednu z nejlepších 3d projekcí.

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Květen 2013 - 18:13

Obrázek uživatele Anonym

Ja jsem vam psal, konkretne u 4DX clanku Iron Mana 3, ze to bude brzy i u nas. :)

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil marko (bez ověření), 9. Květen 2013 - 19:27

Obrázek uživatele marko

nie je to podla vas uz aj prehnane?

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil moviereaper (bez ověření), 9. Květen 2013 - 20:22

Obrázek uživatele moviereaper

přehnané to je, člověk by měl do kina chodit kvůli filmu a ne s tam vozit a nechat na sebe cákat a foukat…

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil Martin (bez ověření), 9. Květen 2013 - 22:37

Obrázek uživatele Martin

Do kina dneska chodí převážně kokoti a těm to bude vyhovovat.

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil Derek (bez ověření), 9. Květen 2013 - 21:02

Obrázek uživatele Derek

nebývalo něco obdobného v kinech v usa už v padesátých letech ? a nějak se to neujalo…myslím, že jako atrakce do disney parku je to super, ale do kina asi ne…raději pořádný zvuk a obraz. to by kinům pomohlo víc

Re: Do smíchovského Cinema City míří 4DX projekce

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Květen 2013 - 6:41

Obrázek uživatele Anonym

To je mi náhoda. Když jsem se cca před dvěma měsíci ptal vedení CC na to, kdy plánujou přechod na Atmos a 4K, tak nebyly finance. Na 4DX ale už najednou finance jsou