Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

vydáno 22. 4. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 8 komentářů

Tagy: Avengers, Blu-ray, DTS-HD MA 7.1, DTS-HD Master Audio, film, HD zvuk, Tron: Legacy, zvuk

Snad nikdy se nemluvilo o zvukových mixech tolik jako v posledních několika měsících. Prsty v tom má především Cuarónova Gravitace, která divákům připomněla, že nejen z obrazu je film živ. Děkovat za to ale můžeme také lidem z Dolby, jejichž Atmos se začíná objevovat u většiny velkých bijáků a který se může pochlubit vřelejším přijetím než svého času 3D projekce.

To znamená, že lidé začnou v kinech o něco lépe poslouchat a pokud zrovna nebudou v Atmos sálu, kterých je stále jako šafránu, možná si také uvědomí, že je na tom surroundu v klasických multiplexech cosi prohnilého. Potvrdí vám to většina návštěvníků, která se na zvuk v kině zaměřuje: Výjimkou nejsou vypadávající kanály, příliš nízká úroveň hlasitosti (nebo naopak), uhuhňané dialogy, absence ideálního poslechového místa a s tím spojené špatné nasměrování surroundů … dalo by se pokračovat i dále a postupně přejít k ukecaným lidem, kteří v páté řadě ne a ne zmlknout, k uchichotaným puberťačkám nebo k sousedovi chroupajícímu nachos a k jeho přítelkyni s plnou pusou popcornu. Zní vám to povědomě? To proto, že zvuk ve většině českých multiplexů stojí za starou belu.

Surround sound system

Tím se postupně dostáváme k domácímu kinu. Šestikanálové ozvučení “domácího sálu” bývá velmi často přehlíženo. Když dneska člověk uvažuje o koupi zařízení pro sledování filmů, většinou přemýšlí o televizi a pokračuje už jen k přehrávači nebo k nějakému multimediálnímu centru. A pak si na to koupí superchytrý ovladač. Ať už je to kvůli složitosti zapojení nebo faktu, že si lidé kvalitu domácího šesti(nebo-více)-kanálu neuvědomují, najdete ho jen v opravdových domácích kinech těch největších fajnšmekrů. A to je škoda.

Kvalitní zvuková kulisa je totiž stejně důležitá jako kvalitní obrazový přepis (někteří čtenáři by možná řekli, že více). Nebudeme se vás snažit přesvědčit, abyste hned začali přemýšlet o koupi receiveru a šestikanálové sestavy, ale pokud takové rozšíření plánujete, máme pro vás tipy na několik Bluček, jejichž zvukový mix vás okamžitě přesvědčí, že jste se rozhodli správně. A pokud je pustíte návštěvě, docela jistě přesvědčí i tu. Vybrali jsme ty nejdravější, nejzábavnější a nejprůlomovější zvukové mixy, které se dají na Blu-ray sehnat.

Já, robot (DTS-HD MA 5.1)

Já, robot (I, Robot, 2004) (Blu-ray)

Proyasova exkurze do duše motherboadu jako by čekala na každou příležitost poslat nějaký zvukový signál do zadních surroundů nebo jakkoli narušit audio-kolmici mezi posluchačem a sledovanou scénou. Často pracuje s decentní ozvěnou (jak dialogů, tak ruchů) a kdykoli přijde na přetřes akční scéna, jako by se zvukový mix snažil dodat hlas veškerým předmětům, které se v ní pohybují. Díky tomu první setkání se Sonnym (slow-mo skok z bedny s náhradními díly) zní, jako kdyby se vám několik vteřin po celém obýváku rozsypávaly krabice s nářadím. Skvělá práce s mixem je také ve scéně na nákladovém nádraží, kde postava Willa Smithe zjistí, že NS-5 ničí všechny staré roboty. Šťavnatou práci zadních kanálů tu uzavře Smithova otočka na motorce, během níž se kolem vás postupně zleva doprava stáhne zvuková smyčka. Pak už se rozpoutá hotové peklo – celé finále je ukázkovou prací při mixu dialogů, ruchů, hudby a zvukových efektů. Vše je naprosto perfektně prokresleno a co lépe, tahle šestikanálová stopa se ze všech sil snaží zbořit audio stereotyp „vše se děje předemnou, tak by to tak také mělo znít“. Díky tomu má Já, robot jeden z nejlepších surroundů. Někdo se na něm sakra vyblbnul a vznikl, abyste si ho užili se vší parádou.

Avengers (DTS HD MA 7.1)

Avengers (2012) (Blu-ray)

Ukázka moderního blockbusterového mixu v takové podobě, v jaké bychom si ho přáli u každého velkofilmu. Jasně definované a probarvené dialogy i ruchy bez jakékoli interference, prostor vyplňující syntetické efekty, ostré ale efektivní basy a během dialogů decentní, během akce perfektně doplňující hudba s brilantní definicí všech nástrojů. Příkladem budiž bitva v lese: Začne krátkým dialogem s ambientní kresbou divočiny, tu prořízne efektivní nástup hudby, rozpoutá se rvačka superhrdinů, během které se většina ruchů koncentruje do předních kanálů, až Thor Mjolnirem narazí na štít Kapitána Ameriky a všechny surroundy zaplní dunivý efekt, který se pořádně opře do subwooferu. Celý film klade důraz na hlubokou definici prostoru – dialogy ani efekty se neomezují na centr, ale pohybují se přesně podle pozice zdroje. Nejlepším příkladem prostorové hry tohoto mixu je slavná sekvence poskládaná v jeden akční záběr (ten, který končí Hulkovým knockoutem Thora). Tohle se vám bude moc moc líbit!

Tron: Legacy (DTS HD MA 7.1)

TRON: Legacy (2010) (Blu-ray)

Tron víc než na příběh sází na ohromující efekt audiovizuální složky. Stejně jako je obraz jedna velká přestylizovaná paráda, je i zvuk v popředí s famózním soundtrackem namixovaný s důrazem na co největší efektivnost. Jeden příklad za všechny: První nástup do bojové arény. Famózní Daft Punk ve všech kanálech, v zadních surroundech rozběsněné publikum a zvuková nirvána ve vašich uších. Tohle je mix, který z našeho výběru ohromuje asi nejvíce. Pokud se člověk nebojí otočit volume doprava, čeká ho zvuková kulisa, jíž nejlépe popisuje spojení „Větší než život“. Agresivní v nízkých tónech, s jasnou kresbou těch vysokých, které se ani v extrémních hlasitostech nestávají na poslech nepříjemné a s tak hlubokou a barvitou definicí všech tónů mezi, že má člověk občas chuť vypnout televizi nebo projektor a užít si jen geniální surround.

Já, legenda (Dolby TrueHD 5.1)

Já, legenda - sběratelská edice (I Am Legend - Ultimate Collector's Edition, 2007) (Blu-ray)

Smithova one-man show v ulicích opuštěného New Yorku stojí po zvukové stránce především na vykreslování ticha, ať už to zní sebedivněji. Přesvědčí vás o tom už samotná otevírací scéna, v níž hlavní hrdina prohání Ford Mustang prázdnými ulicemi velkoměsta a narazí na stádo srnek. Efektové kanály nejdříve zaplní jemný vánek, někde v dáli si pozpěvují ptáci a zrovna když otáčíte volume doprava, abyste si užili detaily v ambientních zvucích, začne se do místnosti vtírat burácivý zvuk forďáckého osmiválce. Následující honička se srnkami je jednou z mála scén, které kladou důraz na hlasité zvukové efekty, a to stejně jen proto, abyste o to více vnímali následující ticho. Když potom Smith za doprovodu svého psa sleduje svou budoucí večeři (kterou mu stejně uzme smečka hladových lvů), už je zase vše při starém: Vaše poslechové místo obejmou jen drobné ruchy v podobě tichých kroků, naléhavého dýchání hlavního hrdiny, větru opírajícího se do přilehlých mrakodrapů a prodírajícího se vysokou trávou, jež zarostla všechny ulice. Při vší své tichosti tento mix vytváří ohromnou zvukovou kulisu, která prostor kolem vás rozšiřuje a při jejímž poslechu vnímáte velikost scény, na níž se hlavní hrdina nachází. Těžko popsat, jak zvukoví mistři vytvořili velkolepost tichem, nicméně tenhle surroundový mix bude pravou zkouškou pro vaše domácí kino, neboť se opírá o nejjemnější detaily v akustice. Vzniká tak intimní zvukový mix, který jen zintenzivňuje samotu hlavního hrdiny.

Star Wars sága (DTS-HD MA 6.1)

Hvězdné války - kompletní sága (Star Wars - The Complete Saga, 1977) (Blu-ray)

Je trochu nefér zařadit mezi samostatné filmové zářezy rovnou celou ságu, pravda. Jenže THX týmy George Lucase předvedly při upravování zvukových mixů pro ultimátní Blu-ray release Hvězdných válek jedny z nejzábavnějších audio stop, jaké Hollywood pamatuje. Jejich práci musíte ocenit o to více, že i desítky let staré zvukové stopy, které se dozajista při své kinopremiéře ani zdaleka tolik neopíraly do surroundů, v této prezentaci vytvářejí moderní zvukovou kulisu. Nechybí jí žádné z móresů současných blockbusterových mixů. Jistě, některé prvky (především dialogy) šlo zachránit jen částečně, ale i přesto je ohromující, že původní trilogie nezní tak plechově a bezduše, jako jiné filmy její doby. A pak je tu samozřejmě trilogie nová, jejíž zvukové kvality není třeba představovat. Na mixech všech epizod Star Wars je nejkouzelnější to samé, co nás na sáze uchvacuje již po desetiletí: Je to svět plný cizích technologií, cizích kultur, cizích světů a s tím spjatých cizích zvuků, jež obdivujeme i po stém zhlédnutí.

Master and Commander: Odvrácená strana světa (DTS-HD MA 5.1)

Master & Commander: Odvrácená strana světa (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003) (Blu-ray)

Co by to bylo za seznam nejlepších zvukových mixů, kdyby v něm chyběla legendární stopa Weirova majstrštyku? Ostatně Master and Commander byl referenčním materiálem už v době, kdy vyšel na DVD. Jeho DTS stopa byla po celé roky považována za to nejlepší, co mohl SD formát nabídnout. Kvality mixu se pak logicky musely promítnout i do bezztrátové komprimace. A také že ano. Tenhle surround těží z toho, jak vděčné prostředí umí po zvukové stránce taková loď být. Má jasně vymezené hranice, v nichž se může něco dít. Za nimi už se mohou projevovat pouze zvuky moře a počasí. Na palubě tedy pobíhají muži, jimž pod nohama skřípe prkenná podlaha. Do plachet se opírá vítr. Posádka na sebe neustále pokřikuje. Z podpalubí se ozývá drůbež, chrápající námořníci na odpočinku a vlny narážející do dřevěných stěn. Sem tam se ozve mocný praskot v útrobách stěžně, jindy slyšíte jen práci mužů na přídi. To všechno jsou akusticky velmi vděčné okamžiky a zvuk tohoto námořnického dobrodružství jich umí perfektně využít. Právě výše popsané zvuky se v surroundech rozprostírají téměř neustále a vytvářejí dokonalý model lodi na výpravě. Nesedíte v obýváku, stojíte na její palubě. To však mluvíme pouze o práci s klasickými ruchy v klidných situacích. Co když přijde na přetřes poctivá námořní bitva. To je teprve masakr. Vzduchem se prořezávají dělové koule a tříští trup lodí, praskající třísky přehlušuje kanonáda a palba z pušek, stejně jako zoufalý křik zraněných námořníků. To vše s naprosto dokonalou kresbou, prací s prostorem a smyslem pro realističnost. Master and Commander je stále tím nejlepším, čím můžete své domácí kino nakrmit. A pochutnáte si s ním.

Existují samozřejmě další desítky obzvláště vymazlených zvukových mixů. Nesnažíme se vás přesvědčit, že náš seznam je ultimátním výpisem toho nejlepšího. Rozhodně je ale dostatečně silný v kramflecích, abyste se od něho mohli odrazit do světa, kde se zvuk neozývá pouze z předních kanálů. Za zmínku by stála hromada dalších filmů. V jejich popředí již zmíněná Gravitace, jejíž zvukový mix jsem vynechal jen proto, že ho dostatečně vychválil Petr v nedávné recenzi. Jinak by se jednalo pravděpodobně o první, co mě při dotazu na nejlepší mix napadne. Nebo Den nezávislosti. Ale to už bychom toho Smithe měli až moc. Čtvrtá Mission: Impossible. Třetí Iron Man. 2012. Samozřejmě Matrix. Nebo třeba skvělé Skyfall, Prometheus, Úžasňákovi, King Kong, Top Gun, oba nové Star Treky. Avatar. Výběr je ohromný a a více méně platí, že ať už sáhnete po jakémkoli moderním blockbusteru, zklame vás po zvukové stránce úplně stejně, jako po té obrazové. Tedy vůbec.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 22. Duben 2014 - 13:25

Obrázek uživatele Anonym

Dost mi tu chybí Nevědomí a série Transformers, která díky všelijakým skládacím se zvukům Autobotů a Decepticonů taky patří k tomu nejlepšímu.

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil Psema (bez ověření), 22. Duben 2014 - 13:26

Obrázek uživatele Psema

Jak se píše ke konci, není to ultimátní žebříček, takže klidně zmiňovat a doplňovat svoje oblíbence. :)

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 22. Duben 2014 - 14:08

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Příliš nízká úroveň hlasitosti v multiplexu? Tak tenhle pocit jsem měl snad jen u rádiové komunikace na začátku Gravitace (kde to ale byl záměr) – a to byl také jediný film za posledních pár let, u kterého jsem neměl pocit, že je zvuk moc nahlas.

Zvuk Tron Legacy je opravdu úžasný, až jsem si skoro říkal, že si ho ten film snad ani nezaslouží. :-) Ten mi také definitivně potvrdil, že 5.0 stačí a subwoofer potřebovat nebudu.

Kromě uvedených bych ještě připomněl trilogii Pána prstenů a Inception.

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil Psema (bez ověření), 22. Duben 2014 - 14:21

Obrázek uživatele Psema

Inception má strašně boží track. Já bych teda přihodil do pléna ještě druhého Hellboye. U toho jsem měl při poslechu regulérně uši na vrch hlavy a nechápal. Fantastický mix.

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil KARLOS (bez ověření), 22. Duben 2014 - 14:46

Obrázek uživatele KARLOS

Krom již zmíněných (a osobně by sem ještě jednou vyzdvihl mixy LOTRa, Hobbita a Konga – Peter má mixy vždy výtečné a hlavně hrozně hravé), musím říct hlavně Jurskou trilogii (kde surroundově paradoxně nejlíp zní často zatracovaná dvojka, která se vyřádí nejen na ostrově, ale taky i v komorních momentech), od Abramse Super 8 (vykolejení vlaku je ostatně prozatím nejsilnější zvukový zážitek a scénu samotnou tak stokrát umocňuje) a nakonec Life od Pi – kde scény potopení lodi, nebo létající ryby hravě dokázaly každému, komu sem je pouštěl, že dobře seřízený a nastavený surround smysl má…

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 22. Duben 2014 - 15:40

Obrázek uživatele marko

za mna Pi a jeho zivot, Pan prstenov, Hobbit, Star Wars, Indiana Jones, Titanic, Prometheus, trilogia Temny rytier

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil Lukáš R. (bez ověření), 24. Duben 2014 - 19:47

Obrázek uživatele Lukáš R.

Byť do diskuzí moc často nepíšu tak zde musím. Jsem jeden z těch mála, co na filmu ocení více zvuk než obraz, rád s oblibou říkám, že spousta filmů by bez dobrého 5.1 zvuku byla nekoukatelných… Pobavila mne zde připomínka firmu Počátek/Inception – vlastním jej na origo Bluray a musím říct, že u toho filmu jsem musel (kvůli nepříjemné SMS od souseda) stáhnout nastavení subwooferu :-) Moje souprava: pioneer vsx s300 + Magnat monitor Supreme 1000 :-) Nechápu ty co si film pustí na moderní TV s chrlátky 2*5W a myslí si, jak je to super zážitek

Re: Blu-top: Nejlepší surroundové mixy na Blu-ray

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 24. Duben 2014 - 20:38

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Ještě na dva jsem si vzpomněl… Cloud Atlas sice nemá zvuk, který by člověka zatlačil do křesla a vymáčkl mu mozek z hlavy, ale třeba při scéně ve výtahu jsem díky citlivému mixu vysloveně cítil tu stísněnost a při scéně s potápějícím se autem i vodu okolo. Zajímavý je i Kill Bill; hudba je sice místy (no, spíš dost často) až vlezlá (holt Tarantino), ale když se ztiší, tak třeba atmosféra zahrady při souboji B. s O'Ren je úžasná a zasypávání rakve by bez realistického zvuku také nepůsobilo zdaleka tak dobře; možná je to i tím, že mám surroundy docela vysoko, ale opravdu jsem měl pocit, že mi ta hlína padá na hlavu. :-)

A aby česká kinematografie nepřišla úplně zkrátka, tak u Aloise Nebela jsem si při první lesní scéně po skoro 25 letech okamžitě vybavil atmosféru Jeseníků na přelomu zimy a jara… (A stylizovaná kresba by na to určitě sama nestačila.)