Dlouhá cesta: Filmová přehlídka Heleny Třeštíkové online na DAFilms.cz

vydáno 23. 9. 2014 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova

Tagy: Český lev, DAFilms, DAFilms.cz, Helena Třeštíková, Katka, Kino Světozor, Manželské etudy, Manželské etudy po dvaceti letech, Prix Arte, René, Soukromý vesmír, Světozor

Zřejmě žádný dokumentarista, potažmo dokumentaristka, u nás nemá takové renomé jako Helena Třeštíková. Její časosběrné dokumentární filmy jsou stálicí nejen vysílání České televize, ale především pomyslných diváckých žebříčků oblíbenosti. Často pohnuté lidské osudy, které svým citlivým režisérským okem Třeštíková sleduje, nás jednoduše nepřestávají fascinovat a bavit. O to víc nás těší, že právě její dílo se teď může dostat k novým (a nebo starým a zapomnětlivým) divákům. Zdarma a online.

Až do 5. října totiž portál DAFilms.cz nabízí více než 25 filmů z tvorby Třeštíkové, která sahá až do druhé poloviny 70. let. Nechybí absolventský snímek Zázrak (1975), který se později stal součástí dokumentu Soukromý vesmír (2011), Dvě jubilea Jana Zrzavého (1976), ale i Manželské etudy (1987), i ty po dvaceti letech (2005) a dobře známé dokumenty jako René (2008), Katka (2009) nebo Marcela (2006). Dokumenty ze 70. a 80. let se navíc v online prostředí objevují zcela poprvé. Dostupné jsou tyto starší snímky však jen v českém jazyce.

Třeštíková

Portál DAFilms.cz se navíc u příležitosti filmové přehlídky rozhodl zjistit, jaký je divácky nejoblíbenější film Heleny Třeštíkové. Po celé dva týdny přehlídky je tudíž otevřeno hlasování, které vyvrcholí projekcí vítězného snímku 6. října od 20:45 hodin v pražském kině Světozor. Právě prostřednictvím hlasování mohou diváci získat jedinečnou šanci vyhrát jeden ze 40 volných vstupů na jinak uzavřený večer, během kterého režisérka povede rozhovor se slovenským dokumentaristou Petrem Kerekéšem a odhalí mnohé ze svého jedinečného filmového i osobního přístupu k dokumentární tvorbě.

Pro zahraniční diváky a ty, kteří nebudou mít to štěstí a nebudou se moci filmového večera s Helenou Třeštíkovou a Petrem Kerekéšem zúčastnit, pak portál DAFilms.cz na svých webových stránkách připravil rozsáhlý rozhovor s režisérkou.

P.S. Třeštíková je jediná česká držitelka ceny Prix Arte („evropský Oscar“) za nejlepší evropský dokument. Tím se stal René (2008).

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře