Casper (mini recenze Blu-ray)

vydáno 23. 6. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 5 komentářů

Tagy: Blu-ray, Casper, film, mini recenze

Casper (1995) (Blu-ray)

Režisér Brad Silberling je dle mého smolař. Dlouhá léta sbíral bobříky na štacích v televizi a když dostal příležitost u velkých filmů, nikdy se mu nepodařilo úplně prorazit. A to měl často po ruce velké hvězdy. V Řadě nešťastných příhod exceloval Jim Carrey. V Zemi ztracených Will Ferrell. A v případě Caspera se jednalo o zavedenou dětskou značku a ještě ke všemu malou trikovou revoluci. Přesto se komerčně ani jednomu z filmů nedařilo natolik, aby byla odklepnuta pokračování a hlavně, aby šikovný režisér mohl pokračovat v kariéře na stříbrném plátně. A je to velká škoda, neboť Silberling jako jeden z mála režisérů dovede pracovat s malými herci a zároveň si ošéfovat unikátní atmosféru.

Jeho filmy jsou vždy doslova magické (no dobrá, s čestnou výjimkou Země ztracených, která je jenom… sterilní) a dokáží obratem pohltit. Což je v případě Caspera o to překvapivější, že se nic nezměnilo ani po spoustě let od premiéry a film stále šlape i na Blu-ray. Jistě na to má vliv i povedený soundtrack (RIP James Horner), avšak hlavní hvězdou dle mého stále zůstává především Silberlingova práce s inovátorskými vizuálními efekty a hororově-komediálním laděním filmu, jenž dokáže na jednu stranu děsit a na druhou házet do pléna popkulturní odkazy a vtípky, aniž by se stylizace a atmosféra rozplynuly.

Casper navíc vizuálně nezastarává tak rychle, jak byste si možná mysleli. Ano, zvolená stylizace filmu hodně pomáhá, avšak když se podíváte na interakce herců a duchů, nezbývá než před tvůrci a jejich lodivodem obdivně smeknout klobouk. Spousta novějších titulů si s digitálními herci poradila výrazně hůř. V případě Silberlingova filmu jsou navíc kruciální, neboť je na nich nabalena řada emocí, jež v závěru musí zarezonovat u srdíčka. Pokud by tedy tato část nefungovala, byl by Casper podobnou zbytečností jako digitální animáky Roberta Zemeckise.

Casper (1995) Casper (1995) Casper (1995) Casper (1995)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

A to se naštěstí nestalo. Místo toho Silberling naservíroval povedenou rodinnou oddechovku. Dětsky romantickou, dospělácky zasněnou, ale především unikátní ve svém vzezření a prolezlou sympatickou spielbergovskou atmosférou, jež vám správná poselství nenutí, i když je dostanete na stříbrném podnose. Víc podobných filmů, klidně i ze studiového katalogu. Ano, koukám na vás Goonies!

Technické provedení

Casper dorazil na český Blu-ray v totožné formě jako před necelým rokem do USA. Obraz představuje lehký katalogový nadprůměr, což znamená, že byste rozhodně neměli očekávat velký vizuální zážitek. Barevně film nezapře dobu vzniku a ačkoli jsou barvy podávané vcelku přesně, rozhodně nedostanete bůhvíjakou sytost a obraz celkově není atraktivní jako pozdější Silberlingovy snímky. Casper dostal na Blu-ray poměrně dost prostoru a chlubí se díky tomu i vysokým bitratem, přesto přepis není bez chyb. Sytost černé je mnohdy zpochybnitelná, často dochází k většímu či menšímu slévání a ani s ostrostí to Universal tentokrát nepřehnal. Obraz je celkově velmi jemný, zjevně lehce přejetý DNR, což ve výsledku způsobuje vyhlazenost a ztrátu detailů. Po trikové stránce však Blu-ray mnoho chyb neodhaluje, což je u podobného projektu chválihodné. I přes zmíněné chybičky si tak Caspera na Blu-ray užijete.

Casper (1995) Casper (1995) Casper (1995) Casper (1995)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Tedy pokud nevyžadujete český dabing. Ten se totiž na disk nedostal a přítomny jsou jen české titulky. Anglická stopa v DTS-HD MA 5.1 je nicméně velmi dobrá, hodně živelná a pro někoho možná až místy přepálená. Přiznám se, že jsem musel několikrát štelovat hlasitost, neboť dialogy byly často výrazně slabší než okolní ruchy a úchvatný soundtrack Jamese Hornera. Blu-ray Caspera působí trochu jako reklama na Hornerův um a není pochyb o tom, že velká část kouzla vychází právě z hudby, přesto si však Blu-ray zaslouží pochvalu i za detailní podání zvukových efektů, slušnou práci se surroundy a přechody mezi kanály.

Bonusy

Nejsou a je to škoda. Americká edice jich nabízí okolo hodiny a přihazuje i audiokomentář.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Casper poskytla k recenzi distribuční společnost Bontonfilm. Děkujeme. Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Casper (mini recenze Blu-ray)

Vložil Dalibor Koplik (bez ověření), 26. Červen 2015 - 13:52

Obrázek uživatele Dalibor Koplik

Toho českého dabingu je škoda. Přece jen je to film i pro děti.

Re: Casper (mini recenze Blu-ray)

Vložil Livina Ruxandra (bez ověření), 27. Říjen 2018 - 14:16

Obrázek uživatele Livina Ruxandra

The expanding amount of versatile applications that applications access to your gadget's mouthpiece is utilizing it to screen their client TV screening schedule. Assignment writing services UK

Re: Casper (mini recenze Blu-ray)

Vložil komal (bez ověření), 14. Listopad 2018 - 9:43

Obrázek uživatele komal

I’m happy I located this blog! From time free gift card codes generator to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class knowledge about this good free gift card codes generator post can become a proper basis for such people.

Godaddy One Dollar Domain Name

Vložil Godaddy 1 Dollar Domain (bez ověření), 20. Listopad 2018 - 9:00

Obrázek uživatele Godaddy 1 Dollar Domain

the technical designs and bonuses blog you are is quite interesting to read and I've read this complete blog it was such an instructional to me.

Re: Casper (mini recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Listopad 2018 - 16:10

Obrázek uživatele Anonym

No cost Software – Economic climate and Enjoyment
It appears such as the cost of all sorts of things is improving today. Gas, foods, leisure and housing are all affected by escalating charge markers. Yet, there's option to cut back relating to the price of your home computer software Visit for more info http://freeprosoftz.com/. You're able to basically come across software manufactured by folks and by corporations in the internet at no cost for you. You might look for ‚free‘ hard to think, however it is however true. Free of charge software can be attained for many of the wide-spread duties that you do on your home computer just about every day.