ČISTÍME SVĚT FANTAZIE: Do tří let budou zrestaurovány na Blu-ray vyšlé filmy Karla Zemana

vydáno 7. 7. 2014 | autor Anna Kopecká, Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova

Tagy: Baron Prášil, Česká televize, Cesta do pravěku, film, Karel Zeman, Karlovy Vary, KVIFF, Muzeum Karla Zemana, Nadace české bijáky, Vynález zkázy

Již včera jste se mohli dočíst, že se chystá zrestaurování tří filmů z širokého katalogu snímků Karla Zemana a dnes je vše konečně oficiální. Zástupci České televize, Nadace české bijáky a Muzea Karla Zemana podepsali dnes odpoledne v Domě ČT v Karlových Varech memorandum o tříleté spolupráci, jejímž výstupem bude zrestaurování snímků Vynález zkázy, Baron Prášil a Cesta do pravěku.

© Anna Kopecká Petr Šikoš (Nadace české bijáky), Petr Dvořák (Česká televize) a Jakub Matějka (Muzeum Karla Zemana) se nejprve rozpovídali o důležitosti zachovávání a obnovy českých filmů.

Garantem je po finanční stránce opět Nadace české bijáky, jež stála z velké části za vznikem povedených restaurací snímků Hoří, má panenko, Ostře sledované vlaky a Všichni dobří rodáci, a o detailní proces zrestaurování se znovu postará tuzemská post-produkční stálice UPP, která snímky prožene počítači v rozlišení 4K.

Stejně jako u snímků mimo zemanovský katalog, na nichž se UPP podílelo, bude stát za obnovou filmů celá řada odborníků, jež se má postarat o to, aby došlo po stránce kvality obrazu k návratu do původního vzhledu, ale aby zároveň nebyly porušeny filmařské konvence doby vzniku a film tak stoprocentně odpovídal své původně promítané kopii. O to se mimo jiné postará i dcera Karla Zemana Ludmila, jež aktuálně žije v Kanadě, na otcových filmech se však autorsky podílela.

© Anna Kopecká Zásadní okamžik pro fanoušky filmů Karla Zemana. Pánové podepisují memorandum o spolupráci na 3 roky.

Vznik zrestaurovaných kopií rozhodně nemá proběhnout v tichosti s koncem v Národním filmovém archivu bez přístupu veřejnosti. V plánu je naopak hned několik světových premiér. Jako první přijde na řadu Vynález zkázy, jenž si odbude premiéru na světové výstavě Expo 2015. V roce 2016 dorazí Baron Prášil. A o rok později dojde i na Cestu do pravěku. Samozřejmostí budou i projekce v řadě tuzemských kin a premiéry zrestaurovaných verzí poprvé odvysílá Česká televize. O vydání na domácích nosičích se v tiskové zprávě nemluví, nicméně se dají samostatná vydání na Blu-ray a DVD dříve či později očekávat.

Zrestaurování Zemanových snímků samozřejmě neproběhne zdarma, ale vyjde investory na přibližně jeden milion korun za jeden snímek. Proto Nadace české bijáky uvítá jakýkoli příspěvek na svůj transparentní účet 107–5652650247/0100. Darovat příspěvek lze i prostřednictvím DMS ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87777, anebo zakoupením dárku na portálu Darujspravne.cz.

Ukázka zrestaurované podoby Cesty do pravěku Ukázka zrestaurovaného Vynálezu zkázy

Závěrem je dobré připomenout, že loni na podzim tři zmíněné snímky Karla Zemana na Blu-ray již vyšly. Nejednalo se však o zrestaurované verze, nýbrž pouze o digitalizované kopie bez výraznějších restauračních úprav. Kvalita disků tudíž takřka vůbec nepřesahuje kvalitu dříve vydaných DVD nosičů a v současné chvíli se tyto disky stávají v podstatě zbytečným artiklem.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře