Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic nezměníme. Co všechno slibuje?

vydáno 20. 6. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Televizory, Z domova | 16 komentářů

Tagy: LG, OLED, oled tv, Panasonic, Samsung, Sony, televizory, UHD TV, UltraHD TV

Je to jen pár dnů, co se u Sony, stejně jako u Panasonicu a Samsungu, rozhodli ukončit vývoj OLED displejů pro televizory (u Samsungu prý dočasně) s tím, že se budoucí strategie zaměří na UltraHD, tedy domácí 4k. Byl to bohužel krok, který se dal čekat. OLED se sice v prototypálním stádiu objevuje na výstavách elektroniky nějakých osm let. Pokaždé o něm ale slýcháme stejnou písničku: Za jeden, možná dva roky se tyhle displeje objeví na trhu spotřební elektroniky, rok na to za rozumné peníze. I čeští politici jsou v plnění slibů lepší. A to je co říct.

OLED televizory se sice na trh nakonec dostaly, ale v cenových relacích, ve kterých se pohybují osobní automobily. Korejští výrobci navíc neodolali touze marketingově se ozvláštnit a některé své modely začali prohýbat. Zakřivené televizory? Historie na ně bude vzpomínat … jako na nepraktickou pitomost. Děkujeme, nemáme zájem. To ale není důvod, proč se OLED v blízké budoucnosti v domácnostech nedočkáme (tedy alespoň v podobě televizoru ne, ve smartphonech už se s ním nějaký ten pátek setkáváme). Skutečné důvody jsou dva: Problémy s výrobou a UltraHD.

Samsung OLED TV

Produkce OLED je stále velmi drahá a hlavně, za léta vývoje se zhotovitelům nepodařilo zbavit potíží na výrobních linkách, vedoucích k nízké efektivitě (z pásů prostě sjíždí příliš mnoho vadných kusů) a tím pádem i k vysoké ceně hotového produktu. Stále se navíc spekuluje o tom, jakou životnost budou OLED displeje skutečně mít, neboť mají problémy s degradací jednotlivých barevných složek (především modré). To všechno přední světové výrobce, ačkoli slibovali, že je OLED „the next big thing“, přinutilo přehodnotit strategii a odbočit na cestu, která není ani zdaleka tak “o hubu”. Z velkých hráčů tak u OLED zůstává pouze LG (které bude možná Sony a Panasonicu své displeje prodávat) a na scénu přichází LCDčka s UltraHD.

Správně si sice říkáte, že se tím pádem budou OLED televizory objevovat i nadále, od toho tu LG jakožto dodavatel bude. Vznikne ale stav srovnatelný s nedávnou situací plazmy. Technologie bude mít nulovou marketingovou podporu výrobců a postupem času se vytratí na úkor lépe prodávané alternativy. Historie nás poučila, že zákazníka v případě televizorů kvalita obrazu zajímá pouze málokdy.

Přitom OLED má obraz dokonce lepší než špičkové modely plazem. Směšně vysoký kontrast, černá černá jak uhel, syté barvy, na rozdíl od LCD žádná degradace obrazu při změně pozorovacího úhlu … OLED slibuje obrázek jako víno, tedy něco, co ani ta nejlepší LCDčka (nebo LED, chcete-li) prostě nemají. Jenže lepší obraz se paradoxně neprodává lépe než větší množství pixelů. Ostatně prodejci mají dlouhodobě problém s marketingem OLED displejů, kdežto s UltraHD slaví úspěchy. Nedávno měsíční prodej 4k televizorů poprvé překonal milionovou hranici. Přitom na UltraHD si dnes nic jiného než FullHD content nepustíte (pokud vynecháme experimentální streamování Netflixu, nedávno spuštěnou testovací smyčku České televize dostupnou pouze v Praze, nebo třeba onen předražený set-top-box od Sony, na kterém je zatím stejně jen pár filmů). Jinými slovy, OLED vylepší kvalitu toho, na co se díváte dnes, UltraHD vám dá možnost pustit si obsah, který se objeví až v horizontu příštích let. A to za předpokladu, že k tomu budou momentálně prodávané televizory uzpůsobené. Je totiž dost možné, že si za rok-dva se současným UltraHD standardem, který se neustále vyvíjí, nebudou rozumět.

LG zůstává jediným hráčem na OLED trhu

Dlouho se spekuluje o tom, jestli má UltraHD v domácích podmínkách vůbec nějaký smysl. Má. Pokud si koupíte televizor s úhlopříčkou nad šedesát palců a budete od něj sedět metr daleko. Nezapomeňte, že ve 4k vám nepromítá ani většina současných multiplexů, ty jsou převážně vybaveny 2k projektory (což je skoro FullHD). Ani ten zatracený IMAX není ve 4k, a najednou se nás prodejci snaží přesvědčit, že má UltraHD smysl na čtyřistakrát menší ploše? Považuji se za „early adoptera“, ale i já mám s tímhle tvrzením docela problémy. Nebylo by prostě lepší, kdybychom si mohli svou Blu-ray kolekci konečně pouštět na zobrazovači, na kterém díky extrémním kontrastům a skvělým barvám i 2D materiál působí tridimenzionálně? Ostatně většina zahraničních expertů na OLED tématiku vám potvrdí, že z hlediska diváckého zážitku se ohromný kvalitativní skok zprostředkovaný OLED technologií postará o intenzivnější prožitek než větší množství pixelů na nudném LCD. Nejen HDčkové, ale dokonce SDčkové vysílání by na takovém displeji vypadalo podstatně lépe. Jak vypadá SD vysílání přepočítané na UltraHD LCD? Asi o něco hůř, co si budeme povídat.

Neberte mě špatně. UltraHD je fajn nápad. Pokud něco ve 4k natočíte nebo v něm naskenujete pětatřicítku, rozhodně bude na UltraHD televizoru daný pořad vypadat skvěle. A teď se skutečně nacházíme v období, kdy začíná ve 4k vznikat nejen filmová, ale i televizní produkce. Díky HEVC bude, jak potvrdilo 4k streamování Netflixu, UltraHD materiál možné poskytnout při stejných datových tocích jako FullHD. Kvalitativní skok tam je. Momentálně ale nejsme ve stádiu, kdy by byly UltraHD standardy ucelené. Distribuční kanály zejí prázdnotou – kloudného vysílání se dočkáme v horizontu pěti až osmi let (ne, testovací smyčky se nepočítají), VoD je u nás teprve v SD plenkách, BDA se na Blu-ray 4k teprve připravuje … z podhoubí pořádnou míchanici neuděláte. 4k je ještě roky daleko a fakt, že si teď můžete koupit UltraHD televizor, na tom nic nezmění.

Prototypy OLED televizí bývají běžně k vidění

Ze současné situace jasně vyplývá, že by se jako logičtější volba v případě nákupu dalšího televizoru jevilo OLED s FullHD, ne LCD se 4k (4k OLED nechávám ze hry, to už je levnější sestavit stroj času a přesunout se o dvacet let do budoucnosti, kdy budou o něco dostupnější;). Samozřejmě za předpokladu, že by se OLED vyrábělo masově a mělo přívětivější cenovku. Což se v okamžiku, kdy se největší hráči na trhu vzdávají jeho vývoje a tím pádem se vytrácí konkurenční prostředí, jeví jako nereálná vize. Cena se hýbat nebude a pokud ano, tak příliš pomalu, aby stačila konkurovat LCD se 4k. Nakonec na tom tratíme my, kteří si potrpíme na kvalitní audiovizuální prezentaci. Místo možnosti koupit si televizor, který bude pro naše domácí kina opravdový upgrade, si budeme moci koupit televizor, který nepřinese nic jiného než marketingově vděčné UltraHD. Protože UltraHD zatím nic jiného není. Bude trvat dlouho, než se něčím jiným stane. A ne, tentokrát neplatí formulka, že pokud to někdo nezačne kupovat, nebude na to existovat obsah. Ke 4k se v profesionální sféře přešlo nativně. Bude však trvat dlouho, než vznikne nativně také ve sféře spotřebitelské. Zatím veškerou nabídku výrobci elektroniky vytvářejí uměle.

Abyste si nakonec nemysleli, že UltraHD nefandíme, pojďme si říct, v čem se skrývá zatím nerozvinutý potenciál UltraHD standardu a proč se těšíme, až na něj bude mít za čtyři-pět let smysl přejít. Navzdory tomu, co se všichni domnívají (a co se tak dobře bude v příštích letech prodávat), UltraHD není jen o rozlišení. Ano, oproti FullHD, tedy 1920×1080, dostanete několikanásobný počet pixelů (pod UltraHD je to 3840×2160, pod 4k, které se používá v profesionální sféře, je to 4096×2160 … něco jako rozdíl mezi FullHD a 2k). Ten pravý poklad se skrývá až v práci s barvami. UltraHD má potenciál zvýšit bitovou hloubku (buď na REC2020, nebo třeba na P3, používané v DCI). Bez jakékoliv technologické hatmatilky, zjednodušeně řečeno to znamená, že by díky většímu množství odstínů jednotlivých barev byly v obrazu jasové a barevné přechody „hladší“. I to, jak shodují lidé v oboru, by mělo pro divácký zážitek větší přínos než navýšené rozlišení. Má to ale háček. Pokud se jeden z těchto barevných standardů někdy do UltraHD implementuje, samozřejmě to bude znamenat prudké navýšení datových toků a hádáte správně: Aktuálně prodávané televizory se s tím nepoperou.

Nové modely UHD televizorů dostanou i nový design

UltraHD do budoucna počítá také s HFR, tedy se zvýšenou snímkovou frekvencí, a to buď na 48fps, nebo na 60fps. To sice není kdovíjak oblíbená fičura, pokud se ale oprostíme od filmové produkce (Hobit v HFR se líbil málokomu), musíme myslet také na produkci dokumentární a samozřejmě sportovní. Obě by z takového skoku mohly silně těžit. Opět by to vedlo k brutálnímu navýšení datových toků a opět by to znamenalo, že současně prodávané modely televizorů takový standard nezpracují. Ale vidina je to krásná. Přidejte si ke 4k ve větším barevném spektru se zvýšenou snímkovou frekvencí ještě 3D a máte před sebou přenos z fotbalového nebo hokejového mistrovství světa s tak pohlcujícím zážitkem, že už nikdy nebudete chtít vytáhnout paty z obýváku. Ale to se, samozřejmě, bavíme o patnáct, možná dvacet let vzdálené budoucnosti. I v HEVC kodeku, který dosahuje totožných výsledků jako MPEG4 při polovičním bandwithu, by se datový tok takového přenosu pohyboval v číslech, která by roztrhala internetové trubky. Chápeme se, že ano.

V posledních měsících se také mluví o HDR. Tahle zkratka je spojována především s fotografií a skrývá se pod ní High Dynamic Range. Ve videu by takové HDRko vedlo k podobným výsledkům jako ve fotografii. Jen si nesmíte představovat takové ty kýčovité obrázky západu slunce.. Na HDR videu pracuje především Dolby, které jeho implementaci do současných speciálních LED televizorů představilo teprve nedávno. Pro HDR reprodukci musí být každé video speciálně kolorováno (a lze ho do HDR kolorovat i dodatečně, pokud se s hlubším jasem nepočítalo při natáčení), což by samozřejmě znamenalo, že by ten samý soubor musel být distribuovaný dvakrát (s HDR a bez něj). „Video HDR“ je ale v extrémně raném stádiu a i když za ním stojí Dolby, které, jak ukázalo na Atmosu, umí nové technologie protlačit překvapivě rychle, první vlaštovky neuvidíme dříve než za tři – čtyři roky. A jeho implementace do spotřebitelských produktů je téměř nereálná. Ale mohla by z něho být niche fičura ne nepodobná současnému 3D.

Samsung - 105palcový model s poměrem stran 21:9

UltraHD prostě slibuje ohromné skoky ve videoprodukci, distribuci i konzumaci a rozlišení je paradoxně jeho nejméně zajímavým aspektem. I proto se stále více kloním k tomu, že současné UltraHD nemá smysl brát v potaz. Tahle technologie začne být zajímavá až časem a brzkým skokem do 4k vod byste si mohli oddálit kvalitní koupel v tom, co nabídne o pár let později. Samozřejmě můžete argumentovat tím, že kdybychom stále čekali na lepší technologii, nikdy se nedočkáme. A měli byste pravdu. Jak ale tvrdím o pár tisíc znaků výše, jde o nativní přechod. V profesionální sféře k němu teprve dochází a ta spotřebitelská se ho snaží uměle dohnat i proto, že prodeje televizorů v posledních letech klesají, 3D jako marketingový magnet zklamalo, OLED není technologicky připravené a UltraHD je tak poslední záchranou. Ale bohužel nedává smysl si ho kupovat a dlouho nebude.

A proto je tak ohromná škoda, že se OLED nepodařilo dostat mezi lidi. Je to totiž technologie, která by i současný FullHD standard povznesla o něco výše tím nejjednodušším způsobem: Kvalitní reprodukcí. Aniž by vyžadovala změnu technologického zázemí.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Červen 2014 - 1:21

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Ať se na mne autor nezlobí, ale hořekování nad tím, že OLED televize si lidé nekupují, zatímco 4K ano, je trochu demagogické. Pokud bych měl na výběr mezi 4K televizi a OLED televizí za podobnou cenu, tak má takové srovnání smysl. Ale když se podívám na Alzu, tak tam v nabídce vidím jednu 55" OLED televizi za 130K (totéž na CZC, Mall nenabízí žádnou). 4K televize o stejné úhlopříčce začínají na 50K. Na můj vkus je 50K pořád ještě moc, ale aspoň si dokážu představit, že bych si ji za určitých okolností mohl koupit, a můžu doufat, že za rok až dva se ceny dostanou na úroveň, která pro mne bude přijatelná. 130K je naprosto mimo realitu (i kdyby nebyla prohnutá a nebylo to LG).

A právě to je skutečný důvod, proč se OLED televize neprodávají: výrobci ani po letech vývoje nejsou stále schopni dostat výrobní náklady na takovou úroveň, aby je byli schopni prodávat za příčetnou cenu. Ne že by se rozhodli upřednostnit 4K a proto odložili OLED k ledu. Naopak, protože nevidí v dohledné době perspektivu produkce OLED za rozumné ceny, dali je k ledu a zaměřili se na něco, co za (jakž takž) rozumné ceny vyrobit umějí a je u toho perspektiva, že v dohledné době bude cena ještě rozumnější.

A věta „Ani ten zatracený IMAX není ve 4k, a najednou se nás prodejci snaží přesvědčit, že má UltraHD smysl na čtyřistakrát menší ploše?“, to už je demagogie nejhrubšího zrna. Nebo si snad autor opravdu myslí, že je podstatná absolutní velikost obrazu a ne pozorovací úhel? Každou chvíli si někdo stěžuje, jak ve 2K vidí pixely. Já ten problém nemám, ale pokud ten, kdo ho má, bude sledovat film na televizi z takové vzdálenosti, aby viděl obrazovku pod stejným úhlem jako plátno v kině, uvidí je úplně stejně, nebo spíš ještě lépe, protože odpadne potenciální rozmazání vinou nedokonalé optiky.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Psema (bez ověření), 21. Červen 2014 - 14:00

Obrázek uživatele Psema

Já tam tu demagogii nějak nevidím. Ostatně první třetina textu se přece věnuje tomu, že OLED je nesmírně drahý a právě neschopnost srazit ceny dolů (LG to dělá za cenu brutálních dotací) tlačí výrobce k tomu směřovat k levnějšímu UHD, kde se zjednodušeně řečeno jenom přihodí halda pixelů a jede se dál.

Byť je LCD samozřejmě kvalitou obrazu na základně řady představovaček horší, než na OLED.

A tu zmínku u IMAXu jsem vůbec nepochopil. Pointa té věty je samozřejmě v tom, že když se může v IMAXu promítat ve 2K a kromě fajnšmekrů valná část publika ani tak nevidí rastr, je srandovní přemlouvat lidi, že 4K je pro jejich obývák nějaký zázračný krok dopředu. Není, protože pokud nebudou půlmetru od televize, beztak ten rozdíl nepoznají. :)

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Červen 2014 - 14:27

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Demagogie je v opakovaných narážkách typu „Jenže lepší obraz se paradoxně neprodává lépe než větší množství pixelů.“ snažících se podsouvat myšlenku, že se zlí výrobci rozhodli upřednostnit 4K před OLED a proto OLED zajde na úbytě. Nebo třeba poslední věta nad prvním obrázkem, která výslovně uvádí UltraHD jako jeden z důvodů, proč se OLED televize nerozšířily a v dohledné době nerozšíří. Jenže ono to je, jak už jsem napsal, přesně naopak. Ne že OLED skomírá, protože výrobci (a zákazníci) dali přednost 4K, ale to rozhodnutí výrobců (a zákazníků) je naopak _důsledkem_ toho, že se vývoj OLED zasekl a zatím nikdo není schopen vyrábět OLED televize za rozumnou cenu. A nezmění se to, dokud nedojde k technologickému pokroku, který umožní srazit prodejní cenu na rozumnou úroveň. Koneckonců, dokud 4K televize stály tolik co OLED, prodávaly se asi tak stejně jako OLED.

U toho IMAXu je demagogie v naprosto nesmyslné argumentaci 400× menší plochou. Protože o plochu ve skutečnosti vůbec nejde. Rozlišovací schopnost lidského zraku nezávisí na absolutní velikosti objektu, ale (pomineme-li vzdálenosti, na které nejsme schopni zaostřit vůbec) výhradně na jeho _úhlové_ velikosti. Třeba monitor, před kterým právě sedím, má oproti IMAXovému plátnu plochu ještě výrazně menší než 1/400 a přesto pro mne má smysl, že jeho rozlišení je 2560×1440, a kdyby se tehdy prodávaly 4K za rozumnou cenu, měl bych teď před sebou 4K. Tím samozřejmě nechci říct, že mi pro, řekněme, 50" televizi při běžné sledovací vzdálenosti 1920×1080 připadá málo, ale jen to, že emotivní argument „400× menší plochou“ je extrémně demagogický. Protože kdyby opravdu šlo o plochu, muselo by pro většinu lidí na té „400× menší“ televizi stačit rozlišení 96×54 – a doufám, že se shodneme, že tak tomu ani zdaleka není.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 21. Červen 2014 - 19:39

Obrázek uživatele KARLOS

Rozumím a vesměs chápu, co píšete. Ale hrozně moc lidí v poslední době používá slovíčka demagogie. Ano, STčko použil obratu 400× větší… Jenomže ruku na srdce, pojkud by začal opravdu mluvit o pozorovacích vzdálenostech a úhlech, málokdo by článku rozumněl. Neříkám, že je to nejlepší cesta, ale pro potřeby tohoto článku to bylo naprosto v pohodě… Nehledě na to, že předních pět řad IMAXu je opravdu za hranicí běžně dostupných vykrývacích pozorovacích úhlů běžných kin, potažmo, pokud opravdu člověk nesedí půl metru od televize (jakože opravdu nikoho takového neznám), pak i domácnosti.

U toho, že OLED a 4K za něco může nebo nemůže – jenomže zlí výrobci se opravdu rozhodli upřednostnit 4K – jakožto výrazně levnější řešení pro ně. A v konečném důsledku pak i pro nás… Není podstata článku právě v tomhle?

Jde o to, že všechno, včetně svého času FullHD, startovalo s extrémně drahými cenovkami. Ovšem s OLED teď všichni hodili ručník do ringu a to znamená jediné – právě ta nesnižující se cenovka pro koncové zákazníky.

Berme to čistě hypoteticky – kdyby v minulém roce nebyly představeny nejen 4K televizory za sto pade s velkým potenciálem do roka stlačit cenovku na těch dejme tomu padesát, ale taky OLED za dvě stě, ovšem s úplně stejnými podmínkami, či řekněme tak vysokým hladem spotřebitelů po OLED (jako třeba v době přechodu z CRT na ploché zobrazovače) a tím pádem mnohem vyšší ochotou výrobců z počátku technologii i dotovat na imaginárních letošních šedesát, dalo by se mluvit o tom, že se lepší obraz minimálně pere o stejné místo na slunci, dokonce by možná lidi prozřeli a začali dávat přednost skutečné kvalitě.

Pak by se dalo mluvit i o ochotě výrobců tlačit do popředí OLED.

Tak se ale neděje. Ne proto, že by to nebylo nereálné, ale proto, že pro firmy, které něco prodávají a tudíš se musí dívat na generované zisky, raději upřednostní levnější a jednodušší formu, která se dá i líp propagovat stylem „teď máme tolik pixelů, že vám z toho vypadnou bulvy“, místo toho, aby 4K brali spíš jako okrajovou záležitost, přípravdu, až to opravdu bude aktuální (aneb, lidé, kteří po tom opravdu touží, si ji koupí za sto) a jako hlavní iniciativa bude kvalita obrazu, která se ovšem nebude prodávat tak rychle a tak levně (tudíš v masovém měřítku líp), v propagaci budou muset přemýšlet, jak lidi opravdu oslovit na pravé barvy a kontrast a celkově to nebude taková šaškárna, jako se 4K…

ps: Osobně mi příjde krapet demagogické uvádět jako příklad kladného přijetí 4K pod článkem o filmové a televizní produkci PC monitor, na kterém opravdu vyšší, jak FHD rozlišení má smysl… Narozdíl od těch televizí. Bez obsahu, ustáleného standardu a celkově srovnatelnými pozorovatelskými parametry.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 21. Červen 2014 - 23:26

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Já si ale vůbec nemyslím, že ze strany výrobců šlo o výběr mezi rovnocennými alternativami, že by se prostě rozhodovali mezi tím, jestli dotáhnou na rozumné ceny OLED nebo 4K. Ona to není otázka volby, kdyby bylo na výrobcích, budou produkovat jak 4K, tak OLED – a nejlépe 4K OLED. Ale jak se zmiňuje i v článku, na vývoji OLED panelů se pracuje nějakých deset let a ať se nám to líbí nebo ne, pokrok se v podstatě zastavil. Takže daleko spíš než to, že by výrobci svévolně rozhodli nedotáhnout OLED do komerčně použitelné podoby, mi z toho vychází, že prostě přestali věřit tomu, že je reálné ho v dohledné době dotáhnout.

Pokud by tady totiž byla reálná vize toho, že bude možné v dohledné době vyrábět OLED televize za rozumnou cenu, těžko by jen tak mávnutím ruky odepsali roky vývoje a nemalé investice, které už na vývoj OLED panelů padly. Daleko pravděpodobnější mi připadá varianta, že na základě dosavadních výsledků a (ne)pokroku v posledních letech došli k závěru, že to v dohledné době reálné není. Je to smutná představa, ale nebyla by to první technologie, která ze začátku vypadala slibně, ale nepodařilo se ji dotáhnout do komerčně použitelné podoby.

Ani s tou skepsí ohledně 4K obsahu nemůžu souhlasit. Streamovat už se začalo, 4K BD je záležitost roka, nanejvýš dvou a vydavatelé už se zaručeně třesou na to, jak filmy, které už prodali na kazetách, DVD a BD, prodají znovu na 4K BD. Že se nevysílá a nejspíš v nejbližší době ani nebude vysílat 4K televize, z toho bych vědu nedělal. Je snad dnes málo těch, kdo mají FullHD televizi, aniž by přijímali FullHD (nebo aspoň 720p) televizní vysílání?

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 22. Červen 2014 - 0:19

Obrázek uživatele KARLOS

Dávám tomu rok, maximálně dva ;)… že se postupem doby 4K obsah vydá, je více, než pravděpodobné. A že televizní vysílání je hudba budoucnosti za třicet let, je jasné každému, kdo nebydlí v Praze (protože v našem regionu dnes „nechytím“ pozemně ani HDčko). Pořád to ale nemění nic na faktu, že i s nativním obsahem je 4K jako samotné rozlišení pro filmovou konzumaci prostě zbytečné. Je to sice jen můj názor, můžu se v něm mýlit, ale po zkušenostech z kin můžu směle říct, že ve valné většině případů má 4K na velkých sálech efekt zahlazení rastru a společně i s těmi menšími i schopnost udělat projekci filmovější. Nárůstu detailů a ostrosti krezby, tak, jak tomu bylo u přechodu z SD na HD, nebo dejme tomu z distribuční 35mm kopie na 2K digitální, jsem se v žádném případě nedočkal. Vyniklo hlavně zrno a film dostal věrnějí filmovou patinu, v tom určitě žádný problém, ale to mi na přechod z FullHDčka na 4Kčko pořád přijde poněkud málo…

K problému výrobců a prodejců – pokud nebudeme mít oficiální a důvěryhocné info o tom, co se dělo/děje v segmentu OLED, pak je mlácením prázdné slámy jakákoli argumentace jak moje, tak Vaše. Ale jen by jsem rád připomněl, že i Plazmy a LCDčka měly z počátku VELKÉ výrobní problémy a potíže. A konkurovaly jim zajeté CRTčka, která sice nemohla růst na velikostech, ale „rovné“ a na půl cesty HD modely se objevovat začaly a byly také bezesporu mnohem ekonomičtějším řešením.

Tady vážně nejde o to, že by se jim něco nedařilo, tak to úplně odpískají. Kdyby tomu tak bylo, odpískají CELOU výrobu, včetně těch drahých LG modelů (jako to opravdu udělali v mnoha případech), ale oni to neudělali. Proč? Protože si opět posouvají technologii do zálohy. Moc dobře vědí, že se 4K u kupujících velmi rychle narazí – ať se množství obsahu rozroste do jakékoli velikosti. A že BUDOU nuceni si tím bolestivým poroden masového OLED projít.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 22. Červen 2014 - 12:59

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„Kdyby tomu tak bylo, odpískají CELOU výrobu, včetně těch drahých LG modelů“ – Jenže v tom jsou LG jediní, já měl na mysli ty ostatní výrobce, kteří OLED (aspoň prozatím) zastavili úplně. Jestli má LG nějaké signály z vývoje, že by k pokroku dojít mohlo, nebo jestli se prostě jen rozhodli vsadit na to, že když se to povede, budou na nějakou dobu jediní, to samozřejmě nevím. A jestli je ten optimismus oprávněný, to ještě nevědí ani oni.

Že 4K oproti 2K nepřinese takové zlepšení obrazu jako FullHD oproti DVD nebo PAL, s tím samozřejmě souhlasím. Proto se také nedají očekávat masovější prodeje, dokud ceny 4K televizí nedostanou na úroveň, kde před 2–3 lety byly stejně velké 2K. A to je IMHO do roka, nanejvýš dvou možné očekávat. Pak podle mne ale taky 4K čeká (co se samotných televizí týká) osud 3D: to už taky není žádný tahák, ale prostě featura, kterou televize od určité úrovně mají (všechny). Podobně bych odhadoval, že za 2–3 roky až na pár low-end výjimek všechny televize od určité úhlopříčky (tipuji někde mezi 40" a 50") budou 4K, ale nikdo z toho nebude dělat vědu, bude to prostě samozřejmost, stejně jako je dnes (až hodně malé obrazovky a pár low-end modelů) samozřejmostí FullHD a (od určité úhlopříčky s výjimkou low-end modelů) 3D.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil ultraHD (bez ověření), 22. Červen 2014 - 0:09

Obrázek uživatele ultraHD

ja jsem teke toho nazoru ze 4K je budoucnost tyky proto jsem udelal UHD tapety na plochu http://www.ultrahd.name/

Budoucnost je v 3D Full HD na UltraHD TV

Vložil kvok (bez ověření), 22. Červen 2014 - 10:52

Obrázek uživatele kvok

Smysl mají televize s Ultra HD už teď – na 3D filmy ve Full HD kvalitě s pasivními brýlemi.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Stihac (bez ověření), 23. Červen 2014 - 19:43

Obrázek uživatele Stihac

Pokud si dobre vzpominam, tak prave LG dostava od korejske vlady na OLED dotace, takze to bude zrejme jediny duvod, proc to jeste neodpiskali taky. Jinak souhlas s Michalem Kubeckem, vidim to stejne. Je to jako bych narikal, ze pred dvaceti lety nam slibovali masove rozsireni letu do vesmiru a misto toho pridali sedacky do letadla a postavili A380.

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil jonn (bez ověření), 26. Červen 2014 - 1:37

Obrázek uživatele jonn

jo ale jake je to 2K v kinech hnusne a rastrove.pochopitelne bude vetsi rozliseni a mensi uhlopricka uplne nekde jinde co se kvality tyce..ja se na UHD tesim..oled at si strci do..

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil jonn (bez ověření), 26. Červen 2014 - 1:57

Obrázek uživatele jonn

jo a jeste neco k oledu..co je na oledu tak super?jedine dokonala cerna barva jinak nic..co jineho?ty prepalene omalovanky?vypalovani?mala zivotnost?prosim vas..asi to nebude nic tak oslniveho kdyz se ta technologie ne a ne rozhoupat.narozdil od oledu ma UHD smysl.nachazime se v dobe, kdy uz i displeje mobilu dohnali televize co se rozliseni tyce,tak je myslim na case se posunout dal..

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 26. Červen 2014 - 7:19

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„Přepálené omalovánky“ můžete mít i na LCD, ať už se zářivkovým nebo LED podsvícením, to je jen otázka nastavení (i když to mnozí v diskusích rádi ignorují). Hlavní výhoda OLED je ale v tom, že na jedné straně můžete mít černou opravdu černou, ale zároveň i dostatečný jas na to, aby se na tu televizi dalo dívat i přes den v obýváku na jižní straně domu. Proto se OLED panely tak rychle prosadily u telefonů nebo foťáků. To, že se (zatím?) neprosadily u televizí, není důsledek toho, že by byly špatné, ale že je prostě (zatím?) nikdo neumí vyrábět v potřebné velikosti za přijatelnou cenu.

Na druhou stranu si ale neodpustím rýpnutí: není to, že proti 4K brojí fanoušci plazmy, dáno hlavně tím, že je-li dolní limit velikosti 2K obrazovky asi 40", pro 4K by to mělo být už 80", což už je přeci jen trochu moc? Tj. že se jim nelíbí představa, že by si museli vybrat, zda oželí 4K nebo zda se rozloučí s plazmovou obrazovkou?

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Srpen 2014 - 19:06

Obrázek uživatele Anonym

Pane autore. Napsano to mate pekne ostatne jako kazdy druhy chytrak.Nezlobte se ale musim reagovat. 4k tv vlastnim ( na rozdil od vas !) Mohu vam rici k cemu je naprosto nej. Jak uvadite You tube videa uhd jsou uzasna a jsou jich tam stovky ! Dale mam xperia z2 Takze uhd si sam natocim a pote prez mhl 3.0 prehraji. Fotografie jsou naprosto top ! Nicmene posun je znat i na Ceskych hd programech o blu ray mastered 4k ani nemluve ! No mozna se vam to zda malo. Takze ja mam tento zobrazovac hlavne na to ze mi prepocita obraz z konzoli ps4 a x one ( doslova pastva pro oci ) netvrdim ze je to plne prepocitane ale je to bomba ! Takze prosimvas az zase budete chytracit a klamat zakazniky. Tak prosimvas neplacejte z vody blaboly kdyz nemate zadne prakticke zkusenosti ! Spis se bezte podivat na ty uhd do obchodu jak pisete a pak v hospode pokecejte s dalsima chytrakama jak to vlastne je ?? Zdravim Spokojeny uzivatel Sony 4k

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil st (bez ověření), 13. Srpen 2014 - 9:50

Obrázek uživatele st

Pane majiteli 4k televize. Děkuji za příspěvěk, z jeho tónu, hloupých narážek a podivného míchání pátého přes deváté jsem si o vás udělal docela pěkný obrázek. Jste borec!

Re: Budoucnost je v UltraHD a (bohužel) na tom nic ...

Vložil letec (bez ověření), 24. Květen 2015 - 21:35

Obrázek uživatele letec

Podle me by mel autor zminit i dalsi vyuziti 4k monitoru. Neni to jen nataceny obsah co se v televizich objevuje. Vypocitany obraz je pro me treba castejsi nez jiny. Takze gaming na 4k monitoru je proste lepsi a vsechny nove tituly uz s tim pocitaji. Stejne tak fakt, ze vyuzit fullhd 50ti palcovou televizi jako externi monitor opravdu nejde (vsechny prvky jsou tak obrovske a cteni textu je vylozene neprijemne).