Blu-top: To nejlepší na Blu-ray v roce 2013

vydáno 31. 12. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, film, Hobbit, Hobbit: An Unexpected Journey, Hobit, Hobit: Neočekávaná cesta, Life of Pi, Pacific Rim, Pí a jeho život, Skyfall, Všichni dobří rodáci

S koncem roku je různých výročních žebříčků plný internet, a tak přicházíme i my s drobnou špetkou do mlýna. Projeli jsme veškeré recenze, které jsme za uplynulých 12 měsíců napsali, zhlédli jsme řadu titulů, které jsme zrecenzovat nestihli, anebo jsme je jednoduše minuli, a sestavili jsme žebříček pěti disků, kvůli kterým bychom si koupili Blu-ray, i kdybychom na „modré“ vlně již dávno nebyli. Jedná se o disky precizně zpracované, nabízející vysoce nadprůměrnou bonusovou náplň a samozřejmě hrál určitou roli i fakt, že nám musel film v určitém směru imponovat.

Nebrali jsme v potaz samotné balení, kteréžto hodnocení zahrneme do jednoho z následujících článků, kde budeme hodnotit sběratelské edice, které se v uplynulém roce dostaly na náš trh. Hlavními kritérii pro nás tudíž byla především obrazová, zvuková a bonusová kvalita jednotlivých edic.

Zítra (pokud nám budou fungovat mozkové závity) se můžete těšit na pokračování, tentokrát s nejhoršími (tedy především distribučně nejodfláknutějšími) tituly, jež jsme za poslední měsíce zaznamenali. A samozřejmě budeme rádi, pokud nám v diskuzi před tím, než do sebe vylijete pár skleniček šampaňského, sdělíte, které filmy a Blu-raye chytly v roce 2013 za srdce vás. A samozřejmě vám rovněž přejeme vše nejlepší do nového roku!

Hobit: Neočekávaná cesta – rozšířená verze (recenze)

Hobit: Neočekávaná cesta - prodloužená verze (The Hobbit: An Unexpected Journey - extended cut, 2013) (Blu-ray)

O vítězi bylo svým způsobem rozhodnuto předem. Můžeme stokrát nadávat na první release Hobita, jenž obsahoval pouze kino-verzi a v závěsu na internetu uveřejněné videoblogy. Jenže jakmile se Peter Jackson vytasil s rozšířenou verzí, která některé linie zdatně vylepšuje, opět uším i očím lahodící technickou stránkou, a tentokrát i několika hodinami pohlcujících bonusů (které jsou výrazně lepší než samotný film), bylo vymalováno. Samozřejmě se hodí zmínit sběratelsky nechutná taktika Warnerů ošudlit Blu-ray edici o rozkládací digipack, jenž byl nahrazen prachsprostým plastovým boxem zastrčeným do hezounké krabičky. Vzhledem ke zbytku kvalit hobitího Blu-ray balení však tento nedostatek přece jen odpouštíme.

Pí a jeho život (recenze)

Pí a jeho život (Life of Pi, 2012) (Blu-ray)

Nejen v rámci 3D, ale i na poli druhého rozměru a bonusové nadílky zdatný konkurent trpasličího dobrodružství k Osamělé hoře. Pí a jeho život sice nenabízí šestihodinovou nálož, v níž se doslova utopíte a následně odcházíte obohaceni o spoustu informací, s nimiž můžete machrovat na kamarády před premiérou dalšího dílu. Avšak někdy i skromnější bonusová skladba umí přesně zasáhnout a nabídnout komplexní obrázek o výrobě filmu. Pro Pí a jeho život to platí doslova a příjemná nástavba v podobě 3D variant některých bonusů, je něčím, co bychom si nechali líbit častěji. Po technické stránce navíc není o čem mluvit. Pí a jeho život je (především) strhující 3D podívaná, jejíž dimenzionalita byla v uplynulých měsících dalece před nejbližší konkurencí, a zvukové orgie při „úvodním“ potápění lodi si budeme pamatovat ještě hodně dlouho. Ang Lee je Pán.

Skyfall (recenze)

Skyfall (2012) (Blu-ray)

A stejně tak Sam Mendes. Nebudu zde opakovat, že je dle mého Skyfall jednou z nejlepších bondovek, která se dostala na stříbrné plátno. Raději opět připomenu, že Sam Mendes ve spolupráci s Rogerem Deakinsem vyprodukovali počin, jenž je pro bondovský subžánr potřebný především proto, že jím byla série pozvednuta zase o kus výš. Nikoli v realismu, nikoli v umělecké hodnotě, ale v práci s vlastním odkazem, dějinami britského království a snahou sdělovat velké myšlenky skrze žánr, od něhož na podobné kreativní hrátky rozhodně nejsme zvyklí. A veškeré technické pozlátko, jímž se chlubí i Blu-ray, anebo úchvatný retro steelbook jsou v tomto případě jen zatraceně příjemnou přidanou hodnotou.

Všichni dobří rodáci

Všichni dobří rodáci (1968) (Blu-ray)

Ano, ano, ano. Víme o tom, že například bonusově je samotný disk téměř ohulený na kost a dostanete z něj jen trochu nesouvislé rozhovory a dokument o restaurování filmu. To vše navíc ve velmi střídmé stopáži. Jenže kvality Jasného bijáku, jenž stále neztratil nic na své výpovědní a umělecké hodnotě, jsou ve spojení s fantastickou restaurační prací natolik veliké, že bychom si nedovolili Všechny dobré rodáky nezařadit do žebříčku toho nejlepšího, čeho jsme se letos na Blu-ray dočkali. Obzvlášť když známe situaci na tuzemském trhu ohledně podobných projektů a navíc bereme v potaz, že pokud zakoupíte verzi s knihou, dostanete pořádnou dardu materiálů právě tam. Na Rodáky se detailněji chystáme v opožděné recenzi (vyjde brzy po novém roce), nicméně ať už jde o rozhovory či analytické texty předních českých filmových publicistů a odborníků, dostanete řadu podnětných informací, které vám odhalí nejen kontext, ale i promyšlenost filmu. Palec vysoko nahoru a těšíme se na Ostře sledované vlaky.

Pacific Rim (recenze)

Pacific Rim: Útok na Zemi (Pacific Rim, 2013) (Blu-ray)

Ne, Pacific Rim skutečně není jeden z nejlepších filmů roku, jak by to na někoho mohlo působit. Vlastně jsme se letos u ničeho s opakovanými zhlédnutími nenudili více. Jenže bereme-li disk jako celek, pak je jednoduše vynikající a nad zbytkem konkurence vede díky přítomnosti jako vždy nadšeného Guillerma Del Tora a fantastického audiovizuálního provedení (ztráta 7.1 zvuku nás ale pořád bolí!). Jestli bychom měli doporučovat jediný film (s výjimkou Hobita, jenž je však trochu jiná váha), který se vyplatí pořídit kvůli bonusové náplni a zpracování, byl by to právě Pacific Rim, jenž má v sobě pravděpodobně nejlepší audiokomentář letošního roku, rozebere produkci filmu v podstatě ze všech stran (jistě, chybí nám Maximum Movie Mode, těžko to však považovat za hrubou chybu, když jde o dnes již opomíjenou nástavbu) a ještě nabídne řady nákresů a režisérův soukromý deníček. S tímhle diskem se zkrátka budete mazlit, ať už máte obří roboty a monstra rádi, či nikoli. A pokud ano, je to pro vás výhra rovnou dvojitá!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře