Čeká nás modrá noční můra v Elm Street

vydáno 8. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: A Nightmare on Elm Street, Alliance, Blu-ray, BonusView, film, Freddy vs. Jason, Noční můra z Elm Street, VC-1, Warner Bros.

Noční můra v Elm Street (A Nightmare on Elm Street, 1984)

Jedna z nejznámějších hororových filmových sérií tu mezi námi je už neuvěřitelných pětadvacet let. Ano, první Noční můra z Elm Street (A Nightmare on Elm Street, FDb.cz) se v kinech objevila už v roce 1984 a okamžitě se stala kultovním hitem a zároveň kasovním trhákem. Blu-ray vydání se letos dočkáme nejen v rámci tohoto výročí.

Zajímavý námět, režie už tehdy slavého Wese Cravena, Johnny Depp ve své první filmové roli, roztomilá Heather Langenkamp, na svou dobu velmi povedené a šokující zvláštní efekty, démonický Robert Englund ve své (celo)životní roli zabijáka Freddyho Kruegera, kombinace krvavého slasheru a velmi černého humoru – to vše zajistilo první Noční můře doslova nesmrtelnost.

První film se během osmdesátých a devadesátých let dočkal celkem šesti pokračování kolísavé kvality. V roce 2003 přibyl ještě crossover Freddy Vs. Jason, který byl ale spíš akčním soubojem dvou slasherových legend, než starým dobrým atmosférickým hororem. Po tomto snímku už nikdo nečekal, že by Freddy mohl ještě někdy „obživnout“.

A přece se tak stane! Právě letos na přelomu dubna a května totiž přijde do kin stejnojmenný remake první Noční můry z Elm Street. O jeho neúspěchu je v podstatě už předem rozhodnuto, ale kinopremiéra bude mít jeden pozitivní efekt – 30. dubna vydá studio Warner v rámci propagace původní Noční můru na Blu-ray.

Po pravdě řečeno to bude už druhé Blu-ray vydání, první zajistila společnost Alliance už v roce 2008, ovšem pouze lokálně pro kanadský trh. Import z tamních končin je poměrně obtížný, drahý a pro nás v Evropě navíc omezený i regionálním kódováním, takže si většina mimokanadských příznivců této série nechala na Blu-ray zajít chuť (edice byla i tak brzy rozebraná) a čekala. A dočkala se.

Noční můra v Elm Street (A Nightmare on Elm Street, 1984)

Studio Warner teď připravuje klasické katalogové vydání s VC-1 obrazovým přepisem, neupřesněným zvukem (fanoušci doufají v přítomnost původní mono stopy), dvěma audiokomentáři, alternativním koncem, několika dokumenty (The House That Freddy Built: The Legacy of New Line Horror, Never Sleep Again: The Making of A Nightmare on Elm Street, Night Terrors: The Origins of Wes Craven's Nightmares) a BonusView videokomentářem Ready Freddy Focus Points ve formě obrazu v obraze.

Dobrou zprávou je, že studio Warner své filmové Blu-ray disky nikdy regionálně nekóduje, takže si americké vydání (evropské zatím nebylo ohlášeno) budeme moct přehrát i u nás v regionu B. S českou jazykovou výbavou na něm ale samozřejmě nemusíme vůbec počítat; ta by se čistě teoreticky mohla objevit jedině na některé z mutací evropské edice.

Noční můra v Elm Street / A Nightmare on Elm Street (1984)

Mladá dívka Nancy zažívá děsivé noční můry. Její spolužáci, které pronásledují podobné představy, jsou mezitím masakrováni odporným netvorem, jenž se jim zjevuje ve snech. Když policie nedbá jejího varování, musí se Nancy sama postavit zabijákovi v jeho vlastním snovém světě.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Čeká nás modrá noční můra v Elm Street

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Leden 2010 - 11:49

Obrázek uživatele Anonym

první díl byl skvělý, ostatní mají sestupnou tendenci, jako tomu ovšem u většiny pokračování bývá. jeden z mála, co si uchoval kvalitu byl např. Poltergeist

Re: Čeká nás modrá noční můra v Elm Street

Vložil d.f.h, 11. Leden 2010 - 12:07

Obrázek uživatele d.f.h

Myslím, že třeba třetí Noční můra se docela dost povedla, ne?