Další Avatar ve 4K? Podle Camerona určitě. HFR je nejisté

vydáno 19. 2. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma 3D, Filmy, Ze světa | 1 komentář

Tagy: 4K, Avatar, HFR, High Frame Rate, James Cameron, kamery, UHD

O posledních dvou filmech Jamese Camerona si můžete myslet co chcete, pravdou však je, že se bývalému řidiči kamionů povedlo jak s Titanicem, tak Avatarem solidně posunout možnosti filmových efektů. A technologické hranice se budou posouvat i v pokračováních z planety Pandora, kam se Cameron hodlá vrátit v následujících 2–3 letech. Scénáře se totiž pilují a „Železný Jim“ aktuálně přemýšlí, v jakém rozlišení a poštu snímků pokračování boje mezi Na'vi a lidmi natočí.

4K je podle jeho posledních slov v podstatě jisté. Cameron v podstatě pouze čeká, až se kina se 4K projektory více rozšíří a poté na nás s chutí vtrhne s UHD dobrodružstvím, na němž budeme zase jednou moci zkoumat každičký detail, kteří trikaři z WETY během náročné post-produkce vyprodukují.

Avatar

S vyšším snímkováním je však Cameron dle svých slov na vážkách. Sice ho aktuálně nezavrhuje, rozhodně však nehýří takovým entuziasmem jako před tím, než se s HFR vytasil Peter Jackson u prvního Hobita. Tehdy přemýšlel dokonce nad 72 snímky za vteřinu, dle jeho současných slov však pandorská pokračování dost možná natočí zcela bez HFR.

Prý testuje různé možnosti a rád by natočil alespoň pár záběrů ve větším snímkování. Definitivní rozhodnutí, jak přesně film natočí, je ovšem stále hudbou minimálně několika měsíců. Buď jak buď, nás to příliš trápit nemusí. Cameron je puntičkář a poté, co nás dokázal přesvědčit, že lze zcela vážně mít emocionální pouto k ryze digitálním bytostem a předvedl jedno z nejlepších 3D do dnešního dne, asi nikdo nezpochybní, že právě on je tím posledním, kdo by se v případě toho nejlepšího pro divácký zážitek rozhodl špatně. Hlavně ať už, proboha, začne točit. Jinak se pokračování dočkáme ne o pět, ale o deset let později.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Další Avatar ve 4K? Podle Camerona určitě. HFR je ...

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Únor 2014 - 20:15

Obrázek uživatele Anonym

HFR je blitka a rozhodnutí vykašlat se na něj lze považovat za nejlepší možné.