Další tablet pohřben: HP se vzdává webOS

vydáno 19. 8. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software | 1 komentář

Tagy: Android, Apple, Galaxy Tab 10.1, Hewlett-Packard, HP, iOS, iPad, Samsung, TouchPad, webOS

Zdá se, že místo růstu zažívá trh s tablety minimálně na straně zařízení konkurujících iPadu naopak stagnaci, nebo se dokonce zmenšuje. O žalobě, kterou podalo Apple na Samsung kvůli porušení patentů v Galaxy Tabu 10.1, už jsme psali, pár dní na to se ale boje v „tabletových válkách“ vzdal jeden veliký hráč: Hewlett Packard.

HP šlo na trh s novým tabletem na vlastní platformě (webOS) po akvizici Palmu a hrozilo nejen ohromným úspěchem, ale později i celým ekosystémem, který by na webOS pracoval. Pro HP to byla ohromná investice, jenom koupě Palmu (respektive jeho operačního systému) totiž společnost vyšla na stovky milionů dolarů. Palm jako takový nebyl s webOS schopný iOSu od Apple ani Androidu od Googlu konkurovat, pod záštitou nového majitele (HP je největším výrobcem počítačů na světě) se však z jeho operačního systému vskutku mohl stát hit.

HP TouchPad (webOS)

Jenže krátce po uvedení TouchPadu, jak se tablet od HP jmenuje, se ukázalo, že to tak žhavé s konkurování zmíněným velikánům nebude. webOS podle většiny recenzí zklamal, prodeje byly naprosto mizerné (docela nedávno se objevily zprávy o tom, že bude obchodní řetězec BestBuy v Americe tisíce kusů vracet, protože o ně jednoduše není zájem) a operační systém nebyl konkurence schopný i díky tomu, že postrádal větší množství vývojářů, kteří by aplikace pro webOS psali. A jak všichni víme, jsou to právě aplikace, co z Androidu a z iOSu dělá tak úspěšná zařízení. Aby toho nebylo málo, za neúspěchem zcela jistě stojí také špatný marketing, obchodní strategie … prostě se sešlo až moc špatných rozhodnutí, která slibný systém potopila.

HP na webOS budovalo také telefony a operační systém opravdu chtělo využívat všude, kde se dá (dokonce i v noteboocích vedle Windows). Jenže tenhle velkolepý plán šel rychle k ledu, teď společnosti zbývá akorát software, k jehož využití postrádá kloudný hardware. Což sice neznamená, že by se HP chtělo webOS úplně zbavit – pořád tvrdí, že pro něj má připravenou zářnou budoucnost – jen prostě neví, co přesně s ním dělat. Protože TouchPady, které tímto rozhodnutím začnou pomalu ale jistě mizet z povrchu zemského, byly první zařízení s potenciálem nový systém proslavit. Teď už HP nic podobného nemá. Humorným paradoxem je, že společnost včera představila TouchPad pro Evropu.

HP TouchPad (webOS)

Čtvrtý kvartál roku 2011 by tedy měl být koncem webOSu pod záštitou HP. Společnost sice mluví o tom, že za operačním systémem bude i nadále stát, ale proč si to neříct upřímně: tenhle pokus je prostě mrtvý.

Hewlett Packard ale přemýšlí o ještě jednom, podstatně větším problému: Neví, co dělat s PSG. PSG, nebo-li Personal System Group pod sebou sdružuje prakticky všechno, na čem HP jako společnost stojí: notebooky, mobilní zařízení, servery, software, tiskárny … co vás napadne. A HP mluví o jeho reorganizaci, nebo dokonce odtržení. Co přesně to znamená, momentálně netuší ani u Packardu, což není vzhledem k tomu, jak rychlý byl konec TouchPadu a webOSu, nic překvapivého. Do konce roku bychom se tedy měli u HP dožít dalších velkých změn.

Jedno je jisté. Trh s tablety přišel o jednoho velkého hráče. I když o něm – tuplem v tuzemsku – zatím skoro nikdo nevěděl.

Čtěte také

Píšeme jinde

. . .

BUĎTE V KONTAKTU, sledujte autorovy tipy a postřehy na Google+, HDmag.cz na facebooku a na twitteru

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Další tablet pohřben: HP se vzdává webOS

Vložil Anonym (bez ověření), 19. Srpen 2011 - 19:25

Obrázek uživatele Anonym

do psg rozhodne servery, software ani tiskarny nepatri