Blu-top: To nejlepší s Paulem Walkerem

vydáno 1. 12. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: Fast and Furious, Paul Walker, Pleasantville, Pleasantville: Městečko zázraků, Running Scared, Rychle a zběsile, Zběsilý útěk

Paul Walker, kterého většina diváků zná jako Briana O'Connera ze série o rychlých autech, drsných frajerech a pěkných babách Rychle a zběsile, včera odpoledne na severu od Los Angeles zemřel. Stalo se tak ironicky ve sportovním autě, které řídil jeho přítel při cestě na jednu z mnoha charitativních akcí, jichž se Walker během své kariéry účastnil.

Paul Walker

Herec, kterého mají mnozí zafixovaného jen jako pěknou tvářičku, zemřel těsně po tom, co v září oslavil své 40. narozeniny a podle zahraničních zpravodajců byl po nárazu vozu do pouličního osvětlení a následně i do stromu okamžitě mrtvý. Bude ho bezpochyby škoda, neboť patřil bez diskuze mezi vymírající druh béčkových, avšak skrz naskrz sympatických hollywoodských drsňáků, kteří v osobním životě uměli rozdávat radost i jinak než pěstí do obličeje a hlavně se dokázali při své práci bavit. I proto jsme vybrali tři filmy, kterým stojí za to Walkerovu památku dnes večer uctít.

Zběsilý útěk (2006)

Zběsilý útěk (Blu-ray) Kdekdo by sice umístil na první pozici nejvýraznějších Walkerových filmů jeden z dílů závodnického a následně zlodějského Rychle a zběsile. Osobně však považuji za Walkerův nejlepší a umělecky nejzásadnější biják opomíjenou thrillerovou pecku z rukou rovněž přehlíženého Waynea Kramera (měl točit Bullet to the Head, než si Stallone prosadil senilního Waltera Hilla). Walker si zde vystřihnul nesmlouvavého a odhodlaného otce rodiny, který se snaží získat zpět syna, po kterém jde ruská mafie. Ve výsledku to znamená spoustu ježdění v autě s nabručeným výrazem, hektolitry prolité krve, vyloženě úchylné momenty jako ten s pedofilní rodinkou a rovněž nezapomenutelnou scénu na hokejovém stadionu, kde si Paul potykal s armádou vystřelovaných puků. Pro Čecha je navíc milým bonusem, že se natáčelo i v Čechách (například v Holešovicích ve svatostánku pražské Sparty), které dodaly výslednému filmu špinavější vzhled a netradiční atmosféru. Walker zde vyloženě září a ačkoli neměl ani náznakem náběh na nějaké ceny, rozhodně se jeho zarputilost zapsala do filmových análů výrazným písmem.

Pleasantville: Městěčko zázraků (1998)

Pleasantville: Městečko zázraků (Blu-ray) Dalším důkazem, že Walker uměl podle potřeb solidně zahrát, je retro snímek Garyho Rosse, v němž se sourozenecké duo přenese do černobílého televizního seriálu, ve kterém začne svými zákroky páchat neplechu způsobující až rasismus okolních obyvatel vůči nově „barevným“ sousedům. Walker si tu sice střihl jen vedlejší roličku a hlavní role musel přenechat Reese Witherspoon a Tobeymu Maguireovi, pokud se však objevil v obraze, dokázal si odehrát svoje a rozhodně vedle svých slavnějších kolegů nepůsobil jako páté kolo u vozu. Rossův film navíc beztak sází především na myšlenkový podtext a hutné vizuální zpracování, takže v tomto případě byli téměř všichni jen součástí dobře namazaného stroje, který uměl zaujmout karosérií, ale díky precizním hercům měl i dobře promazané součástky. Pokud máte chuť na umělecky stylizovaného Walkera, s Městěčkem Pleasantville chybu rozhodně neuděláte.

Rychle a zběsile (2001–2014)

Rychle a zběsile 1-4 (Fast & Furious 4 Film Set, 2009) (Blu-ray)

Není ovšem pochyb, že nejzásadnějším kariérním krokem bylo přijetí role Briana O'Connera v sérii Rychle a zběsile. Název prvního filmu proto berte jen s hodně velkým nadhledem. Pokud totiž vynecháme třetí díl, v němž si střihl cameo pouze Vin Diesel, uhrál s Walker svoje ve všech částech série bez toho, aniž by s přibývajícími díly ztrácel na „screen timu“. Právě naopak, zatímco v první části se ještě jako policista musel dělit o záběry s Diesel, ve dvojce (byť sebe stupidnější) dokázal film utáhnout s vydatnou pomocí sexy bab a sexy kár na vlastních bedrech, aby si v následujících částech dokázal utrhnout pozornost diváka pro sebe i v konkurenci další členů týmu. V posledních dílech mu navíc nechyběl onen bezskrupulózní zápal pro věc, jenž je tolik patrný ve zmíněném Zběsilém útěku, takže mu člověk dokázal snadno prominout, že ani jednou nepředváděl výkony, které by se měly hodnotit jinak než v rámci hollywoodských trikových spektáklů. O to mu však pravděpodobně nešlo. A pokud jde o jeho free-cool-inskou vizáž a herecký styl, ty dokázal v každém filmu nejen rychlé a zběsilé série dotáhnout do pomyslného vrcholu. Uvidíme, jestli mu v sedmém dílu, který dost možná neměl všechny jeho scény hotové, vzdají tvůrci čest nějak mile a nápaditě. Zasloužil by si to.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: To nejlepší s Paulem Walkerem

Vložil th0ca (bez ověření), 1. Prosinec 2013 - 23:29

Obrázek uživatele th0ca

je ho skoda, porad sem se tesil na nejakou novou pecku s nim jako byl zbesily utek a ted uz se clovek nedocka… skoda, skoda

Re: Blu-top: To nejlepší s Paulem Walkerem

Vložil Neophyte (bez ověření), 2. Prosinec 2013 - 14:39

Obrázek uživatele Neophyte

Mě se osobně velice líbil film Takers. Teď jsem jen zvědavej, zda dotočí sedmí díl nebo v něm umře… Každopádně něchť je mu půda lehká

Re: Blu-top: To nejlepší s Paulem Walkerem

Vložil SPAWN (bez ověření), 3. Prosinec 2013 - 10:23

Obrázek uživatele SPAWN

Byl to clovek na ktereho se clovek rad diva. Sala z neho pozitivni energie byl muj oblibenec a ted jako by 3, 2, 1 …nic. Odpocivej v pokoji borce F&F forever.