Chystá Disney původní verzi staré Star Wars trilogie na Blu-ray?

vydáno 19. 8. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 7 komentářů

Tagy: Blu-ray, Disney, film, Star Wars

Hvězdné války se na Blu-ray discích povalují již dlouho jak v edici kompletní (hehe) ságy, tak v samostatných vydání staré a nové trilogie, pro skalní fanoušky série, která se příští rok dočká pokračování z rukou J.J. Abramse, je to však stále málo. Proč? Protože v původních verzích nebyl digitální Jabba Hutt, X-Wingy nelétaly v epických renderovaných celcích a městečko Mos Eisley zelo prázdnotou. A ano, Darth Vader nekřičel „Neee“ a na konci epizody šest se místo zestárlého Anakina Skywalkera neobjevil Hayden Christensen.

Dlouholetí příznivci roky žadonili u George Lucase o vydání původních filmů na Blu-ray, vše však vždy ztroskotalo na tvrzení, že jsou negativy příliš poškozené a jejich remaster by stál jmění. Jediným způsobem, jak se dostat k digitálním kopiím je tak léta koupě starších a nepříliš kvalitních DVD, která při troše hledání naleznete například na Amazonu.

Star Wars Saga

Nyní se však podle serveru Comicbook.com zdá, že Disneyho lidé zamířili do skladů, aby se negativům podívali na zoubek a připravili restaurovanou verzi. Ostatně dnes jsou studia schopná restaurovat i sebevíc zničené snímky rychleji a levněji než kdy dřív a Disney je společnost, která rozhodně ví, jak z dětí a rodičů tahat další a další peníze za ten samý produkt. A premiéra Epizody VII se jeví jako dokonalá příležitost oprášit a naservírovat fanouškům původní trilogii na stříbrném podnose. Vždyť i sám Abrams dělá podle rozhovorů a fotografií z natáčení vše pro to, aby se se svým filmem starým filmům co nejvíc přiblížil.

Oficiálně však k žádnému oznámení nedošlo, takže je pravděpodobné, že se může jednat pouze o drb určený k nahnání návštěvnosti. Přiznejme si ale, že představa původních Hvězdných válek na Blu-ray v archaické podobě je až příliš lákavá, abychom se nad ní alespoň na chvíli nezastavili.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 20. Srpen 2014 - 0:16

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Lákavá… jak pro koho. Jediné, co bych opravdu uvítal, by byl původní Anakin na konci RotJ, ale rozhodně ne natolik, abych kvůli tomu utrácel za nové disky. „Wesa free“ přežiju, kdo střílel první stejně nepoznám, a rozhovor Hana s Jabbou by mi chyběl.

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil th0ca (bez ověření), 20. Srpen 2014 - 16:45

Obrázek uživatele th0ca

ani mne nejak zvlast upravena puvodni trilogie nevadi. Krome teda Haydena na konci 6. dilu. Osobne patrim k tem (nas 5), kterym pridelavane CGI sracicky do puvodni trilogie nijak nevadi. Takze i kdyz vyjde u nas, bude cenove zajimava, ja si ji neporidim. Nemam potrebu.

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil Harmy (bez ověření), 21. Srpen 2014 - 12:57

Obrázek uživatele Harmy

Původní Star Wars vyhrály v r.1978 7 Oscarů. Za vizuální efekty, za střih, za masky a kostýmy, za výpravu, za zvukový mix, za hudbu a speciální ocenění za zvukové efekty. Všechny tyto aspekty byly do nějaké míry v upravených verzích narušeny, takže ta původní verze je historicky velmi důležitá a určitě si vydání zaslouží. Osobně se nemohu dočkat, a pokud u nás nevyjde, (podobně jako ta DVD v r 2006) tak si jí bez váhání objednám ze zahraničí.

Tady se můžete podívat na galerie, ukazující, co všechno bylo v upravených verzích změněno (v prvním filmu to je přes 300 záběrů činících přes 20 minut délky filmu):

Ep. IV: http://bit.ly/1oghtg8 Ep. V: http://bit.ly/1ttkOx4 Ep. VI: http://bit.ly/1oghDnU

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Srpen 2014 - 22:56

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Ty přehledy znám a svůj názor jsem napsal: jedna jediná změna mi opravdu vadí (špatný Anakin na konci RotJ), ostatní jsou mi buď jedno nebo je považuji za změny k lepšímu. Koneckonců řada z těch změn nejsou žádné dodatečné výmysly, ale naopak realizace původních představ, jak měl film vypadat, ze kterých musel Lucas z technických nebo finančních důvodů ustoupit.

K Oscarům: nechcete, doufám, tvrdit, že kdyby se tehdy místo původní verze promítala ta, která vyšla na BD, tak by je nedostala? Ale ano, souhlasím, že z historicky dokumentárního hlediska by bylo vydání původní verze zajímavé, ale nedělám si moc velké iluze o poptávce po ní. Pokud mají u Disneyho jiný názor, ať to klidně zkusí, moje peníze to nejsou.

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil Harmy (bez ověření), 22. Srpen 2014 - 17:15

Obrázek uživatele Harmy

Jestli by ty Oskary upravená verze dostala nebo ne je irelevantní – kdyby v sedmdesátých letech vyšel třeba takový John Carter se současnými efekty, taky by určitě vyhrály Oskara za efekty, ale dnes už jsou takové efekty tak běžné, že nebyl ani nominovaný, čili ty nové digitální efekty by možná vyhrály Oscara v r.77, ale těžko už v letech 1997, 2004 a 2011, kdy vznikly, kdežto ty staré jimi nahrazené byly ve své době naprosto průlomové.

A to ani nemluvím o tom, že ty blu-ray verze mají zmršené barvy a ty přepisy z r.2004 už jsou také dost technologicky zastaralé.

A co se týče poptávky, tak u nás by možná byla relativně malá, ale v USA a dalších západních zemích je ta poptávka už léta obrovská.

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 22. Srpen 2014 - 21:27

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Irelevantní to není. Vy jste totiž tvrdil, že původní verze 1977 získala 7 Oscarů (mimochodem, nebylo to zdaleka jen za efekty) a dodatečné úpravy všech těch 7 aspektů významným způsobem narušují. Pokud ovšem ne natolik, aby se dalo reálně uvažovat o tom, že upravená verze je natolik horší, že by ty ceny (nebo aspoň některé z nich) nedostala, pak takový argument nemá žádnou hodnotu. (Nemluvě o tom, že Oscar jako takový až tak moc neznamená – Gone with the Wind jich dostal dokonce 9 a Titanic 11 a přesto první považuji za jeden ze svých nejhorších filmových zážitků a ke zhlédnutí druhého by mne přiměla jen pořádná porce násilí.)

BD mají zmršené barvy? No, když byla řeč o vydání původních verzí filmů, tak nějak jsem automaticky předpokládal, že by to pořád znamenalo korekce barev a odstranění dalších obrazových vad, ne hardcore retro look. V tom druhém případě by mé pochyby o prodejnosti takové verze byly ještě větší.

„v USA a dalších západních zemích je ta poptávka už léta obrovská“ – to je ovšem jen verbální poptávka. O tom, kolik by se těch BD opravdu prodalo, se můžeme (zatím?) jen dohadovat.

Re: Chystá Disney původní verzi staré Star Wars ...

Vložil marko (bez ověření), 22. Srpen 2014 - 17:18

Obrázek uživatele marko

mne bohate postacuje ta verzia, ktory vysla na bd a je velmi dobra, hlavne dobry zvuk, cisty obraz o povodne verzie SW nemam zaujem ved tie pozmenene veci ani nevidno aspon z tych nahladov…