Čínské Xiaomi uvedlo své GoPro za zlomek ceny konkurence

vydáno 4. 3. 2015 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Foto a video, Ze světa

Tagy: film, GoPro, kamery, Xiaomi

Asi to bylo jen otázkou času. Čínský výrobce mobilních telefonů Xiaomi připravuje ofenzivu na starý kontinent i za velkou louži a ačkoli na oba kontinenty vchází postupně a s limitovanou nabídkou, sortiment bude postupně rozšiřovat. Aby byl připravený na expanzi, musí mít co nabídnout. Čerstvě proto zaútočil na segment sportovních videokamer a učinil tak klasicky po svém: Chopil se nejůspěšnějšího produktu v kategorii (zatímco mezi mobilními telefony je to iPhone – inspirace z něj je v Xiaomi Mi4 naprosto zjevná, v tomto segmentu je to samozřejmě GoPro Hero) a téměř do puntíku ho zkopíroval, nabušil ho podobně výkonnými vnitřnostmi a nabídl za podstatně nižší cenu.

Xiaomi Yi Action Camera se od GoPro moc neliší

Ačkoli se jedná o čínský plagiát (kamera opravdu vypadá jako rebrandované GoPro), nemusíte se bát nikterak špatných specifikací. Vlastně naopak. Uvnitř kamerky čeká šestnáctimegapixelový Sony Exmor R sensor, na který bude pronikat světlo skrze širokoúhlou (155°) čočku se clonou o f/2.8. H.264 záznam s kontejnerem mp4 je pak schopen dosáhnout při FullHD frameratů 60/48/30/24, při 720p pak 120/60/48, při 480p dokonce 240fps. Vlastností Hero4 Black kamerka sice nedosahuje (to umí po firmware updatu 240fps i u 720p a ačkoli má “pouze” dvanáctimegapixelový senzor, na rozdíl od Xiaomi zvládá 4k30/24), ale divit se tomu člověk nemůže. Zatímco GoPro Hero4 Black vyjde na pět set dolarů, Xiaomi Yi Action Camera v přepočtu na necelých sedmdesát. To je téměř desetina ceny. Srovnejte s nejlevnějším GoPro produktem GoPro Hero (přes sto dvacet dolarů) a to už Xiaomi i přes extrémně nízkou cenu předčí téměř ve všem.

Xiaomi Yi Action Camera zatím bude dostupná pouze v Číně, takže se k ní dostanete leda za předpokladu, že jste ochotni složitě importovat. Stejně jako dříve u mobilních telefonů se to však vyplatí. Číňané holt za levno umí moc dobře.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře