Blu-ray recenze: Zátoka pirátů

vydáno 17. 5. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, recenze, Zátoka pirátů

Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) (Blu-ray)

Klaus Störtebeker a Gödeke Michels jsou piráti. Když něco chtějí, jednoduše si to vezmou a spoléhají na to, že Klausova pověst a především výborné námořnické schopnosti, spojené s trochou toho štěstí, jim zaručí hladký průběh veškerých námořních loupeží. Jenže i těm největším klikařům jednoho dne štěstí dojde a tak Klaus při jedné z takových loupeží málem přijde o život. Od toho okamžiku posádku pirátské kocábky začne pronásledovat smůla…

Zátoka pirátů není zas takové béčko, jak by mohl napovídat Blu-ray přebal, automaticky to ale neznamená, že by se snad jednalo o dobrý film. To ani zdaleka ne. Jen z něho divák ucítí mnohem větší balík peněz, než z klasických direct-to-video dobrodružství. Minimálně výprava a kostýmy totiž vypadají skvěle. Dokonce i kamera se snaží vypadat světově (i když má kvanta technických nedostatků), jenže odtud dál už to jde jen a jen s kopce.

Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009)

Asi největší problém Zátoky pirátů je ve scénáři a v hereckém přístupu k němu. Všude se sice dočtete, že se jedná o dobrodružnou komedii a film samotný se bude snažit dělat všechno pro to, aby vás přesvědčil, že do komediálního žánru opravdu spadá, má to ale jeden drobný háček: vůbec není vtipný. Ale ani trochu.

Tato recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Režisér Sven Taddicken k němu přitom jako ke komedii přistupuje. Na pozadí hospodských šarvátek a akčních scén při přepadání lodí hraje veselá rocková hudba, herci valí bulvy, jako by jim někdo do zadku strkal slepičí vajíčko, kapitán spí s kostlivcem nějakého piráta, posádka lodi je rádoby vtipně natvrdlá … prakticky všechno, co se ve filmu děje, se dá jen stěží brát vážně.

Jenže ono to nejde brát ani s úsměvem na rtech. Hrdinům chybí komediální jiskra, scenáristé jim do úst vkládají bezpředmětné bláboly a humor si vzal dovolenou, ze které se nevrátil.

Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009)

Taddicken prostě žil v domnění, že adaptuje komediální scénář. Přitom adaptuje jen bezduchý pokus o převedení životního příběhu jednoho piráta, jehož jméno asi většině z nás nebude nic říkat, na stříbrná plátna. A chce, aby to byla zábava. O to víc pak vyrazí dech, když se režisér rozhodne v jednom z klíčových okamžiků filmu pustit na pozadí zpomalených dramatických záběrů smutnou písničku od Johnnyho Cashe. V tu chvíli si člověk připadá, jako by přišel k nějakému oscarovému dramatu … jenže k téhle scéně vede několik desítek minut marné snahy o humor. Jak pak filmu rozumět?

Pokud se přitom člověk podívá na Zátoku pirátů z té druhé strany a pokusí se jí chápat jako vážné dílo, zjistí, že mu v tom bude ze všech sil bránit absence emocí. Jedinou motivací postav k pirátění je touha po svobodě, jedinou jejich motivací k návratu na souš jsou ženy, ale ani jedno je nikam nevede a ani jedno diváka nepřinutí, aby jim z nějakého důvodu fandil.

Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009)

Vlastně naopak. Zatímco z Klause se z ničeho nic stane neschopný srab, jeho kolega Michels se začne ukazovat jako zákeřný hajz, který je vlastně úplně neschopný. Komu pak fandit? Příliš mnoho otázek, moc málo odpovědí.

Zátoka pirátů zklamala na všech frontách. Nemá postavy, které by vás nějak chytly, natož abyste s nimi sympatizovali, nemá kloudný příběh, který by šlapal a neprotahoval relativně skromnou stopáž na nekonečné utrpení, postrádá napětí a chybí jí humor, o který se konstantně snaží. Vlastně tomu filmu chybí úplně všechno. A kdyby toho nebylo dost: akce, které je tu pramálo, je natočená mizerně a nepřehledně.

Technické provedení

Technická kvalita přepisu představuje to nejhorší, co zatím v rámci Blu-ray edice vyšlo. Na SD zvuk jsme sice zvyklí, tady ale zní obzvlášť špatně hlavně díky slabému využívání surroundů a podivně zabitým dialogům, což ještě umocní dabing, kde se zvukové efekty a kulisa vytrácejí prakticky úplně.

Špatně je na tom ale především obraz. Konstantně vykazuje známky brutální komprese, která vede ke všudypřítomnému macroblockingu. Kresba ve stínech je naprosto nulová, takže se „černá“ slévá do velkých ostrůvků – když už jsme u ní, v závislosti na scéně chytá buď nazelenalý, nahnědlý nebo namodralý odstín. Mizerně přitom vypadá pokaždé.

TIP: Prohlédněte si desítky dalších screenshotů ve FullHD a v PNG formátu na profilu filmu, kde vás čekají i detailní technické informace!

Pleťovky obzvlášť ve scénách odehrávajících se v interiérech vypadají naprosto příšerně, což ještě umocňují vedle nulové kresby v černé také drobné přepaly na tvářích. Poměrně veliké množství zrna pak v kombinaci se zmiňovaným rozpadem obrazu díky kompresi přepisu vážně nedělá dobře. Aby toho nebylo málo, pětkrát nebo možná i víckrát jsem si ve filmu všiml naprostého rozhození snímků (viz. poslední screenshot).

Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009) Zátoka pirátů (Zwölf Meter ohne Kopf, 2009)

Tohle Blučko se prostě nepovedlo a víc než dobrý přepis připomíná špatný DivXový rip HD screeneru. Zachraňují ho jen denní scény (kterých je ale docela málo), ty vypadají alespoň trochu kloudně. Tedy občas.

Bonusy nejsou.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře