Den poté (recenze Blu-ray)

vydáno 28. 12. 2012 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 5 komentářů

Tagy: Blu-ray, Den nezávislosti, Den poté, DTS-HD Master Audio, film, Godzilla, MPEG-4 AVC, The Day After Tomorrow

Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004)

Poznámka redakce: Tato recenze hodnotí zahraniční edici, která by se od českého vydání, vycházejícího 23.1. 2013, neměla po technické stránce nijak lišit, neboť obsahuje stejný obrazový přepis i zvukové mixy. České vydání bude obsahovat český dabing i titulky.

Roland Emmerich nemívá filmy dvakrát moudré, nevyznačují se ani scénáři (které si obvykle píše Emmerich sám) nebo zajímavými zápletkami. Jednu věc mu však nelze upřít: Když přijde na katastrofické scény megalomanského ničení, Emmerich září.

Nikdo od jeho filmů neočekává hluboký duševní zážitek nebo ponaučení. Díváme se na ně kvůli přelomovým speciálním efektům a také proto, že jsou i ve své předvídatelnosti dostatečně napínavé, aby mohly posloužit jako zábavný doplněk odpočinkového večera.

Den poté je další z řady Emmerichových snímků (Den nezávislosti – recenze, Godzilla), které staví na osvědčené formulce: Přehlížená varování, pohroma, osobní tragédie, hrdinská záchrana. Co je nového? Jako vždy jsou hlavní atrakcí inovativní počítačové efekty a filmařské triky, které spojují síly, aby mohli tvůrci vykouzlit ještě více dechberoucí scény než minule.

O co jde? O globální oteplování, skleníkový efekt, nešetrné zacházení s přírodou. Emmerich přišel s filmem Den poté ve vhodnou dobu. Rok 2004 byl začátkem celosvětové hysterie kvůli globálnímu oteplování. Zatímco do té doby se o této záležitosti mluvilo jako o zajímavém fenoménu, od poloviny první dekády 21. století neminulo jediné setkání hlav pomazaných, kde by nebylo přetřásáno toto téma, vyrojila se spousta knih a představitelé nejrůznějších ekologických spolků ucítili půdu pod nohama a začali chrlit temné předzvěsti věcí příštích.

Emmerich se prostě trefil. Stejně jako Den nezávislosti povzbudil pocuchané americké ego, Den poté také uhodil na tu správnou strunu veřejného sentimentu. Navíc se opět podařilo do filmu nacpat několik téměř komediálních scének (zpravodajské záběry Američanů, kteří nelegálně překračují hranici do Mexika, stály opravdu za všechny peníze), takže má Den poté všechny prvky, které jsme si zvykli od Emmericha očekávat: akci, zábavu, trochu toho promlouvání do duše a hlavně bombastické trikové záběry.

Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004)

Dějově je film – jak už jsme také u Emmericha zvyklí – ještě větší pohroma než ta, kterou způsobí globální oteplování. Emmerich má talent na první poloviny filmů, během kterých rozpoutá na plátně či obrazovce peklo netušených rozměrů, a divák se obyčejně výtečně baví vší tou zkázou, umíráním a doprovodnými speciálními efekty.

Jakmile se film přehoupne do druhé půle, zabředne Emmerich do moralizujících pseudo-zápletek, které jsou zcela zbytečné. Pokud si nějaký filmař myslí, že je zajímavější sledovat nevynalézavou a všemi klišé protkanou pouť otce za záchranou syna, než koukat na to, jak si se zbytkem světa pohrává matka příroda utržená ze řetězu… tak se šeredně plete.

Není to zajímavé. Stejně jako nejsou ve filmu podobného ražení zajímavé pokusy o záchranu malých chlapečků z opuštěných nemocnic, nejsou zajímavé plytké pokusy o romanci v podání dvou nezajímavých teenagerů a nejsou zajímavé ani manželské trable hlavního hrdiny.

Chceme vidět obří ledovce, gigantické bouře, apokalyptické záplavy a další adrenalinové kousky, kvůli kterým máme Emmericha rádi. A kvůli kterým mu všechno to ostatní tolerujeme…

TIP: Film Den poté u nás na Blu-ray zatím nevyšel. Bez české jazykové podpory ho můžete zakoupit kdekoliv na světě, ovšem pozor na dovoz z regionu A (USA) – disk je regionálně chráněný a na našich evropských přehrávačích nepůjde spustit.

Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004)

Obraz

Fox použil pro Den poté kodek MPEG-4 AVC a obraz je prezentován v poměru 2,35:1 na dvouvrstvém disku BD-50. Jedná se perfektní transfer ze zjevně velmi čistého zdroje.

Film nabízí spoustu širokých expanzívních záběrů se spoustou hloubky (úvodní titulková sekvence) a často spoustou aktivity. Přesto je obraz výtečný, komprese není vůbec znát a barvy jsou jasné a věrné. Den poté je další z disků, které lze z hlediska obrazu označit za bezmála perfektní.

Zvuk

Pro (originální anglickou) zvukovou stopu byl zvolen bezztrátový kodek DTS-HD Master Audio a dělá čest svému jménu. Zvuk je, podobně jako obraz, bez chybičky. Tornáda pustošící Los Angeles jsou zvukově naprosto skvělá: Rachot následovaný zlověstným tichem, vzduchem létající auta a kusy domů, kterým vichr rve střechy, jsou všude kolem.

Zvuk je rozprostřený mezi jednotlivé reproduktory a působí bezvadně realisticky. Hluboké dunění subwooferu při tlumených podvodních scénách stejně jako při destrukci New Yorku je také zážitek.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Den poté.

Bonusy

Žádná sláva. Dvě komentářové stopy, z nichž jedna je bohužel nudnější než druhá. Roland Emmerich a producent Mark Gordon povídají o natáčení, štábu a hercích a především Emmerich chválí úplně všechny tak urputně, až se to nedá poslouchat. Gordon čas od času přidá k lepšímu vtipnou historku z natáčení, ale dohromady to není nic, co byste museli slyšet.

Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004) Den poté (Day After Tomorrow, The, 2004)

Druhá komentářová stopa je o speciálních efektech a je stejně nudná jako všechny komentáře o speciálních efektech, které kdy vznikly. Jen pro absolutní fandy filmařských triků.

Vynechané scény jsou docela fajn a prodloužená verze filmu by se mi líbila, ale asi se jí nedočkáme, protože u většiny těchto vynechaných scén nebyly dokončeny speciální počítačové efekty, takže jsou v některých záběrech jen primitivně vyrenderované kulisy, které by bylo nutné pracně dopracovávat.

Blu-ray bonusy jsou na disku dva: Interaktivní Java hra, ve které divák odpovídá na 60 otázek o klimatu a podobných tématech. Hru můžete hrát buď v průběhu filmu, kdy na vás vyskakují otázky během celých dvou hodin, nebo naráz – to je však jen pro silné nátury.

Druhý bonus jsou střípky informací týkající se aktuálního dění ve filmu. Navzdory očekávání jsou to docela zajímavé drobnosti, které vám, mimo jiné, pomohou s odpověďmi na kvízové otázky.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Další filmy Rolanda Emmericha na Blu-ray

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Den poté (recenze Blu-ray)

Vložil Romeo (bez ověření), 19. Únor 2010 - 19:55

Obrázek uživatele Romeo

Tak na tenhle kosek si v našich končinách počkáme asi hodně dlouho,škoda je opravdu naco koukat.

Re: Den poté (recenze Blu-ray)

Vložil rostiq36 (bez ověření), 28. Prosinec 2012 - 11:26

Obrázek uživatele rostiq36

Bylo by fajn si článek nejdříve přečíst, než začneš psát podobné komenty.. Stačil by první odstavec

Re: Den poté (recenze Blu-ray)

Vložil czt_kiki (bez ověření), 28. Prosinec 2012 - 11:49

Obrázek uživatele czt_kiki

Stačilo by nejdříve přečíst kdy ten koment psal. Máš jen skoro dvouleté spoždění ;D.

Každopádně na bd se těšim.

Re: Den poté (recenze Blu-ray)

Vložil rostiq36 (bez ověření), 28. Prosinec 2012 - 14:49

Obrázek uživatele rostiq36

Aha,tyvole, ale i ta recenze je koukám z toho data, tak nevím proč to tedy redakce nahodila jako novinku (i na facebook)…

Re: Den poté (recenze Blu-ray)

Vložil A (bez ověření), 28. Prosinec 2012 - 15:03

Obrázek uživatele A

Protože v ČR Den poté vychází poprvé na Blu-ray 23. 1. 2013. A u postu na Facebooku je navíc celkem jasně napsané, že se jedná o starší recenzi.