Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

vydáno 13. 3. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Filmy, Z domova | 7 komentářů

Tagy: Avatar, Blu-ray, Blu-top, Čaroděj ze země Oz, Harry Potter, King Kong, Lord of the Rings, Pán Prstenů, Pán prstenů - rozšířená edice

Českými kiny se prohání vesmírné fantasy John Carter: Mezi dvěma světy a jelikož se nám film líbil, zkusili jsme zavzpomínat na jeho žánrové příbuzenstvo, které nám učaruje pokaždé, když jeho Blučko šoupneme do přehrávače. Jsou to kouzelné světy, do nichž se s radostí vracíme, abychom si užili filmovou magii v plné síle.

Než se začtete do druhé části našeho fantasy výběru, nezapomeňte si přečíst první díl fantasy Blu-top. Při té příležitosti samozřejmě připomínáme i naše starší žebříčky:

Avatar

Avatar (2009) (Blu-ray)

Když James Cameron otevřel dveře do svého digitálního 3D světa, většině diváků spadla čelist na podlahu a po téměř tříhodinovou stopáž se jí ani neobtěžovali zvedat. Cameronovu návratu k celovečernímu filmu by sice mnohem více slušelo ocejchování sci-fi štítkem, čert to ale vem. Málokomu se v posledních několika dekádách podařilo zkonstruovat tak přesvědčivě působící fantastický svět, plný nových ras, živočišných druhů a flóry, aniž by působil uměle. Cameron tuhle úlohu zvládl na jedničku, takže když se poprvé setkáte s namodralými Na´vi, s Jakem se projdete fluoreskujícím lesíkem, vyšplháte na jeden ze všudypřítomných giga-stromů, proletíte se na ochočených ikranech, nebo se podíváte na úchvatné vznášející se hory, nepřipadáte si jako ve světě jedniček a nul. Kdepak, Avatar působí spíše jako okno do existujícího světa. Pokud se něco takového filmu povede a ještě k tomu vám vytře zraky svým velkolepým finále, těžko pak hledáte lepší zábavu. A těžko se také hledá lepší Blučko. Ať už sáhnete po jakékoliv edici, čeká vás referenční obraz i zvuk, který z vysokodefiniční technologie ždímá maximum.

Čaroděj ze země Oz

Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz, 1939) (Blu-ray)

Že to jde i bez digitálních udělátek a brutální akce? Těžko tomu věřit, vždyť i značně náboženská Narnie stojí především na šermířských soubojích a válečných střetech. Čaroděj ze země Oz je ale trochu jiná pohádka, a to doslova. Přes sedmdesát let stará rodinná fantasy je spíše o boji dobra s neviditelným – ale tím pádem i všudypřítomným – zlem. O tom, jak se krásná Dorotka s pomocí nesmrtelných filmových postaviček Strašáka, zbabělého Lva a plechového dřevorubce protančí a prozpívá zpět do svého milovaného Kansasu, ze kterého jí do země Oz, zužované zlým čarodějem, uneslo tornádo. Je to jedna z těch nevinných podívaných, které můžete pustit dětem jakéhokoliv věku, aniž byste se báli o jejich duševní zdraví – něco, co se o většině dnešních pohádek rozhodně říct nedá. Dorotka je krom dobrého filmu také skvělý muzikál a kdybyste neměli dost, je to úchvatná podívaná, které vdechl život fantastický Technicolor. Jestli na Blu-ray něco vyniká, tak je to právě tahle analogová technologie, která díky pečlivým restauračním pracem doslova chytla druhý dech. Díky Blu-ray si jí totiž můžeme užít dost možná i lépe než diváci před sedmdesáti lety.

Harry Potter

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2. (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011) (Blu-ray)

Asi jeden z prvních filmů a sérií, které vyvstanou na mysli, když se dneska řekne „fantasy“ člověku mezi pěti a pětadvaceti lety. Takže tak trochu hra na jistotu. Pottera do podobných žebříčků prostě zařazovat musíte, i když si z celé jeho série pozornost zasluhuje jen pár dílů. V redakci bysme se hodně dlouho hádali, které by to měly být, za sebe proto řeknu jen to, že mám na rozdíl od většiny kritiků nejradši právě poslední část. Možná je to dáno úlevou, že už máme od Pottera klid a celá tahle natahovaná sága došla ke svému konci (být o čtyři díly kratší, pěli bysme na ní ódy), spíš ale jistou osudovostí, dospělostí představitelů hlavních rolí a výbornou režií Davida Yatese, který se pere s mizerným scénářem a ještě mizernější předlohou vskutku bravurně. Svět Harryho Pottera každopádně není jen kouzelný, pro ty, kteří s ním vyrůstali, je i okouzlující a už jen proto si zaslouží čestné místo v jakémkoliv seznamu nejlepších fantasy. I když vlastně nejlepší není. Každopádně obzvlášť poslední díly dorazily na jedněch z více podařených Bluček. A navíc je tu tohle.

Pán prstenů

Pán prstenů - rozšířená trilogie (Lord of the Rings: Extended Trilogy, 2001) (Blu-ray)

Když už jsme u těch „předplacených“ míst v seznamu … Pán prstenů to má docela jasné. Na rozdíl od Pottera ale sakra zasloužené! Peteru Jacksonovi se totiž třídílným turistickým průvodcem po Středozemi podařilo vehnat čerstvou krev do žil žánru, který se na přelomu tisíciletí zdál být téměř mrtvý. Nejen to, natočil trilogii, která zůstala i po deseti letech v mnohém nepřekonána. Pán prstenů – a je jedno, o jakém dílu mluvíte – je jedním z těch fantasy kousků, na které se dá koukat pořád dokola a neomrzí (řekněte konkrétní minutu filmu a já vám jí odrecituji). Kombinace láskyplně vytvořených miniatur a i na dnešní dobu výborných digitálních efektů, famózní výpravy (kulisy a kostýmy zůstávají a docela jistě i zůstanou nepřekonány), hudby, neuvěřitelně sympatického castingu a samozřejmě přenádherných lokací dala dohromady filmovou událost, jejíž ekvivalent se většinou objevuje jednou za desetiletí. Škoda těch Bluček, která na první pokus nedopadla kdovíjak skvěle a na pokus druhý přinesla nula bonusových novinek, jen tunu dolisovaných DVDček.

King Kong

King Kong (2005) Peter Jackson podruhé, tentokrát v situaci, ve které si splňuje svůj dětský sen. A jelikož dostal po Pánovi prstenů úplně volné ruce a rozpočet, se kterým by si vystačilo několik menších afrických států, tak také dost nestravitelně pro mainstreamové publikum. Důvod byl jednoduchý: Jacksonova láska k filmové klasice se do Konga promítla až moc silně, což vyústilo v extrémní stopáž a retro dialogy, které smrděly papírem. Málokdo navíc režisérovi odpustil neskutečně zdlouhavé finále a digitální efekty, jichž tu najdete více než v nové trilogii Hvězdných válek. Jenže ono se často jedná o miniatury, což bývá málokdo schopný odlišit (prakticky veškerá pozadí v džungli, například). A ty dialogy mají své opodstatnění, ostatně jedná se o poctu klasice. A stopáž? Alespoň je prostor na rozehrání klasického „kráska a zvíře“, které by asi jen stěží fungovalo v hodinu a půl dlouhém filmu. On je King Kong vlastně skvělý, jen se mu mnohem méně daří oslnit netrpělivého diváka, prahnoucícho po akčních scénách. Ta první přijde po sakra dlouhé době, každý, kdo do ní vydrží, ale uzná, že se trpělivost vyplatila – ať už je to první setkání s Kongem, bitka s T-rexy, hororová scéna s jeskynní havětí, nebo i to finále v New Yorku, Jackson dokazuje, že má všechno v malíku a problém mu nedělá sebenáročnější sekvence. King Kong díky tomu funguje skvěle, i když by nemusel vonět každému. A ty digitální efekty až na honičku s brontosaury vypadají famózně i na dnešní dobu. Samozřejmě v čele s opicí samotnou. Na Blučku moc podobně úchvatných podívaných nenajdete.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil th0ca (bez ověření), 13. Březen 2012 - 11:23

Obrázek uživatele th0ca

King Kong me gusta, hodne povedena podivna, super stopaz, nic neni uspechany, vsechno je poporade jak to ma byt. A kong vypada luxusne… a ten zvuk…

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil Petr (bez ověření), 15. Březen 2012 - 0:07

Obrázek uživatele Petr

Už dlouho váhám, jestli si mám pořídit Pána Prstenů prodlouženou verzi… O bonusy nemám vůbec zájem a navíc bych u toho chtěl mít i český dabing. Co mě opravdu láká je ten obraz, který podle vás nedopadl na kinoverzích dobře… Navíc prodloužená verze není zrovna nejlevnější…

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil Libor (bez ověření), 15. Březen 2012 - 1:56

Obrázek uživatele Libor

Jestli je pro vás kritérium dobrého nákupu dabing, tak pak vás upřímně lituju…

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil th0ca (bez ověření), 15. Březen 2012 - 11:52

Obrázek uživatele th0ca

nekdo ma treba male deti, ktere tezko budou stihat cist titulky, to te nenapadlo?

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil Petr (bez ověření), 16. Březen 2012 - 0:11

Obrázek uživatele Petr

A co je vám vůbec do toho, že se mi líbí dabing?? Spíše bych ocenil normální názor, než takové „rejpalství“… A osobně si myslím, že zrovna u Pána Prstenů je dabing velmi podařený. Tak, znova mne politujte. :)

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil Tuareg (bez ověření), 27. Únor 2013 - 0:27

Obrázek uživatele Tuareg

nekritizuji nikoho preferovanim dabingu. Pouze bych chtel reagovat na povedenost ceskeho dabingu v tomto pripade: Hned na zacatku promluvi Galadriel hlubokym (i podle knizky) hlasem.....pardon, hlubokym jsem rekl? Aha, my ted mluvime o dabovane verzi, tak ne, zastrenym vyhulenym hlasem. Proc? Protoze se v ceskem dabingu nikdo netrapi tim, aby hlas sedel co nejblize puvodnimu, ale aby herce daboval nekdo typove podobny. V praxi to pak znamena, ze na nas Harrison Solo Ford promluvi tenkym chlapeckym hlaskem…tusim Michala Dlouheho…Stejny pripad Pan Prstenu. Ja svym detem poustim od narozeni pohadky ve spanelstine, kde je dabovana vec vetsinou mnohem lepsi nez original a elegantne se tam ceskemu dabingu z duvodu DETI do budoucna vyhybam…

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 2.)

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Březen 2012 - 1:17

Obrázek uživatele Anonym

Hovna