Den nezávislosti (recenze Blu-ray)

vydáno 1. 2. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 20th Century Fox, Blu-ray, Den nezávislosti, DTS-HD Master Audio, film, Independence Day, MPEG-4 AVC, Stargate, Univerzální voják

Den nezávislosti (Independence Day, 1996)

Německý režisér, scénárista a producent Roland Emmerich o sobě dal v Hollywoodu poprvé vědět filmem Univerzální voják, ve kterém proti sobě postavil tehdejší ikony akčních filmů a dnešní beznadějné „béčkaře“ – v hlavních rolích se objevili Jean Claude van Damme a Dolph Lundgren. Následovala kultovní klasika Stargate, která už předcházela Dnu nezávislosti.

Den nezávislosti (během natáčení označovaný zkratkou ID4 (z anglického Independence Day, July 4), protože společnost 20th Century Fox v tu dobu nevlastnila práva na název „Den nezávislosti“) byl jedním z nejočekávanějších filmů jara 1996. Přičinily se o to především filmové ukázky (trailery), na kterých americká města zlověstně pokrýval stín obrovských vesmírných lodí mimozemské civilizace.

Den nezávislosti (symbolicky plánovaný na puštění do kin v týdnu, kdy Američané slaví svůj Den nezávislosti) měl být klasický letní trhák – nijak moc hluboký či přemýšlivý, ale zato bombastický, efektový a především zábavný. Dá se říci, že se podařilo všechny tři cíle splnit. Přesto je nutno hned zpočátku zmínit, že je až s podivem, jak se tak prostoduchému a mizernému filmu podařil tak velký kasovní úspěch.

Roland Emmerich svůj scénář (spoluautorem je Emmerichův tehdejší dlouhodobý spolupracovník Dean Devlin) postavil na ověřených prvcích, které si obyčejně své publikum najdou: Sci-fi namíchané s akcí a trochou komedie. Bohužel ho také protkal nekonečnou řadou vyloženě trapných dialogů, schematických minizápletek a ukrutně skřípajících nesrovnalostí.

Některým pasážím se nedá upřít pěkný komediální nadhled, ale celkově film vyznívá jako úděsná slátanina, kterou zachraňují jen (na tu dobu) monumentální speciální efekty a Emmerichova oblíbená velkolepá destrukce ikon americké společnosti.

Shrňme si to: Na Zemi zaútočí mimozemšťané a lidstvo zastihnou zcela nepřipravené. A to navzdory varování hrstky lidí, kteří byli v minulosti mimozemskou civilizací uneseni – naštěstí byli zlí vetřelci tak hodní, že si dali tu námahu a své pokusné králíky vrátili ve zdraví zpět na Zemi.

Konvenční i jaderné zbraně proti obranné technologii mimozemšťanů selhávají, a proto je osud lidstva svěřen do rukou pilota, kterého NASA odmítla, a nedoceněného elektrikáře/génia, který kvůli bejvalce žárlí na prezidenta USA.

Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996)

Tito dva výtečníci nakazí mateřskou loď mimozemšťanů počítačovým virem (hrdinův laptop je naštěstí vybaven speciálním programem pro nahrávání virů do cizích sítí), jež ze všech systémů, kteří ti zlí ET používají, zlikviduje právě a jedině ochranné štíty všech jejich vesmírných lodí. Americké letectvo vede celosvětový útok na všechny vesmírné koráby nechtěných návštěvníků, zamáčkneme slzu při kamikadze nepravděpodobného hrdiny a happyend.

Herecké obsazení bylo poskládáno z celého zástupu filmových pricmrndávačů a dalších herců, kteří již měli své nejlepší chvilky za sebou. Jeff Goldblum vyniká nad průměr, ale i on jen reprízuje své úspěšnější role cynických chytráků. Vyloženě tragické jsou pak výkony některých vedlejších postav.

Například zaměřte svou pozornost na nejstaršího syna opilého letce (James Duval a jeho školácky nepovedený Miguel Casse). Výjimkou je – v té době relativně neznámý – Will Smith, kterého naopak veleúspěšný film katapultoval na skutečný začátek kariéry megahvězdy: Jak ho známe dnes.

Nicméně: Pojďme se povznést nad plejádu hovadin, kterou nám Emmerich ve svém příšerném scénáři servíruje (také jste si oddechli, když vyšlo najevo, že centrální počítač mimozemské civilizace je vlastně Mac?), a povězme si o tom, co z filmu dělá dobrou podívanou.

Přes všechny nedostatky je totiž Den nezávislosti fajnový biják. Co na tom, že se po úvodní hodině, během které proběhne masivní útok ohavných vetřelců, film rozplizne do sekvence trestuhodně plytkých melodramat? Nám jde o to, jak vypadají počítačové efekty, výbuchy a další lahůdky, kvůli kterým si normální divák tento druh filmu pouští.

A je třeba přiznat, že na rok 1995, kdy probíhalo natáčení, jsou prezentované efekty velmi zdařilé. Filmaři také představili několik nových vynalézavých technik, jak se vypořádat s globálními scénami destrukce – a podařilo se jim to natolik dobře, že se po úspěchu Dne nezávislosti roztrhl pytel s katastrofickými filmy, jež se chtěly svézt na znovuzrozené vlně obliby tohoto žánru.

Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996)

Blu-ray

V ČR zatím Den nezávislosti na Blu-ray nevyšel (předběžný termín vydání je březen 2010), ale pokud vám nevadí absence české podpory, můžete objednávat z jiných evropských zemí. Pozor na disky z USA, které jsou – podobně jako drtivá většina ostatních titulů od studia 20th Century Fox – regionálně kódované.

Je mrzuté, že se na Blu-ray nedostala prodloužená verze filmu. Dalo by se namítnout, že film těchto vypravěčských kvalit je dost dlouhý už při 144 minutách (138 v PAL), ale to nic nemění na tom, že na disku (BD-50) zbylo dost místa na to, aby šlo prodlouženou verzi zařadit – zvláště když už se předtím objevila na speciálních edicích DVD.

Obraz

Den nezávislosti byl jedním z prvních filmů natočených v polovině devadesátých let minulého století, jejichž vydání bylo na Blu-ray toužebně očekáváno. Fandové vysokého rozlišení se těšili na to, jak budou v HD vypadat speciální efekty.

Fox vydal tolik různých edic na DVD, že se v nich těžko orientuje, ale žádná z nich pochopitelně nemohla konkurovat HD disku. Mohu klidně konstatovat, že obrazem nebudete zklamáni. Přepis (MPEG-4 AVC) je čistý, filmové artefakty byste na něm těžko hledali a to málo zrna, které je občas patrné, jen obrazu dodává atmosféru kinosálu.

Těžko obraz srovnávat s některými z dnešních filmů, ve kterých hrají velkou roli počítačové efekty. U těch je kvalita HD přepisu už na jiné úrovni. Uvážíme-li však, že je film téměř 15 let starý, těžko bychom hledali, co disku vytknout.

Zvuk

Spokojíte-li se s posuzováním speciálních efektů, nebudete zklamáni ani ze zvukového doprovodu (bezztrátový kodek DTS-HD Master Audio). Dunivé basy doprovázející záběry vesmírných lodí jsou působivé, stejně jako tříštivý rachot při nespočtu explozí.

Při klidnějších scénách je audio stopa poměrně nevýrazná a prostorové reproduktory nejsou příliš využity k dotváření atmosféry. Stačí však počkat na vetřelce a jejich manévry a užijete si randálu ze všech stran.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Den nezávislosti.

Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996) Den nezávislosti (Independence Day, 1996)

Bonusy

Již jsem zmínil, že film není na Blu-ray v prodloužené verzi. Bohužel nejsou vynechané scény ani v bonusové nabídce. Dá se očekávat, že Fox časem vydá ještě další verze Blu-ray, které budou tento materiál zahrnovat.

Ve standardní nabídce bonusů najdeme dva hlasové komentáře (oba už byly k dispozici na dřívějších DVD edicích):

  • Komentář režiséra Rolanda Emmericha a spoluautora Deana Devlina je vtipný, zajímavý a celkově velmi dobře poslouchatelný. V jedné zahraniční recenzi jsem četl, že Emmerich v komentáři projevuje tak velké nadšení pro jednotlivé momenty filmu, až by se člověk mohl nechat strhnout a Den nezávislosti by se mu skoro mohl začít líbit. Je to výstižné zhodnocení. Režisér o ID4 vypráví s takovým zaujetím, že byste až mohli chvílemi zapomenout, jaký je to praštěný film. Každopádně tuto zvukovou stopu fandům doporučuji, pobavíte se u ní přinejmenším stejně dobře jako u samotného filmu.
  • Druhý komentář namluvili Volker Engel a Doug Smith, kteří měli na starosti speciální efekty. Přestože se z povídání těchto pánů dozvíte některé skutečně zajímavé věci, je to jen pro opravdu veliké náruživce. Všechny odhalené filmařské triky nedokáží obyčejnému smrtelníkovi zabránit, aby si při těch monotónních řečech buď schrupl, nebo alespoň přeskočil k těm nejzajímavějším momentům filmu.

Na disku je také sbírka pěti trailerů k filmu (v HD, i když kvalita nic moc) – je zajímavé si je prohlédnout a zavzpomínat, jak se před 15 lety všichni na tento film těšili.

HD bonusy jsou marginální:

  • Můžete si zapnout zobrazování zajímavých detailů (trivia) v průběhu sledování filmu. Jsou to v podstatě střípky informací podobné tomu, co se dozvíte v komentáři o speciálních efektech. Text je však tak titěrný, že lze na obrazovce sotva přečíst. Klidně přeskočte.
  • Dále si můžete „zahrát“ paběrkovací hru – opět v průběhu filmu. Na obrazovce se budou objevovat různé artefakty, které musíte posbírat. Nepobral jsem, co je cílem hry, ani to, proč by tato aktivita mohla být považována za zábavnou.
  • Tzv. záložky vám umožní uložit oblíbené scény z filmu a přehrávat je i po vyjmutí disku z přehrávače.
  • Slovní rejstřík: Po vyhledání požadovaného termínu můžete skočit rovnou do scény, kde je heslo použito.

Verdikt

Ačkoliv jsem film v recenzi moc nepochválil, nemohu popřít, že jsem si jej koupil a už několikrát zhlédl (a to nepočítám, kolikrát jsem ho viděl nejprve na VHS a potom na DVD). Den nezávislosti může být stokrát hloupý, ale pokud se potřebujete odreagovat od práce, vypnout mozek a užívat si pohodový a nenáročný večer, splní svoji funkci.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Další filmy Rolanda Emmericha na Blu-ray

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře