Burtonova výstava je uměleckým zážitkem a kulturní povinností

vydáno 28. 3. 2014 | autor Anna Kopecká | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Batman, Dům u Kamenného zvonu, Galerie hlavního města Prahy, Jan Švankmajer, Jenny He, Johnny Depp, Karel Zeman, Mars útočí!, Olgoj Chorchoj, Ray Harryhausen, Střihoruký Edward, Tim Burton, Tim Burton a jeho svět, Tim Burton výstava, Vincent

Když režisér, scenárista a umělec Tim Burton vyrůstal v kalifornském Burbanku, viděl dokument o Karlu Zemanovi. Spolu s ním a tvorbou Raye Harryhausena to považuje za jeden z hlavních důvodů, proč se začal zajímat o „ručně vyráběné loutky a trochu kontaktnější způsob, jak dělat filmy“. Inspirovala ho ale i hudba jeho nynějšího dvorního skladatele Dannyho Elfmana a jeho tehdejší kapely Oingo Boingo, jejíž koncerty navštěvoval po klubech v Los Angeles. „Už tehdy k hudbě (Elfman) přistupoval vysloveně filmově,“ dodal Burton, který včera v Praze v Domě u Kamenného zvonu zahájil výstavu Tim Burton a jeho svět.

© Anna Kopecká

Výstava je objemově o něco menší než její předloňská mutace v pařížské La Cinémathèque française, kterou náš redakční tým navštívil, avšak neméně zajímavá. Kurátorce Jenny He při přípravách a zkoumání Burtonova archivu prošlo odhadem nějakých deset tisíc děl a pro aktuální výstavu se snažila vybrat ty nejlepší a nejlépe korespondující s duchem Prahy. Výstava je rozdělena do celkem deseti tématických celků (mimo jiné s črtami nerealizovaných projektů, včetně Superman Lives) a celkem asi stopadesát předmětů se zde navíc objevuje zcela poprvé.

Sám režisér Burton si navíc velmi pochvaluje práci studia Olgoj Chorchoj, které zajistilo vizuální podobu výstavy. Kromě vstupního pruhovaného vchodu se zasloužilo i o skleněné bubliny, v nichž jsou zapuštěny některé z vystavených loutek. “Jejich vklad je stejně důležitý jako to, co jsme přivezli, protože vytváří přirozené prostředí, bez něhož by vystavená díla sama o sobě nefungovala,” dodal Burton.

© Anna Kopecká

Burton ovšem Prahu a její tajemno při letošní návštěvě neobjevuje poprvé, na tiskové konferenci prozradil, že zde před čtrnácti lety natáčel reklamu na hodinky Timex. „Měli jsme přechodně zařízenou kancelář, kde neustále posedávaly nějaké holky. Pak jsem zjistil, že v té budově sídlí bordel,” popisoval Burton. Kromě tvorby Karla Zemana režisér obdivuje i dílo Jana Švankmajera. Během tiskové konference si pochvaloval i práci s hercem Johnny Deppem, s kterým prý spolupracuje proto, že mu nevadí, když ho bláznivě nalíčí a vypadá tak směšně. Jejich první spolupráci, film Střihoruký Edward, navíc považuje za ten "z vlastní zahrádky“ nejoblíbenější.

Výstavu Tim Burton a jeho svět můžete od dnešního dne až do 3. srpna navštívit v pražském Domě u Kamenného zvonu. Pořádá ji občanské sdružení Art Movement spolu s Galerií hlavního města Prahy a paralelně s ní budou veřejnosti přístupné dvě odborné přednášky či sobotní výtvarné workshopy Tanečního studia Light a uměleckého sdružení Mamapapa určené dětem. Z Prahy se pak výstava přesune do Tokia.

Jelikož jde o zcela nový a především výtvarně založený koncept, na výstavě na rozdíl od té pařížské například neuvidíte kostýmy z Burtonových filmů (kostým Batmana, Střihorukého Edwarda či červená róba postavy Evy Green z filmu Temné stíny). Na filmy se ale ani zde nezapomnělo a je jim věnováno v podstatě celé gotické sklepení Domu u Kamenného zvonu. Kromě příjemné čítárny, kde si můžete v klidu prohlédnout mimo jiné knihy (v angličtině) The Art of Tim Burton, „Art of“ k filmům Alenka v říši divů, Mars útočí!, Frankenweenie, či sbírku The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories, zde naleznete i menší kinosály, kde se promítají Burtonovy filmy – od prvotiny Vincent až po současnou tvorbu. Samozřejmostí je pak i obchod se suvenýry, kde můžete vesele utrácet v rozmezí od 35 korun za záložku do 2875 za zmíněnou „bichli“ The Art of Tim Burton (v angličtině).

© Anna Kopecká

Výstava je celkově velmi povedená a dle zkušeností ze zahraničí dosahuje vskutku světových rozměrů (na rozdíl od loňské výstavy o Marilyn Monroe). Humorná historka, v níž jeden z účastníků tiskové konference popisoval kyselé a kamenné tváře návštěvníků výstavy moderního umění, když tenkrát v New Yorku byla „hned naproti“ právě výstava Tima Burtona, na níž se návštěvníci smáli a bavili, přitom působí jako ta nejlepší pozvánka.

Více informací o výstavě najdete včetně ohromně přijatelné ceny vstupného na oficiálním webu.

TIP: Pokud na výstavu vyrazíte a chcete navštívit i zmíněné sklepení, kde je čítárna a kde se promítají filmy, nezapomeňte si s sebou vzít svršek s delším rukávem. Jinak zmrznete.

P.S. K výstavě a řadě pozitiv, které jsem výše rozepsala, mám v podstatě jen dvě výtky. Vzhledem k povaze budovy a množství schodů se mi jeví jako silně bariérová a v obchůdku se suvenýry se prodávají filmy Tima Burtona (namátkou Batman, Karlík a továrna na čokoládu nebo Beetlejuice) pouze na DVD (199 korun/kus).

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře