Che Guevara rozpoutá na Blu-ray revoluci

vydáno 12. 5. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Che, Che - Guerilla, Che Guevara, Che Guevara - revoluce, Che: Part One, Che: Part Two, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-4 AVC, Optimum Home Entartainment

Hvězda komerční i nezávislé kinematografie, režisér Steven Soderbergh, se po úspěšných třetích Dannyho parťácích rozhodl zfilmovat život kontroverzního revolucionáře Ernesta Rafaela Guevary de la Serny, známějšího pod prostou přezdívkou Che. Výsledkem se stal dvoudílný film s poněkud nekonzistentním českým názvem Che Guevara – revoluce / Che – Guerilla (Che: Part One, FDb.cz / Che: Part Two, FDb.cz), balancující na hraně historického dramatu a dokumentu.

Na Blu-ray chystá oba snímky Optimum Home Entartainment formou dvou samostatných disků i dvojdiskového vydání. Oboje vychází v nás v Evropě (region B) 29. června, datum pro americký trh (region A) zatím nebylo oznámeno. Film s MPEG-4 AVC obrazem a DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem bude na každém disku doplněn o rozhovory s režisérem a dalšími tvůrci, dokument z natáčení a trailery.

Česká jazyková podpora není na evropském vydání nijak jistá, spíš naopak.

Che Guevara – revoluce (2008)

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara (Benicio Del Toro), argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty.

Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partyzánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce.

Che (2008)

Che – Guerilla (2008)

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou latinsko-americkou revoluci.

Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře