Blu-ray v Británii zažívá boom

vydáno 23. 10. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Dostaňte agenta Smarta, DVD, film, Hancock, Hellboy 2: Zlatá armáda, Iron Man, Kung Fu Panda, Netflix, PlayStation 3, prodej, PS3, Temný rytíř, Tropická bouře, Wall-E, Wanted

Blu-ray Disc logo

Je to předvídatelný vývoj, který v menším měřítku brzy čeká všechny země – Blu-ray disky se prodávají stále víc a víc. Sice se nejedná o žádná úchvatná čísla a DVD na vysoké rozlišení stále kouká pěkně shora, trendu bombastického navyšování prodeje už si ale všímají i země, o kterých jsme v tomto směru zatím víceméně neslýchali.

Amerika sice zůstává lídrem v prodejnosti, nezapomeňte ale, že Evropa není o moc méně vysokodefiniční – díky penetraci Blu-ray přehrávačů a PlayStationu 3 je vlastně více HD ready, než sousedi za velkou louží.

Přes to všechno ale mohla čísla, která zveřejnil Hollywood Reporter, některé fanoušky překvapit: Británie hlásí neuvěřitelný nárůst v prodejnosti blížící se čtyřem stům procent. Čtete správně, za uplynulý rok se na Ostrovech prodalo o 396 % více Blu-ray disků, než za loňskou sezónu. To jsou čísla, která asi nečekal nikdo, přitom z hlediska prodejů nás nejzajímavější období teprve čeká, respektive pomalu ale jistě začíná.

O čtvrtém kvartálu se mluví od začátku roku a mnozí marketingoví experti předpokládají, že před vánoční sezónou zažije Blu-ray opravdový boom. Tedy alespoň ve Státech. Prodejnost disků tam může stoupat nejen díky klesající ceně hardwaru, ale také díky silně se rozšiřující nabídce.

Ve vysokém rozlišení už seženete film od jakéhokoliv většího studia a navíc ještě před tím, než komínem do obýváků naběhne Santa Claus, stihne vyjít většina letních trháků – Wanted, Hellboy II, Tropická bouře, Dostaňte agenta Smarta, Kung Fu Panda, Wall-E, Hancock nebo nové Letopisy Narnie. Ty všechny a navíc hromadu katalogových titulů s nespočetným množstvím klasik a očekávaných seriálů povede do obchodů zřejmě nejočekávanější titul vůbec: Temný rytíř.

Temný rytíř - Joker

S premiérou ho stačil předběhnout Iron Man, který během chvilky prolomil všechny rekordy a utrhl si neuvěřitelně velký kus koláče prodejnosti (viz Statistiky prodeje Blu-ray filmů – 40. týden 2008). Toho ale podle všech předpokladů Temný rytíř v klidu sešrotuje, spolu s dalšími ze zmiňovaných titulů by pro něj nemělo být těžké obsadit před Vánocemi rekordní množství domácností s nově zakoupeným HD přístrojem.

Opatrní pozorovatelé předpokládají průměrný nárůst až o čtyři procenta, v jistých výkyvech (jako je premiéra většího filmu) se však dá čekat až desetiprocentní nárůst v podílu prodejnosti. S podobnými čísly operuje také Netflix, největší internetová půjčovna. Do konce roku by měl počet lidí, kteří si půjčují Blu-ray disky, vystoupat do šesti procent z celkového množství zákazníků (z 8,7 milionu to tedy bude 500 tisíc).

Všechna tato čísla a předpovědi znějí nadějně, růst prodeje totiž může urychlit příchod některých očekávaných klasik. Někteří pozorovatelé jsou ale na rozdíl od svých kolegů opatrnější a ve čtvrtém kvartálu naopak čekají pokles v tržbách. Těžko s nimi sympatizovat; opírají se sice o to, že se průměrný Američan během současné krize o své peníze bojí, na druhou stranu je ale těžké věřit, že by krize měla na trh s DVD a BD tak velký dopad.

Vždyť i přes špatnou ekonomickou situaci se očekává rekordní „černý pátek“ (takový bláznivý den, kdy všichni naběhnou do obchodů a div se neušlapou v honbě za slevami). I kdyby se ale vyplnily ty nejčernější scénáře, stejně přinese poslední čtvrtletí větší čísla. Ostatně spoléhá na to i většina českých distributorů, o jejichž několika desítkách plánovaných nových titulů už jste se u nás dočetli (viz Plán tuzemských Blu-ray filmů na listopad 2008).

DVDobchod.cz - logo

TIP: Všechny připravované tuzemské tituly si můžete za skvělé ceny už teď předobjednat například v e-shopu DVDobchod.cz.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře