Darkman skryje svou tvář na Blu-ray

vydáno 22. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Armáda temnot, Army of Darkness, Blu-ray, Darkman, Evil Dead, film, Smrtelné zlo, Spider-Man, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Darkman (1990)

Sam Raimi, živá legenda. Od režie béčkových hororů (kultovní The Evil Dead, Smrtelné zlo 2, Armáda temnot) se vypracoval až na hvězdu Hollywoodu – trilogie Spider-Man (recenze) mu už navždy zajistila slávu a obdiv komiksových fanoušků. Někde mezi těmito dvěma extrémy se skrývá Darkman (FDb.cz), kterého Raimi natočil před dvaceti lety.

Poprvé ve velké studiové produkci, poprvé s hvězdnými herci (Liam Neeson, Frances McDormand, Larry Drake), poprvé s geniálním hudebním doprovodem Dannyho Elfmana. To všechno se na adaptaci literární předlohy, kterou si Sam Raimi napsal sám (protože si studio Universal nemohlo dovolit práva na komiksy The Shadow nebo Batman), podepsalo v dobrém i horším slova smyslu.

Raimiho příznivci přijali Darkmana rozpačitě, což bylo po dosavadní sérii hororových brutalit pochopitelné. Režijně bezchybný, herecky povedeně obsazený a trikově příjemně oldschoolový snímek sice v dnešní záplavě moderních komiksových adaptací neobstojí, představuje ale příjemné „retro“ a byla by škoda ho zatracovat jen kvůli jeho průměrnosti.

To si uvědomuje i studio Universal, které připravuje Blu-ray vydání pro region A (USA) na 15. června. To je sice dobrá zpráva, stejně jako fakt, že studio Universal své Blu-ray disky nikdy regionálně nekóduje (takže bude možné americkou edici přehrát i u nás v regionu B)…

Na druhou stranu zamrzí absence jakýchkoliv (!) bonusových materiálů a také to, že se evropského vydání s alespoň teoreticky možnou českou jazykovou výbavou zřejmě nedočkáme. Tak zásadní snímek zase Darkman pro studio Universal rozhodně nepředstavuje.

Darkman (1990)

Darkman (1990)

Vynikajíc vědec Peyton (Liam Neeson) pracuje na novém medicínském preparátu. Když už je na prahu úspěchu, přepadne jeho laboratoř gang vedený sadistickým Durantem (Larry Drake), vyhodí laboratoř i s vědcem do povětří a zmocní se jeho objevu.

Všichni Peytona považují za mrtvého, ten se však se znetvořenou tváří do své laboratoře vrátí a prahne po pomstě. Nový léčebný preparát jej změní v děsivého Darkmana, mstitele s černou pelerínou, obvazy ukrývajícími zohavenou tvář, nadlidskou silou a nelidským vztekem.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře