Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

vydáno 18. 2. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 24 komentářů

Tagy: À ma soeur!, Blu-ray, Criterion, Ďábelské ženy, Diktátor, Fat Girl, film, Kawaita hana, Les Diaboliques, Něco divokého, Pale Flower, Solaris, Something Wild, Sommarnattens leende, The Criterion Collection, The Great Dictator, Úsměvy letní noci

The Criterion Collection - logo

O Criterionu jsme již několikrát psali, ale nikdy není na škodu udělat si menší „opáčko“. Jedná se o společnost, která jako jedna z mála nehledí tolik na vlastní zisk z prodeje lesklých filmových kotoučů, jako jí spíš leží na srdci kvalita vydávané produkce a na ní vázaná spokojenost koncového uživatele, jenž si rozhodně nepřeje koupit za cenu sedmi stovek kus plastu zabaleného v toaletním papíru.

Criterion se zaměřuje takřka výhradně na nejzásadnější díla z více jak stoleté historie filmu. Nebojí se vydat nehorázné sumy za původní negativ, jeho skenování a následnou restauraci, z jejíž náročnosti by vám při poslechu podrobném popisu bodla židle a minimálně panák do každé nohy.

A nemá ani problém opatřit film zcela exkluzivními bonusy, jež nikdy jinde nenajdete – ostatně právě zde vznikl dnes tolik běžný audiokomentář.

TIP: V této souvislosti si rozhodně nenechte ujít náš obsáhlý materiál Kvalitativní problémy katalogových Blu-ray titulů, který vám možná objasní spoustu zvídavých otázek.

V minulosti z Criterionu na Blu-ray vyšly například vynikající edice Červených střevíčků, geniálního M od Fritze Langa, anebo neméně božského Třetího muže vizionáře Orsona Wellese (ten už je ovšem beznadějně vyprodán).

Dnes čítá Blu-ray knihovna společnosti kolem několika desítek zásadních kinematografických skvostů, přičemž jsou mnohé z nich již plně vyprodány a na aukčních portálech se draží za kacířské sumy, jež jsou ochotní položit na stůl opravdu jen ti nadšenci, kteří nemají hluboko do kapsy a mají pocit, že bez jednoho Tarkovského se jejich kolekce neobejde.

No a podobní požitkáři a filmoví nadšenci dostanou v květnu možnost zaplnit poličky dalšími vybranými lahůdkami. 3. května totiž Criterion vypustí do prodeje drama Fat Girl (režisérky Catherine Breillat) a Bergmanův Úsměvy letní noci.

10. května přijde na řadu Něco divokého od Jonathana Demmeho. 17. května naváží Clouzotovy Ďábelské ženy a thriller Masahiro Shinody Pale Flower. A o týden později zakončí měsíční výdej laskomin parádní Diktátor Charlieho Chaplina a neméně skvostný Solaris krále meditace Andreie Tarkovského.

Bonusová výbava jednotlivých disků bude následující:

Ďábelské ženy (Les Diaboliques, 1955)

Ďábelské ženy (Les Diaboliques, 1955)
  • Komentář francouzské filmové odbornice Kelley Conway
  • Interview se Serge Bromberg, spolurežisérem Clouzotova Inferna
  • Interview s hororovou expertkou Kim
  • Nové anglické titulky
  • Brožura s esejí kritika Terrence Raffertyho

Fat Girl (À ma soeur!, 2001)

Fat Girl (À ma soeur!, 2001)
  • Pohled do zákulisí natáčení Fat Girl
  • Dva rozhovory s režisérkou Catherine Breillat, jeden o premiéře filmu na Berlínském filmové festivalu, o filmové produkci a alternativním konci filmu
  • Francouzský a americký trailer
  • Brožura s esejí odbornice Ginette Vincendeau, rozhovorem s Breillat z roku a část poznámek Breillat ohledně názvu filmu

Diktátor (The Great Dictator, 1940)

Diktátor (The Great Dictator, 1940)
  • Nový audiokomentář chaplinovských historiků Dana Kamina and Hoomana Mehrana
  • The Tramp and the Dictator (2001), dokument vyprávěný režisérem Kennethem Branaghem, který zahrnuje rozhovory se spisovatelem Rayem Bradburym, režisérem Sidney Lumetem, historikem Arthurem Schlesinger Jr., scenáristou Buddem Schulbergem a mnoha dalšími.
  • Dvě vizuální eseje od chaplinovské archivářky Cecilie Cenciarelli a životopisce Jeffrey Vance
  • On-set, barevný záznam pořízený Chaplinovým bratrem Sydneym
  • Vystřižené scény z Chaplinova filmu Chaplin vesnickým hrdinou (1991)
  • Trailer
  • Brožura zahrnující esej filmového kritika Michaela Wooda a Chaplinův filmový článek z roku 1940

Pale Flower (Kawaita hana, 1964)

Pale Flower (Kawaita hana, 1964)
  • Nový rozhovor s režisérem Masahiro Shinodou
  • Audiokomentář filmového znalce Peter Grilliho, coproducenta Music for the Movies: Toru Takemitsu
  • Trailer
  • Nově přeložené titulky
  • Nová esej filmového kritika Chucka Stephense

Úsměvy letní noci (Sommarnattens leende, 1955)

Úsměvy letní noci (Sommarnattens leende, 1955)
  • Úvod Ingmara Bergmana
  • Rozhovor mezi Bergamanem, odborníkem Peterem Cowie a spisovatelem Jörnem Donnerem, výkonným producentem Fanny a Alexandr
  • Trailer
  • Brožura s esejí divadelního a filmového kritika Johna Simona, a recenzí filmu od Pauline Kael

Solaris (1972)

Solaris (1972)
  • Audio-esej odborníků na Tarkovského Vida Johnsona a Grahama Petrie, spoluautorů knihy The Films of Andrei Tarkovsky: A Visual Fugue
  • Devět vystřižených a alternativních scén
  • Rozhovory s herečkou Natalií Bondarchuk, kameramanem Vadimem Yusovem, uměleckým režisérem Mikhailem Romadinem a skladatelem Eduardem Artemyevem
  • Část dokumentu o autoru knižní předlohy Stanislawu Lemovi
  • Brožura s esejí kritika Phillipa Lopate a doporučením režiséra Akiry Kurosawy

Něco divokého (Something Wild, 1986)

Něco divokého (Something Wild, 1986)
  • Nové interview s Jonathanem Demmem a scenáristou E. Max Fryem
  • Trailer
  • Brožura s esejí kritika Davida Thompsona

Docela slušná nabídka… Co říkáte?

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil já (bez ověření), 18. Únor 2011 - 21:56

Obrázek uživatele já

Tak tohle si nechám s radostí ujít.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil eko (bez ověření), 19. Únor 2011 - 19:37

Obrázek uživatele eko

Tohle nejsou filmy pro kazdeho,me to taky necha chladnym,ale bezpochyby jsou to kvalitni filmy.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 20. Únor 2011 - 2:12

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Umělecky kvalitní nejspíš ano (většinu jich neznám), ale mám značné pochybnosti, že technická kvalita filmů z roku 1955 nebo dokonce 1940 bude taková, aby BD vydání přineslo něco navíc oproti DVD.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil d.f.h, 20. Únor 2011 - 11:29

Obrázek uživatele d.f.h

Ach jo, to je jako hrách na stěnu házet. Člověk dá odkazy doprostřed článku, na konec článku – a nic! Takže ještě jednou, a prosím přečíst od začátku až do konce: http://hdmag.cz/…u-ray-titulu

Aneb na stáří filmu vůbec nezáleží, viz například přepisem naprosto dokonalé Metropolis (1927) a další velmi staré, často ještě němé filmy: http://hdmag.cz/…e-na-blu-ray

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Únor 2011 - 12:26

Obrázek uživatele Michal Kubeček

To je všechno hezké, ale třeba z Diktátora jsem viděl ukázky a obrazově byly hluboko pod kvalitou běžného televizního vysílání (a to nejen toho ze studia), tak proč bych měl věřit tomu, že nový přepis bude kvalitativně převyšovat DVD? Do článku se dá sice napsat, že staré filmy obrazovou kvalitou hravě předčí i BD, ale kdykoli sleduji film z 80. let nebo starší, a to nejen v kině, ale i na DVD nebo dokonce v DVB-T vysílání, zřetelně vidím rozdíl v obrazové kvalitě (hlavně kresbě a věrnosti barev) oproti novější produkci. A čím je film starší, tím je ten rozdíl větší. Proto mne třeba připravované vydání původní trilogie Star Wars na BD nechává klidným – protože už na DVD rozeznám zřetelně měkčí kresbu oproti nové.

Úvahy o tom, jaké je teoretické rozlišení filmového pásu a ohromování tím, „kolika K“ to odpovídá, jsou sice zajímavé, ale mají asi stejnou praktickou hodnotu jako rozbory tvrdící, že rozlišení kinofilmu odpovídá 60 megapixelům. Ty filmy jsou natočené na reálný materiál z té doby (který nedosahoval parametrů toho dnešního) reálnou optikou a technikou té doby (která také na kvalitě nepřidá). Výsledný záznam na chemickém médiu je pak ještě vystaven 50–70 letům degenerace a výsledek tomu odpovídá.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil st39.6 (bez ověření), 21. Únor 2011 - 13:15

Obrázek uživatele st39.6

To prece neni pravda. A ukazky z Diktatora? Jake (ptam se, protoze je dost pravdepodobne, ze vznikly jeste pred novym prepisem…coz je uplne normalni praxe a clovek podle toho nemuze soudit kvalitu).

Argumentovat na webu o HD a pod clankem o Criterionu kresbou DVD nebo nedej boze DVB-T vysilani (vetsina starsi produkce vysilana v televizich pochazi ze sakra starych kopii, ktere degraduji obraz opravdu zasadne) je prece nesmyslne. Ano, kresba u nekterych filmu muze byt mekci (casto zamerne), ale take muze byt podstatne lepsi, nez u nejnovejsiho snimku. Takhle proto nejde generalizovat. Coz plati i o tehdejsi technice – optika dneska rozhodne neni nejak zasadne lepsi. Pravda, filmovy material byl v urcitem obdobi kinematografie pouzivany opravdu mizerny a na osmdesatkove produkci se to podepsalo, ale odsuzovat kvuli tomu katalogove tituly je zcestne – tuplem na zaklade poznatku z DVD nebo DVB-T. To je skoro az k smichu.

Beru vasi pripominku. Obcas muze film mit mekci kresbu. Ale podstatne casteji ji ma naprosto vybornou. A i v pripade te mekci je rozdil BD > DVD > DVB-T > VHS vzdy PODSTATNY, pri prechodu na BD vlastne nejvetsi. Takze prosim negeneralizovat, uz jen proto, ze ocividne nemate moc dobre tuseni, o cem mluvite.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Únor 2011 - 14:41

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„Argumentovat na webu o HD a pod clankem o Criterionu kresbou DVD nebo nedej boze DVB-T vysilani … je prece nesmyslne.“ – Ne, v situaci, kdy je obrazová kvalita zřetelně pod možnostmi těchto médií, to nesmyslné není. Pokud by byla na úrovni nových filmů na DVD nebo u současné produkce v DVB-T vysílání, bylo by logické očekávat, že na BD bude ještě lepší. Pokud nedosahuje ani toho, co je obvyklé u DVD, nemám nejmenší důvod očekávat, že BD přinese něco navíc. Mám-li papírovou předlohu, která při nascanování na 600dpi nemá kvalitu odpovídající rozlišení, nebudu ji scanovat na 1200dpi a doufat, že to bude lepší.

„optika dneska rozhodne neni nejak zasadne lepsi“ – to není tak úplně pravda, navíc nejde jen o samotnou optiku, ale o celý systém včetně člověka, který rozhoduje o tom, co je dostatečná kvalita a co ne. Velice dobře to ilustruje jeden příspěvek profesionálního fotografa, který se už dlouho zabývá tvorbou výstavních zvětšenin; tvrdí, že sice s dnešní kinofilmovou technikou a dnešními kvalitními filmy (které ovšem scanuje a dál zpracovává digitálně) pořád dokáže dosáhnout o něco lepší kresby než se špičkovými (fullframe) digitálními přístroji, ale když se podívá na své 15–20 let staré fotografie, které tehdy považoval za „ostré jako břitva“, je překvapen, jak moc se mu za tu dobu posunulo vnímání toho, co je ostré.

„ale odsuzovat kvuli tomu katalogove tituly je zcestne“ – ale já přece nic neodsuzuji. Jen nevidím smysl v pořizování si BD verzí filmů, které plně nevyužijí ani potenciálu DVD. Za deset let, až se nová DVD možná nebudou ani vydávat a BD budou za cenu dnešních DVD, to bude samozřejmě něco jiného – ale ani pak si nebudu staré filmy na BD kupovat proto, že bych očekával, že tam uvidím něco, co na DVD ne.

„uz jen proto, ze ocividne nemate moc dobre tuseni, o cem mluvite“ – opravdu hodnotný argument, jen co je pravda.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil zóna (bez ověření), 21. Únor 2011 - 15:11

Obrázek uživatele zóna

Můžete mi odpovědět na jednoduchou otázku? Kolik BD od Criterionu jste viděl na vlastní oči? Můj tip je (na základě toho, co píšete ve svých příspěvcích) že žádné.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil wasill (bez ověření), 21. Únor 2011 - 15:27

Obrázek uživatele wasill

Mě se sice neptáte, ale já jsem viděl jen The Thin Red Line z r. 1998 a dodnes to považuju za nejlepší bluray, co jsem kdy viděl. Na DVD to nebyla žádná hitparáda a o DVB-T se ani nezmiňuju (a to pomíjím rozdílné poměry stran).

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil st39.6 (bez ověření), 21. Únor 2011 - 17:46

Obrázek uživatele st39.6

moje odpověď se zřejmě ztratila, když admin umazaval jeden z vasich multi-prispevku, takze to take zkusim znovu > muj „hodnotny argument“ neni ani tak argumentem jako tvrzenim. protoze z vasich prispevku je videt, ze

  1. jste nic od criterionu nikdy nevidel
  2. soudite potencialni/teoretickou kvalitu bd podle dvd (aniz byste bral v potaz drobnosti jako fakt, ze dvd muze byt jednoduse zbabrane a tudiz nemusi/nemuze reprezentovat kvalitu zdroje)
  3. zijete v domneni, ze nekolik let stara SD kopie pro televizni vysilani (dost pravdepodobne – jelikoz se bavime o starsich filmech – stvorena jeste v dobe, kdy lide meli doma crt a kvalitativni rozdily ve vysilani byly nezpozorovatelne), ktera vznikla pro uplne jine zobrazovaci a vlastne i vysilaci technologie (analog), vypovida o kvalitativnim potencialu filmoveho negativu (slovy spravneho internetoveho uzivatele: OMG!)
  4. zijete v domneni, ze se stare kopie pro televizni vysilani prizpusobuji modernimu DVB-T (jinak si nelze vysvetlit jejich hodnoceni v ramci potencialu media) – protoze verte, ze nove nevznikaji

nekupovat si na BD starsi filmy jen proto, ze na DVD „nenaplnuji potencial media“ je zcestne, protoze

  1. nevite, za jakych podminek dane DVD vzniklo, tudiz tezko muzete rict, jestli je filmovy zdroj schopen „naplnit jeho potencial“ – coz je vlastne samo o sobe nesmysl, protoze je toho schopen vzdycky

… ja svym zpusobem chapu, co se snazite rict, ale jste na omylu. uz jen proto, ze prave ve starsich filmech se zpravidla skryva ta nejvetsi vizualni krasa. prichazite o ni jen z toho duvodu, ze zijete v domneni, ze kdyz to na DVD nevypada tak dobre jako nejnovejsi film, zakonite to na BD nebude mit oproti DVD zadnou pridanou hodnotu. Pritom zrovna u starsich filmu je tomu casto naopak, protoze museji podstoupit narocnou a velmi drahou restauraci, aby na formatu vubec mohly vyjit. a vypadaji pak famozne. podivejte se na metropolis, podivejte se na cokoliv od criterionu, podivejte se na starsi filmy od warneru (famozne vypadajici how the west was won, gone with the wind, wizard of oz, adventures of robin hood, north by northwest, star is born atd atd … vsechno desitky let stare snimky). vsechny smele vyvraceji vasi dojmologii

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Únor 2011 - 14:50

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Už jsem odeslal odpověď třikrát a pořád nic, tak to zkusím trochu jinak zformátovat…

-- Argumentovat na webu o HD a pod clankem o Criterionu kresbou DVD nebo nedej boze DVB-T vysilani … je prece nesmyslne.

Ne, v situaci, kdy je obrazová kvalita zřetelně pod možnostmi těchto médií, to nesmyslné není. Pokud by byla na úrovni nových filmů na DVD nebo u současné produkce v DVB-T vysílání, bylo by logické očekávat, že na BD bude ještě lepší. Pokud nedosahuje ani toho, co je obvyklé u DVD, nemám nejmenší důvod očekávat, že BD přinese něco navíc. Mám-li papírovou předlohu, která při nascanování na 600dpi nemá kvalitu, jakou bych od očekával, nebudu ji scanovat na 1200dpi a doufat, že to bude lepší.

-- optika dneska rozhodne neni nejak zasadne lepsi

To není tak úplně pravda, navíc nejde jen o samotnou optiku, ale o celý systém včetně člověka, který rozhoduje o tom, co je dostatečná kvalita a co ne. Velice dobře to ilustruje jeden příspěvek profesionální fotografa, který se už dlouho zabývá tvorbou výstavních zvětšenin; tvrdí, že sice s dnešní kinofilmovou technikou a dnešními kvalitními filmy (které ovšem scanuje a dál zpracovává digitálně) pořád dokáže dosáhnout o něco lepší kresby než se špičkovými (fullframe) digitálními přístroji, ale když se podívá na své 15–20 let staré fotografie, které tehdy považoval za „ostré jako břitva“, je překvapen, jak moc se mu za tu dobu posunulo vnímání toho, co je dostatečně ostré.

-- ale odsuzovat kvuli tomu katalogove tituly je zcestne

Ale já přece nic neodsuzuji. Jen nevidím smysl v pořizování si BD verzí filmů, které plně nevyužijí ani potenciálu DVD. Za deset let, až se nová DVD možná nebudou ani vydávat a BD budou za cenu dnešních DVD, to bude samozřejmě něco jiného – ale ani pak si nebudu staré filmy na BD kupovat proto, že bych očekával, že tam uvidím něco, co na DVD ne.

-- uz jen proto, ze ocividne nemate moc dobre tuseni, o cem mluvite

Tak to je opravdu hodnotný argument.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Únor 2011 - 14:57

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Omlouvám se za trojnásobný příspěvek. Ještě chvíli před tím, než jsem odesílal odpověď počtvrté, nebyla na stránce vidět ani jednou…

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil wasill (bez ověření), 21. Únor 2011 - 15:17

Obrázek uživatele wasill

Nejsem odborník, ale vy opravdu nevíte, o čem mluvíte. Na DVD a BD se opravdu může použít stejný kinofilm, ale jednou hůře a jednou lépe – je tak těžké, to pochopit? Na DVD stačí třeba jen sken do nějakého malého rozlišení bez vyčištění, na BD se může použít třeba 4K a kinofilm se vyčistí. Ze stejného zdroje tak vznikne „ošklivé“ DVD a „nádherný“ bluray. To byste ale věděl, kdybyste nějaký takový film viděl.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil papinak (bez ověření), 21. Únor 2011 - 16:43

Obrázek uživatele papinak

To že napíšeš, že tě například nezajímá vydání původní trilogie Star Wars na BD z důvodu podání barev apod a že BD vydání starších filmů nepředčí kvalitu DVD svědčí o tom, že jsi buďto nikdy žádné BD neviděl, nebo si to neumím vysvětlit. Ano je pravda, že některé starší filmy na BD nevypadají tak úžasně, jako nejnovější trháky (což je myslím si naprosto logické), ale pořád je to ta nejkvalitnější prezentace toho filmu, která je dostupná. Osobně jsem se teda nesetkal s filmem, který by neměl alespoň o něco lepší podání než na DVD – a to se bavíme o běžných filmech. Můžeš se vsadit, že počin jako Star Wars bude na BD natolik vymazlený, že DVD předčí o několik řádů a to nejviditelněji právě u staré trilogie. Stačí když se podíváš na BD Alienů. Rozdíl oproti DVD je OBROVSKÝ a to zejména u prvních dvou filmů. SW budou podle mě vymazlené úplně stejně a zrovna u tohoto filmu by si udělal velkou chybu, pokud by ses mu vyhnul.Právě, že u staré trilogie bude rozdíl mezi DVD a BD mnohem větší než u nové, jelikož master staré trilogie můžeš krásně vyčistit atd., kdežto když to hodně zjednoduším u nové trilogie není co čistit a vylepšovat a rozdíl bude pouze v převodu do 1080p.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 1. Březen 2011 - 21:04

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Znovu a znovu se vyhýbáte podstatné otázce: pokud je všechno to, co tvrdíte, pravda, proč při vydání DVD edice „nevymazlili“ obraz aspoň natolik, aby kvalita obrazu dosahovala toho, co je u DVD vydání novějších filmů běžné? Pokud lze ty filmy (podle vás) bez problémů „vymazlit“ tak, aby kvalita „o několik řádů“ předčila možnosti DVD, proč DVD edici „nevymazlili“ aspoň na úroveň běžných v té době vydávaných DVD novějších filmů? Že by snad DVD záměrně ošidili? (A pokud ano, proč DVD ano a BD ne?) A netvrďte mi, prosím, že se obrazová kvalita DVD vydání původní trilogie Star Wars vyrovná DVD verzím novějších filmů, třeba právě nové trilogie. Oboje jsem si pouštěl mnohokrát a rozdíl v obrazové kvalitě je zcela zřetelný. Se starým záznamem se dá sice dělat ledacos, šum se dá vyžehlit, něco se dá softwarově doostřit, ale detaily, které na něm nejsou, si prostě nevymyslíte. Aspoň zatím ne, časem asi půjde i to.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil d.f.h, 1. Březen 2011 - 23:38

Obrázek uživatele d.f.h

Zkuste to prosim konecne pochopit – rozliseni zdrojoveho materialu, tedy filmoveho pasu, je mnohem vetsi nez DVD, Blu-ray, 2K, 4K, 8K a tak dale. Cili srat se s nejakym vyraznym remasteringem pro ucely DVD je uplne zbytecne, v uvahu to pripada prave az v pripade Blu-ray. Star Sara bych se moc neohanel, dulezite jsou filmy zachycujici realny svet – to se totiz neda dohnat zadnymi dopocitavkami ani nove udelanymi triky…

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 4. Březen 2011 - 2:49

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Opět odpovídáte na něco úplně jiného, než na co jsem se ptal. U Star Wars se remastering dělal a producent tvrdil, že proto, aby měla DVD edice co nejvyšší možnou kvalitu. Tedy v podstatě totéž, co tvrdí teď o BD edici. Takže podle vás tehdy lhali, ale teď už mluví pravdu? Proč? S těmi triky vs. reálný svět si vlastně sám odporujete: právě trikové scény je teoreticky možné přepočítat na vyšší rozlišení, zatímco vylepšit detaily u natočené reálné scény (zatím) neumíme. Ale to je celkem jedno – v původní trilogii těch úplně umělých triků zase tak moc není, a v porovnání s novou trilogií už vůbec ne.

Co se týká tvrzení, že kinofilm má mnohonásobně vyšší rozlišení než kdoví kolik „K“, no prostě cokoli digitálního, to už je takový folklór. Skalní odpůrci digitální fotografie už jsou někde na 60 Mp a pořád to roste. :-) Jenže to jednak počítají rozlišení, které by bylo potřeba na nasimulování toho, co už nejsou žádné skutečné detaily, ale projev nedokonalosti toho filmového materiálu, jednak ignorují skutečnost, že je zásadní rozdíl mezi změřením průměru zrna pod mikroskopem a tím, co se dá opravdu vyfotit reálným objektivem v reálném světě. U videa se samozřejmě pohybujeme ve výrazně nižších rozlišeních, ale zase mají ty reálné podmínky výrazně dále k těm laboratorním.

Takže ano, teoreticky se na kinofilm vejde spousta informace. Ale o to tu vůbec nejde, tady jde o to, kolik jí je na konkrétních filmech, které byly natočeny před 30–70 lety tehdejší technikou (to není jen optika, ale i přesnost vedení filmu, přesnost ostření atd.) na tehdejší filmy tak, aby vyhovovaly tehdejším měřítkům obrazové kvality, a poté těch 30–70 let ležely v archivu a podléhaly chemické degeneraci. A já prostě nevěřím konspirační teorii, podle které byla všechna DVD vydání starých filmů záměrně ošizena tak, aby obrazově zaostávala za novou produkcí, zatímco teď na BD to na nás vybalí v plné kráse. Před deseti lety byla DVD tím, čím jsou BD dnes (cenově byla možná ještě o něco výš) a za deset let tu bude nějaké XXD a na BD se budeme dívat stejně shovívavě jako dnes na DVD. Jen bych rád doufal, že za deset let nebudete někomu tvrdit, že ta BD vydání starších filmů byla dělaná z mizerných kopií, zatímco na XXD se to zremasteruje a bude to obraz jako víno…

Ale už toho raději nechám, začíná se to nebezpečně blížit debatám o „fílingu“, elektronkách, zlacených konektorech a směrových kabelech… Ale ono je to celkem jedno – ty filmy jsou po tolika letech zajímavé právě proto, že mají úplně jiné přednosti, než je obrazová kvalita.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil KARLOS (bez ověření), 4. Březen 2011 - 10:26

Obrázek uživatele KARLOS

Vy se s prominutím zuby nehty moc držíte těch číslíček. Ano, vše, co píšete, je svým způsobem pravda. Doba minulá rozhodně nedosahovala technických možností dnešní doby a filmový materiál ze své podstaty není vhodný k ležérní archivaci. To ale neznamená, že ta ležérní archivace postihla většinu produkce. A i když dochází k degradaci, uchovává se většinou řada dalších generačních zdrojů, ze kterých můžete chybějící informace doplňovat. Mám dojem, že spousta lidí si archivaci negativů představuje jak z let třicátých, kdy se plechovky s kotouči povalovaly v plesnivějících sklepech a co obden tam začalo hořet. K vaší přímé otázce nekvality DVD. V podstatě jako všechno, co člověk vymyslel, má DVD nějaké krajní mantinely. U DVD byly tyto mantinely nastavovány, aby vyhověly tehdy používané A/V technice, tj. komprimovaný zvuk v digi podobě tak, aby byl schopen protlačit se přes digitální zvukový výstup a především analogovým CRT obrazovkám v SD rozlišení. Vzhledem k tomu, že formát neměl sloužit výhradně k prezentaci videa, ale měl posloužit jako další generace datového nosiče všeobecně má relativně velký datový tok (na tehdejší poměry a na to, že to vylo pořád SD médium). Ovšem nezapomínat, že jako kodek byl pro DVD zvolen MPEG2. A ten má své specifika. A teď k vytváření kopií. Pokud se vytvářely kopie pro DVD v době, kdy už byl formát na světě, znamenalo to víceméně zdroj relativně kvalitní (vesměs 2K), pokud byl film katalogový, většinou se jelo ze zdrojů určených pro video. To znamená kvality nejnižších parametrů. Ty SW ale prodělaly remaster, jak jste správně uvedl, stejně tak další významné filmy. Ovšem byl to remaster tvořený pro DVD. Tj že se pořád počítalo s omezeným datovým tokem a MPEG2 kodekem. To samo o sobě je vražedné spojení, k tomu si ovšem připočítejte všechny vlastnosti podání barev a kontrastu MPEG2. Takže i co z toho vyplývá? Že řada titulů těch možností DVD opravdu nevyužila (nikoli že by si producenti řekli, že to udělají naschvál, ale jednoduše z toho důvodu, že se jim to finančně neoplatilo) a ty tituly, které formát vytěžily na maximum (ano, SW k nim patřily také) stejně byly mantinelovány samotným formátem. Proč nové epizody vypadají líp jak staré? Jednoduše je to dáno také filmařinou samotnou a sterilitou CGI, která už ze své podstaty bude vypadat čistěji než staré animatronické triky. Teď kardinální otázka. Proč si teda koupit starý film na BD, když už na DVD se mi kvality nepozdávaly? Jednoduše proto, že BD má oproti DVD specifikace někde jinde. I kdyby se z filmu dalo vytěžit jen ty 2K, pořád bude mít BD možnost předvést víc, než DVD, i když třeba film nebude dokonale ostrý jako břitva. Budou tu lepší barvy, bude tu lepší kontrast, obraz bude pevnější. Pro někoho bude důležité, že bude vidět filmové zrno. A hlavně film bude na nosiči, který je specifikován pro jeho nynější HW. Nikdo vás do nákupu starých klenotů na BD nenutí. A chtělo by se říct, že pokud napíšete, že si mile rád necháte ujít SW BD release, pak jenom dobře, protože alespoň zbude na lidi, kteří to dokáží ocenit. Ale tohle nikdo nikdy tady neřekl. Místo toho se vás snaží zdolat argumenty, navíc ve většině případů doložených vlastními zkušenostmi, že se mýlíte. Zkuste hodit hrdost jednou stranou a kouknout na Blučko, které prošlo nějakým remasterem zkombinovaným s restaurátorskými pracemi. Budete mile překvapen. Techniské specifikace a holá teorie o číllíčkách je sice hrozně fajn, ale vlastní zkušenosti jsou o něčem jiném. Obraz je subjektivní záležitost a i jeho posuzování kvality. Možná dojdete k názoru, že jste se nemýlil, ale prozatím to říct nemůžete, protože jak vidno, ještě jste to neodskoušel. A přicházíte o velké věci. To se vám tu v dobrém snažíme všichni říct ;):).

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 5. Březen 2011 - 12:48

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Původně jsem už nechtěl pokračovat, ale zdá se, že jsme se konečně dostali od obecných proklamací ke konkrétnímu rozporu. Vy tvrdíte, že obrazová kvalita DVD edice původní trilogie Star Wars je limitována možnostmi média (čímž nemyslím jen fyzické médium, ale i použité formáty a algoritmy). S tím nemůžu souhlasit. Když si pustím původní trilogii z DVD a soustředím se na obrazovou kvalitu, tak je podle mne horší, než když si pustím DVD s filmem z roku 2000. A nemyslím si, že to lze svádět na CG, protože totéž tvrdím i o hraných filmech bez jediného CG triku. Dobře je to IMHO vidět třeba na detailních záběrech lidského obličeje, to je takový prubířský kámen obrazové kvality, jak ve fotografii, tak ve filmu; lidskou tvář dobře známe, takže tam různá žehlení, zvýrazňování hran a další vylepšování většinou nadělají víc škody než užitku – tam ta kresba buď je nebo není, a když není, nikdo ji tam nedostane (aspoň zatím).

A to je, myslím, podstatný kámen úrazu, protože tohle je věc subjektivního vnímání, takže se těžko vyřeší diskusí a argumentací. Bohužel z toho vyplývá i ten rozpor v závěrech – vy tvrdíte, že DVD edice starých filmů jsou limitovány možnostmi DVD, takže je logické očekávat, že na BD budou vypadat lépe. Ta úvaha je naprosto v pořádku a nikdy jsem ji nenapadal; zásadně ale nesouhlasím s předpokladem. Podle mne DVD edice starých filmů nedosahují ani limitů tohoto média, takže neočekávám, že by BD edice přinesla výrazný pokrok. Pokud tedy nepřistoupím na „teorii spiknutí“, podle které jsou všecha DVD vydání starých filmů z nějakých důvodů ošizená, a to včetně těch, které byly remasterovány speciálně pro DVD (jako třeba původní trilogie Star Wars).

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil KARLOS (bez ověření), 5. Březen 2011 - 17:51

Obrázek uživatele KARLOS

Ještě jednou a naposled. Viděl jste nějaké BD starého filmu, nebo jen usuzujete ze skušeností z DVD? Pokud je správně druhá varianta, opět doporučím zahodit předsudky a prubnout to. Budete překvapen. Dál už to nemám sílu rozebírat znova.

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil d.f.h, 21. Únor 2011 - 13:54

Obrázek uživatele d.f.h

Asi tak – zastavte se někdy, mrkneme na některé z povedených Blu-raz vydání X desítek let starého filmu. Od některých mám i DVD verzi, takže uvidíme :-)

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Derek (bez ověření), 4. Březen 2011 - 13:07

Obrázek uživatele Derek

mno, osobně mám jih proti severu ( gone with the wind ), remasterované blučko i dvd. Obraz z blučka je opravdu lepší, ale v žádném případě se to nevyrovná novým filmům. ( ten film mám i na véháesce a tam je nejhorší kvalita :) )

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 5. Březen 2011 - 20:52

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Neni to zrovna 50 let stary film, ale byl toceny na kinofilm a tak tedy prikladam vlastni porovnani DVD s BD titulu Statecne srdce:

http://galerie.avmania.e15.cz/…0/srdce1.jpg

Re: Criterion vypustí v květnu další klasiky na Blu-ray

Vložil st39.6 (bez ověření), 5. Březen 2011 - 22:54

Obrázek uživatele st39.6

nadhera :) … ten film vypada na BD uchvatne (a je neuveritelny, ze je ten rozdil tak znatelnej i pres fotku