Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 1.)

vydáno 11. 3. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Extra HD | téma Filmy, Z domova | 5 komentářů

Tagy: Barbar Conan, Blu-ray, Blu-top, Excalibur, Highlander, Souboj titánů, Star Wars

Českými kiny se prohání vesmírné fantasy John Carter: Mezi dvěma světy a jelikož se nám film líbil, zkusili jsme zavzpomínat na jeho žánrové příbuzenstvo, které nám učaruje pokaždé, když jeho Blučko šoupneme do přehrávače. Jsou to kouzelné světy, do nichž se s radostí vracíme, abychom si užili filmovou magii v plné síle.

Jako vždy platí, že se jedná o výběr omezený českou distribucí, takže jsme museli vynechat několik favoritů (jako třeba Faunův labyrint nebo guilty pleasure Království ohně), i tak ale náš žebříček – troufáme si říct – vytváří seznam těch největších fantasy klasik, které by si neměl žádný filmový fanoušek nechat ujít a zároveň by se měl vážně zamyslet nad jejich koupí na Blu-ray. Nebo alespoň jejich vypůjčením. A jelikož je docela obsáhlý, rozhodli jsme se ho rozdělit na dvě poloviny. Do té první se můžete vrhnout o pár řádků níže, ta druhá je ke přečtení tady. Zároveň připomínáme ještě naše starší Blu-topky:

Highlander

Highlander (1986) (Blu-ray)

Christopher Lambert je dnes pro smích i těm, kteří v deseti letech sjížděli od rána do noci ošoupanou „VéHáeSku“ s Mortal Kombatem, byly ale časy, kdy si rodák z New Yorku divácký respekt zasloužil. Jenže to Sean Connery ještě nepobíral důchod, Bruce Willis leštil charisma v Měsíčním svitu a tehdy mladý Russell Mulcahy věřil, že ho v hollywoodské zemi snů čeká víc než direct-to-dvd béčka a jeden skvostný Resident Evil. Connor MacLeod byl totiž regulérně cool. Charismatický horal ze skotské vysočiny, jenž se řízením osudu dostal do vybrané společnosti nesmrtelných sekajících si navzájem palice, měl všechno, co dobrý hrdina potřebuje. Ostrý meč, spousty žen, nějaké to trauma a samozřejmě i dobrodružný příběh, který tentokrát překonával hned několik staletí. Dnes už se na Highlandera koukáme trochu skrze prsty a podstatnou úlohu hraje při jeho sledování nostalgie, pravdou však zůstává, že Lambert se před lety oháněl katanou setsakra dobře a díky Mulcahymu měl okolo sebe i příběh, při jehož sledování neměli lidé tendence sarkasticky poznamenávat, že tohle může „přežít jenom jeden“. HD přepis navíc skotským exteriérům a malovaným bleskům docela sluší, takže pokud taky rádi vzpomínáte na časy, kdy se fantasy nerovnalo dětským báchorkám z Narnie a dvouhodinovým videoklipům s Jasonem Momoou, rozhodně byste se případnému nákupu Blu-ray disku nemuseli přehnaně bránit. Časopis Blu-ray Extra ho teď například nabízí za velepříjemné tři stovky.

Star Wars

Hvězdné války - kompletní sága (Star Wars - The Complete Saga, 1977) (Blu-ray)

Je vůbec třeba něco dodávat? Lucasovu opusu jsme se dostatečně věnovali prostřednictvím recenzí ultimátní Blu-ray kolekce, která se až na pár drobností (obal, slabší přepis Epizody I) opravdu povedla. Dostali jsme ohromnou dávku nových bonusových materiálů, vychytaný obraz a masakrální zvuk, které nás příběhem Anakina Skywalkera a jeho potomků protáhly ještě o fous líp, než když jsme ho sledovali na sběratelských DVD a obehraných pirátských kazetách. Star Wars jsou sice pelmelem desítek inspiračních zdrojů, avšak jako celek jsou dokonale originální, což ve spojení s precizní filmařinou (hlavně nepřekonatelné Impérium vrací úder) zacementovalo celou ságu mezi nejzásadnějšími filmovými počiny všech dob. Stačí se podívat, kolik tvůrců se na Lucase pokusilo navázat a kolik jich pohořelo. Vítězů je v tomto případě až bolestivě málo, čímž se jen potvrzuje, že Lucas není zase takový břídil, za jakého ho po nových epizodách většina z nás má. Ten člověk je na stará kolena infantilní a většinu věcí dělá jen kvůli penězům (mizernou konverzi do 3D nevyjímaje). Jedno se mu ale musí nechat. Před 30 lety to měl v hlavě srovnané lépe, než my kdy mít budeme a minimálně úspěch a věhlas téhle space opery už mu nikdy nikdo nevezme.

Barbar Conan

Barbar Conan (Conan the Barbarian, 1982) (Blu-ray)

Marcus Nispel se možná snažil, ale jeho nový pohled na dobrodružství brutálního Cimmeřana se vedle verze s vysvaleným Arnoldem Schwarzeneggerem může leda poraženecky schovat do kouta. Jasně, Arnie odpovídá představám Roberta E. Howarda asi jako játra Ivety Bartošové slibům o přísné abstinenci, ale komu to vadí, když Basil Poledouris rozehraje nejlepší soundtrack na světě (hádat se můžete v komentářích, ale stejně mě nepřesvědčíte o opaku), dnes již bývalý guvernér napne svaly a roztočí obří meč, a James Earl Jones zabručí „darthvaderovským“ hlasem bez příměsi vesmírného astmatu v roli černokněžníka, jenž lidem střílí do zad hadí šípy. Miliusův Conan není filmem, který by si zasloužil Oscara za scénář či herecké výkony, ale v rámci hrdinské fantasy lze jen těžko najít biják, jenž by fandy (sub)žánru naplňoval větším nadšením. Kull dobyvatel s Kevinem Sorbem? Ale notak! Přestaňte blouznit a raději si Conana rychle přidejte do filmotéky. Zvlášť když české blučko (technicky bohužel jen lehce nadprůměrné) nabízí i slušný nášup bonusových materiálů a české e-shopy disk pravidelně zařazují do slevových akcí doslova za hubičku.

Souboj titánů

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) (Blu-ray)

K dobrým pohádkám a fantasy patří mimo jiné ikoničtí protivníci. A těžko si představit lepšího, než jakým byl Kraken z původního Souboje Titánů. Louis Leterrier měl ve svém remaku lepší triky i charismatičtějšího hrdinu. Nicméně pohádková klasika z osmdesátek měla na své straně příběh, který neškodil mozkovým buňkám hůř než radioaktivní záření, a hlavně za ní stál největší trikařský bůh Ray Harryhausen, který do filmu doslova nahustil to nejlepší ze své slavné animátorské dílny. Ano, už tenkrát triky působily ve světle Hvězdných válek zastarale, jenže filmy někdy nejsou o kvalitě efektů, ale o atmosféře. A tu uměly Harryhausenovy loutky ukuchtit vždycky hutnější než všechny počítače na světě. Stačí si vzpomenout na hororový souboj s Medúzou. Famózní bitky s Kerberem či škorpiony, kteří nemuseli mít deset metrů a bourat antické sloupy. Anebo na finální sekvenci s Krakenem, jež dnes není velkolepá jako verze s Worthingtonem, ale kouzlo by jí nepřiznal jen naprostý blázen. Takový, který si film nepořídil ani přesto, že jsme ho kdysi vychválili v naší podrobné recenzi.

Excalibur

Excalibur (1981) (Blu-ray)

Filmových převyprávění legend o králi Artušovi, rytířích kulatého stolu, čaroději Merlinovi a meči Excaliburu zaraženém do nejpevnější skály jsme od počátků kinematografie dostali nespočet, jen malé množství z nich však stojí za pozornost filmové fajnšmekra. A nejen proto, že se velmi často jednalo o romantické výplachy, v nichž se tvůrci víc než o fantastiku starali o srdeční pnutí vyvoleného krále, jemuž manželka sem tam zahnula s jeho nejlepším přítelem. Verze Johna Boormana si však na Artuše a spol. posvítila naprosto skvostně. S výtečným obsazením (Liam Neeson, Gabriel Byrne, Helen Mirren a mnoho dalších), uhrančivým vizuálem plném mlhy a nádherných matté pozadí, a samozřejmě i legendárním soundtrackem Richarda Wagnera a Carla Orffa, jehož Carmina Burana se stala doslova symbolem velkolepých hudebních partitur a která zní v šestikanálovém DTS HD bezmála božsky. A pokud chcete mít srovnání s mladší konkurencí, doporučuji se podívat na televizní Camelot, jenž Boormanově verzi nesahá ani po první filmové políčko. A to v něm šťavnatá Eva Green ukazuje víc kůže, než by se mnohdy slušelo.

Druhá část Blu-top zde!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 1.)

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Březen 2012 - 23:35

Obrázek uživatele Anonym

Čavte. Toto ste zaregistrovali??

http://www.criterion.com/…ech-new-wave

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 1.)

Vložil Petr (bez ověření), 13. Březen 2012 - 0:40

Obrázek uživatele Petr

Skvělý článek, už se těším na pokračování! Mohli byste ale více a přehledněji upozorňovat na Blu-ray filmy vycházející v časopisu Blu-ray EXTRA, protože jsem se o něm dozvěděl vlastně až teď a velmi mě mrzí, že jsem prošvihl číslo s mým oblíbeným Total Recallem z prosince 2011.

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 1.)

Vložil st39.6, 13. Březen 2012 - 0:53

Obrázek uživatele st39.6

Ke Criterionu – je to paráda, ale bohužel jen DVD, pokud jsem něco nepřehlédl. Petře, o Blu-ray Extra jsme psali ještě před jeho prvním číslem a zmínili jsme všechny chystané tituly.

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 1.)

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Březen 2012 - 10:30

Obrázek uživatele Anonym

Aha. To som si nevšimol že iba DVD. Ale snad aj tam presiel obraz rekonstrukciou

Re: Blu-top: Nejlepší fantasy na Blu-ray (část 1.)

Vložil Martin (bez ověření), 13. Březen 2012 - 10:58

Obrázek uživatele Martin

To asi ne :)