Daredevil: Rok jedna - perfektní doplněk k seriálovému hitu Netflixu

vydáno 12. 5. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Z domova

Tagy: Daredevil, Daredevil: Rok Jedna, Daredevil: Year One, Frank Miller, komiks

Daredevil: Rok jedna Televizní seriály už nejsou tím, čím byly před 20 lety. Pravda, české televize ještě stále nepochopily, že divák nemusí být krmen jen lavinou kriminálek a tuzemskou obdobou telenovel, v zahraničí však již dávno spoléhají na ryze žánrové a mnohdy i velmi komplexní tituly. Dokonalou ukázkou je streamovací služba Netflix, která tvrdě zaúřadovala na poli politických dramat výtečnou zámořskou verzí House of Cards a nyní dokázala, že hravě zvládne zafinancovat a prosadit i drsnou komiksovou adaptaci od Marvelu.

Pokud jste již Daredevila viděli, pak víte, že se jedná v rámci marvelovského vesmíru o něco naprosto atypického. Místo rozverných barviček se každým koutem rozléhá temnota, každý úder do žeber hrdiny způsobuje dlouhodobé bolesti a nikdo se nesnaží vážnou situaci shodit hláškou jen proto, že jde přece o adaptaci komiksu a ty si musí uvědomovat svou hloupost. Ne, scenárista Drew Goddard a showrunner Steven S. DeKnight šli na věc od lesa a představují svět nevidomého Matta Murdocka jako realisticky vyhlížející peklo, v němž se mafiánští bossové přetahují o moc a jejich cílem je vyždímat z pokřivené části Hell's Kitchen poslední cent. Tomu se hlavní hrdina snaží zabránit tím, že je všechny do jednoho zmlátí, čímž se postupně dostává výš a výš a odhaluje, kdo za celým komplotem stojí. Zároveň má však seriál i dostatek dramatického podloží a dokonale využité osobní linie, které gradují od první do poslední epizody jako čerstvě promazaný stroj.

Daredevil: Rok jedna

Ne všechnu chválu si však zaslouží sami tvůrci, neboť v podstatě jen převedli na plátno to, co bylo v komiksové předloze již dávno. Jen se na to vzhledem k příšerné adaptaci s Benem Affleckem zapomnělo. Nový Daredevil totiž vychází z prvního runu Franka Millera, jemuž se povedlo z do té doby upadající postavy udělat temného hrdinu, jenž se nesnaží spasit svět, nýbrž jen svou milovanou čtvrť. A to tím nejbrutálnějším způsobem. Zároveň však řeší i svůj civilní život, není si jistý, zda vůbec dělá správnou věc a do toho se ještě míchá otázka víry, jež je pro Daredevila typická. Millerovi se povedlo nejen vlít do Daredevilových žil nový život, ale zároveň postavu uchopit originálně, na svou dobu naprosto jinak a provedl tak podobnou revoluci, jako když dostal do spárů skomírajícího Batmana.

Celý Millerův run si nyní můžete vcelku pohodlně pořídit v parádním sebraném svazku. Pokud by však na vás byla cena na úvod příliš vysoká, nabízí se alternativa v podobě Millerova Daredevil: Rok jedna, kterého před lety vydalo nakladatelství Crew.

Miller se v něm – podobně jako u netopýřího muže – vrací na úplný začátek a ukazuje, jak došlo ke zrodu ikonického ďáblíka. Na rozdíl od batmanovského Roku jedna, jenž je místy až příliš zkratkovitý a po přečtení vyvolává pocit „a to je všechno?“ se mu však v případě Daredevila povedlo napsat dokonalou porci realisticky vyhlížející superhrdinské látky. Stejně jako Millerovým dílem inspirovaný seriál, i Rok jedna si skvěle poradil se všemi krkolomnými body hrdinského originu. Dokonce i slavná ztráta zraku po střetu s radioaktivním odpadem je podaná naprosto decentně a spíš se soustředí na pocity mladého Murdocka, než na to, o jak naivní berličku se vlastně jedná. Stejně tak poznávání zesílených smyslů působí naprosto logicky a racionálně. A překvapivě fungují i vedlejší linky, jako je ta s nevidomým výcvikem.

Daredevil: Rok jedna

Výhodou Roku jedna je, že vám Daredevilův zrod a všechny základní motivace naservíruje pěkně polopaticky a chronologicky. Sledujete Murdocka jako ještě malého chlapce, jenž by rád dělal lumpárny, ale situace v rodině ho nutí, aby se místo toho vzdělával a nedopadl jako jeho otec. Projdete si s ním pubertou i vysokoškolskou láskou, kde se Millerovi povedlo vcelku hladce procpat i svou oblíbenou Elektru. A nakonec jste svědky prvního velkého konfliktu v ulicích Hell's Kitchen, které Daredevilovi do budoucna přihrají největšího soupeře v podobě zlovolného Kingpina.

Ano, seriál veškeré tyto linie podává výrazně komplexněji a Rok jedna kvůli omezenému prostoru a danému médiu musí používat zkratek, jež televize dále rozvádí a prohlubuje. Pokud však hledáte doplněk, resp. komiksovou výplň před tím, než se na seriál od Netlixu podíváte, popřípadě než se dočkáte druhé série (dorazí příští rok), Daredevil: Rok jedna je v podstatě perfektním kandidátem na takovou službu. Millerovo vrcholné vypravěčství vás uhrane a ve spojení s dokonalou dobovou kresbou Romity Jr. (dodnes nechápu, že stejný člověk nakreslil i Smithova Ďábla strážného) přenese do světa, v němž se o život hrdiny i dalších postav má cenu bát a kde je radost postupovat jednotlivými stránkami až k finále, jež sympaticky skládá poctu hned několika předchozím autorům a historii Muže beze strachu. Díky tomu Millerův Daredevil funguje jak jako intro pro neználky, tak jako úchvatná revize pro dlouhodobé fanoušky. Především jde však stále o výborný příběh, který ani po letech neztratil nic ze své síly a dokonalém řemesle.

Obchod Crew Za poskytnutí výtisku Daredevil: Rok jedna děkujeme vydavatelství Crew.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře