Blu-ray tip: The Guest skvostně mixující Carpentera s Terminátorem

vydáno 29. 1. 2015 | autor Anna Kopecká, Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, film, SteelBook, The Guest

Jestli je na tvorbě Adama Wingarda něco jasně patrné, pak to, že se jedná o ohromného filmového fanouška, který vyrostl na „osmdesátkové škole“ a který má za jeden z hlavních vzorů Johna Carpentera. V jeho tvorbě se příznaky těchto vlivů neustále objevují, a to jak v krátkých povídkách z hororů VHS, tak celovečerní hororové hříčce You're Next. A samozřejmě i v thrilleru The Guest, z něhož se do budoucna možná zrodí hned několik hereckých hvězd.

The Guest je příběhem mladého vojáka, který se z ničeho nic objeví na prahu domu rodičů jeho zesnulého kamaráda. Jenže co nejdříve vypadá jako běžná kondolence s nástavbou nabídky pomoci vyrovnat se se ztrátou bližního, se později mění na bizarní žánrový mišmaš, v němž hraje prim nikoli dojímavé drama, ale stovky vystřílených zásobníků, fantastický elektronický soundtrack a napětí jako z Terminátora. Toho dobrého, prvního. A to bez endoskeletů a přehnaných nároků na rozpočet.

The Guest

Wingard pracuje úsporně, chce se říci, že až minimalisticky a díky skvěle obsazenému Danu Stevensovi v hlavní roli se mu daří i s minimem peněz dosáhnout lepší atmosféry a napětí, než jakou nabízí předražená hollywoodská konkurence. Stevensovi kolikrát stačí jen koukat do pomalu najíždějící kamery a máte pocit, že tenhle chlápek by vám vytrhl srdce z těla a bohatě by mu na to stačila vlastní ruka.

Ještě o fous zásadnější ovšem je, že se Wingard nedrží obvyklých scenáristických postupů a nebojí se být – podobně jako v You're Next – originální a nekompromisní. Díky tomu si nemůžete být do posledních chvíle jistí, kdo – pokud někdo – se dočká šťastného konce. A kdo – pokud někdo – skončí pod trnem s hrudníkem jako vyzrálý ementál. Akční druhá polovina, jež se v podstatě zvrhne do žánrové parodie plné nadsázky a bizarních vtípků, sice nemusí být ve světle napětím a seriózností prošpikované první poloviny pro každého. Avšak komu sedí podobné nadšenecké projekty, které rády mění žánr, měl by si vynahradit čas a „Hosta“ vyzkoušet. A když už ne kvůli Wingardovu umu a Stevensovu výkonu. Pak kvůli talentované Maice Monroe, která po festivalovém hororu Neutečeš (čekejte letos i v našich kinech) útočí na titul novodobé „scream queen“.

A ano, jak můžete vidět na přiložených fotografiích, v Británii vyšel před pár týdny i povedený steelbook. Seženete ho na Zavvi.com a vyjde vás na rozumných 15 liber. Pro fanoušky jasná povinnost. The Guest

The Guest
The Guest
The Guest
The Guest
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře