Blu-ray recenze: Zabijáci z Westbricku

vydáno 28. 7. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, recenze, Westbrick murders, Zabijáci z Westbricku

Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) (Blu-ray)

Shaun Rana je neskutečně snaživý člověk. Zabijáci z Westbricku jsou jeho první a zatím i poslední celovečerák, na čemž není nic neobvyklého, legrační je ale pohled na závěrečné titulky, které prozradí, že je Rana mužem mnoha talentů – film napsal, produkoval, režíroval, dělal kameru, světla, speciální efekty, digitální efekty, střih, hudbu, zvukový mix, animované sekvence … doslova všechno.

Krom několika herců tak na filmu nespolupracoval téměř nikdo další a možná v tom je kámen úrazu. Nikdo totiž Ranovi neřekl „Tak dost, tohle už si přehnal“, nikdo nepřišel s objektivním názorem, který by Ranu trochu srovnal.

Na Zabijácích z Westbricku je to vidět. Ačkoliv je úctyhodné, jak ohromné množství funkcí Rana ve své produkci zastoupil a kolik práce jistě do Zabijáků vložil, nic to nemění na faktu, že film jako takový je jak po řemeslné, tak po umělecké stránce naprostý paskvil bez hlavy a paty.

Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010)

Vypráví o dvou sériových vrazích, kteří se vyžívají v brutalitě a koupou se v litrech prolité krve. Zároveň se věnuje ještě jedné postavě – bývalému policistovi, kvůli kterému podle vyšetřování zemřel jeho kolega právě při přestřelce se zabijáckým duem, a který jako jediný přežil útok zabijáků na vlastní rodinu. Matthew, jak se jmenuje, teď vyráží za Billym a Barbarou, aby se pomstil za smrt své lásky. Rozjíždí se tak rádoby-detektivní příběh, který je ale zoufale hloupý a nesrozumitelný.

Recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Což by se dalo říct o Zabijácích jako takových. Ranovo scenáristické zoufalství z filmu sálá každým filmovým okénkem, což vede nejen k hloupému a těžko dešifrovatelnému příběhu, ale také k podivným motivacím postav a hlavně k tuně neskutečně hloupých dialogů a monologů, které se za každou cenu snaží znít drsně, ale zvládají jen jedno: být obdivuhodně hloupé.

Jednou z mých nejoblíbenějších pasáží filmu je ta před samotným závěrem, kdy Barbara rozmlouvá s Billym o tom, že už jí po těch desítkách mrtvých nebaví být vražedkyní, že si to všechno představovala jinak, a že by měli utéct do Mexika a mít tam zabijácké děti. Je to neskutečně zamotaná diskuze, ze které jako by Rana neuměl utéct a Billy s Barbarou se tak baví o naprostých – s velkým prominutím – hovnech.

Nejhorší na tom je, že takto probíhají bez výjimky všechny konverzace. O vtipných přízvucích hlavních protagonistů – obzvláště o šišlání Daniella Edwardse, nebo-li Matthewa – ani nemluvě, ty jen podtrhují, jak zoufale na tom Zabijáci z Westbricku jsou.

Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010)

Nepomáhá přitom ani Ranova vizuální stylizace. Je jasné, že se tenhle samouk snaží o něco jako Sin City, ale se špatně svícenou scénou se těžko v postprodukci dělají nějaké zázraky. Zabijáci z Westbricku jsou plní nečitelných přepalů a stínů, takže často postavám vůbec není vidět do obličeje a člověka z toho po chvíli bolí oči. Pod čímž se jistě podepisuje i zběsilý střih, snažící se zastřít nedostatky v kontinuitě scén nebo střih přes osu, a neskutečné množství všelijakých barevných filtrů a analog simulujících (d)efektů (škrábance apod., něco ve stylu Grindhouse). A ta rozklepaná kamera a neustálé zoomování! Jinými slovy, Zabijáci z Westbricku jsou natočení velice neumětelsky a těžko se na ně dívá. Prostě to není dobrý film.

Technické provedení

Jak už jste mohli vyčíst z posledních odstavců, vzhledem k tomu, že na tom vizuální stránka není kdovíjak skvěle, samozřejmě nemůžete čekat žádné zázraky od Blučka jako takového. Nejdříve k problémům, které vycházejí ze samotné stylizace – barvy jsou těžce desaturované, kontrast vyhnaný do takových výšín, že se ztrácí jakákoliv kresba ve stínech a zároveň vznikají silné přepaly. Počítat byste měli i se šumem.

Aby toho nebylo málo, Zabijáci z Westbricku připomínají svou obrazovou kvalitou spíš DVDčko. Film se sice rozprostírá na sedmnácti gigabajtech, co do rozklišení ale FullHD nepřipomíná ani zdaleka – ostrost je sice relativně solidní, ale její výhody umazává mizerná komprese, díky které se ztrácí rozlišení a veškeré detaily. Kompresní vady jako macroblocking a posterizace se objevují v každém záběru a zatloukají tak předposlední hřebík do Blu-ray rakve filmu.

TIP: Prohlédněte si další nekomprimované FullHD screenshoty a podrobné technické informace o disku na našem Blu-ray profilu filmu Zabijáci z Westbricku

Tím posledním je zvuk. Už v originálním znění je tento šestikanál, vytažený post-produkčně z dvoukanálu, v opravdu mizerné kvalitě. Surroundy znějí zabitě, dialogy jsou často nesrozumitelné a hudba jako by zněla jen z dálky. Dabing, jak si jistě dovedete představit, už tak mizerný mix posouvá ještě o level níž.

Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010) Zabijáci z Westbricku (Westbrick Murders, 2010)

Bonusy nejsou žádné. Tohle Blučko je zatím jedním z mála, které se Blu-ray edici nepodařily.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře