CREW začíná vydávat kultovní mangu o totalitě Útok Titánů, v zahraničí jde do prodeje Blu-ray s anime verzí

vydáno 21. 9. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova

Tagy: anime, Attack on Titan, Blu-ray, film, komiks, manga, Útok Titánů

V českých luzích o ní ví jen pár vyvolených, pravdou ovšem je, že v Japonsku (dlouhodobě) a ve Spojených státech (krátkodobě díky adaptaci v podobě výtečného anime) je manga Útok Titánů nebo-li Attack on Titan doslova kultem s milióny věrných fanoušků, které příběh Erena Yeagera a jeho přátel uvězněných za mohutnými městskými zdmi a odrážejícími útoky humanoidních obrů dokázal chytit za srdce.

Není se co divit. Na rozdíl od řady jiných titulů, které mnohdy získávají popularitu mezi výrazně užší skupinou čtenářů a diváků, totiž Útok Titánů nabízí takřka dokonalou kombinaci dramatu, psychologie a akce, jež je však v tomto případě posazena do pozadí právě na úkor prvních dvou atributů. Celek tak dokáže zasáhnout i ty, kteří na přepálené asijské akčňáky úplně nejsou a mnohem více jim vyhovují příběhy pracující s filozofickými přesahy a šikovným budováním charakterů.

Útok Titánů

A že má v tomto ohledu Útok Titánů co nabídnout. Hned v prvním svazku (další budou následovat s čtvrtroční periodicitou), který již od pondělí 22. září vydává za lidové „dvě stovky“ nakladelství CREW, vás autor Hadžime Isajama vrhne do utopického fikčního světa, v němž není radost pobývat. Lidé tu totiž žijí v míru jen díky desítkám metrů vysokým zdím, které – trochu jako v Hunger Games – chrání jednotlivé části měst a umožňují fázovou obranu proti útokům z venčí. Odtamtud se totiž hrnou davy podivných obřích stvoření, která lidi považují za chutnou svačinku, velmi těžko se zabíjí (mají v podstatě jen jedno slabé místo) a nikdo navíc netuší, odkud se vzala.

Zbytky lidstva, mezi něž patří i ústřední hrdinní teenageři vycvičení k boji s obry poté, co jeden z obrů poobědvá jejich matku jako chutný kousek humra, se tak musí semknout a pokusit se jednotlivé útoky odrážet, přičemž Isajama nešetří šokujícími zvraty, brutálním násilím a postupně přidává i vrstvy metaforického podhoubí, kterým celek povyšuje i přes poněkud kostrbatou a i dle jeho vlastních slov trochu amatérskou kresbu na impozantně vrstevnaté dílo tvářící se jako ryze spotřební čtivo pro mládež.

Útok Titánů je populární natolik, že na jeho základu vznikají i reklamní spoty pro velké značky.

Ostatně právě proto má Útok Titánů v zahraničí takový úspěch, neboť většina čtenářů si z něj bere jen brutální výjevy a sympatické postavy, které se vrhají do přímočaré a efektní akce. Kdo však chce, může si v Isajamově tvorbě snadno najít i psychologické drama o tom, jak tlak války a bezvýchodnost situace působí na lidskou psychiku, jejíž krůčky často vedou k sebeobětování či sebevraždě. Anebo metaforu totalitního režimu, který své obyvatele drží na uzdě pod neustálým přívalem strachu a násilí.

Rozhodně je tedy co objevovat a díky CRWI nyní i v češtině a za rozumnou cenu, která by ke koupi měla přesvědčit snad každého. A když ne hned, určitě za pár měsíců. Z animovaného seriálu, který Útok Titánů přivedl na televizní obrazovky, je totiž takový hit, že se ho dříve či později dočkáme jistě i u nás. A kupříkladu ve Velké Británii nyní pořídíte první sérii na Blu-ray v několika edicích (sběratelská vyjde na 30 liber), přičemž druhá série je za rohem. Pokud byste tedy nejdříve chtěli zkusit rozpohybované obrázky, při jejichž sledování nemusíte tolik používat vlastní fantazii, rozhodně se tahle možnost nabízí.

Útok Titánů vychází i na Blu-ray

Anebo můžete počkat ještě rok a následně si dopřát hranou adaptaci, kterou v Japonsku uvede do kin distribuční společnost TOHO. Ano, to je ta firma, která stála u zrodu legendární Godzilly. Další metaforické příšery, která se v době po pádu amerických bomb na Hiroshimu a Nagasaki vyjadřovala k ničivému dopadu jaderných zbraní.

Ať se rozhodnete jakkoliv, rozhodně dejte Útoku Titánů šanci. Možností, jak se do tohohle unikátního světa zakousnout je hned několik a rozhodně se nebude jednat ani o ztrátu peněz, ani drahocenného času. Už dlouho tu nebyl projekt, který by komplexní materiál zpracoval tak přijatelně pro široké spektrum lidí. A ačkoli mám rád Hunger Games, ty vedle téhle utopické vize světa vypadají skutečně jen jako večerníčkové čtivo pro holky před první penetrací.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře