Blu-ray recenze: Tron: Legacy

vydáno 24. 5. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, film, recenze, TRON, Tron: Legacy

TRON: Legacy (2010) (Blu-ray)

Podle původního plánu mělo jít o nástupce Avatara, start pomyslné trilogie a v neposlední řadě i o velkofilm, na nějž se bude ještě dlouho vzpomínat. Skutečnost však byla poněkud jiná, neboť měl Tron: Legacy nejen co dělat, aby se vůbec zaplatil a vymodlil si tak druhý pokus (oficiální potvrzení pokračování stále nepadlo), ale záhy upadl ve stejné zapomnění jako jeho předchůdce – Tron z roku 1982.

Není se však čemu divit. Zatímco James Cameron nabídl dobrodružství doslova pro celou rodinu (se všemi klady a zápory, které toto rozhodnutí přináší), v němž se navíc posunuly dosud viděné možnosti motion/performance capture, Legacy přišlo pouze s nerdovskou (humanoid uvnitř počítačového systému) a navíc otřepanou zápletkou, jíž má na zajímavosti dodávat pouze audiovizuální stránka.

A ačkoliv je právě tento aspekt kvalitativně nezpochybnitelný, ukazuje se, že je pro diváka v podstatě podřadný a prim hraje příběh a jeho vyprávění. Což jsou prvky, na něž se v případě Tron: Legacy hledělo povážlivě méně než na designovou dokonalost, která je filmem prostoupena od první do poslední minuty.

Příběh Sama Flynna, který se prostřednictvím jedné velmi jalové a za vlasy přitažené scenáristické kličky vydá do počítačového světa, aby našel svého dlouho pohřešovaného otce, totiž není příliš zajímavý ani přes skutečnost, že se skrze něj snaží tvůrci vyjadřovat k tématům genocidy, posedlosti perfekcionismem a nebezpečnosti vlastních výtvorů.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

V podstatě se totiž jedná o sbírku vyčpělých klišé, která jsou bez jakékoliv invence roubována na již jednou použitou zápletku (ano, z původního filmu), přičemž se příběh bere ve své snaze o hlubokou filosofii natolik vážně, až působí ve světle celkové lineárnosti a četných logických děr a nedotažeností pouze neskonale směšně.

Je skoro až groteskní sledovat Jeffa Bridgese v jeho stoické póze, kterak rozmýšlí nad každým svým dalším činem s cílem zneškodnit jeden vzbouřený program, když by se dal celý problém vyřešit během několika krátkých úkonů za klávesnicí, nebo i v samotném virtuálním světě. Pak by však měl výsledný snímek zhruba patnáct minut a už by se po plátně proháněly závěrečné titulky.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

Kdepak, místo toho, aby se vymyslela skutečně důmyslná mytologie a zápletka, se v Tron: Legacy vše vymýšlí za pochodu. Jedna postava je schopná poslat zprávu z virtuálního světa do reálného prakticky bez problémů, avšak její tvůrce nikoliv. Anebo ho to zkrátka nenapadá, ačkoliv působí jako sečtělý mudrc, jenž sežral všechnu znalost světa.

Úsměvné je rovněž to, že tento tvůrce zná přes 20 let řešení, ale není schopen ho opravdu provést. Tedy samozřejmě až do chvíle, než projde třemi „zásadními“ rozhovory se svým dítětem, po nichž se rozhodne obětovat v podstatě vše, ačkoliv je celou dobu schopný měnit pravidla (a to je nutné opakovat) světa dle vlastního uvážení.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

V neposlední řadě je pak přinejmenším zarážející, že ač je film z velké části o evoluci a tvorbě, jeho ústřední postavy jsou v podstatě jednorozměrní pěšáci, kteří žádným výrazným vývojem neprochází.

Vynecháme-li Bridgesův filosofující charakter, jenž ve výsledku udělá alespoň to, nad čím dumá tři čtvrtiny filmu, zůstane nám jeden floutek s vysokým egem a otcovským komplexem (a tupými hláškami), pohledná naivka, cholerický panďulák s digitálním faceliftem a maskovaný borec metající kozelce, jenž se v závěru obrátí na „světlou stranu Síly“ během necelých 20 vteřin, aniž by během předchozí stopáže byla jeho loajalita jakkoliv zpochybněna.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

Ono by ovšem nešlo o kdovíjaké výtky, kdyby film jako celek dovedl pohltit a bylo se s kým ztotožnit. Jenže ztotožnit se není s kým (mizerně hrající Garrett Hedlund moc fanoušků nenachytá a zbytek nestojí za řeč) a režírující Joseph Kosinski se raději zaobírá použitou technologií, vybavením interiérů a všudypřítomným pozlátkem, než aby alespoň na moment změnil rytmus vyprávění, dodal akčním scénám na dynamice (místo toho se střídají pomalé jízdy s rádoby efektními zpomalovačkami) a z vypjatých chvil těžil emoce či napětí. To tak musí do filmu s vypětím všech sil pumpovat hudební duo Daft Punk, jehož vydatná nálož vám nedovolí ani na moment zavřít oči.

Jsou to právě francouzští dýdžejové, kteří Tron: Legacy uchraňují před visačkou ultimátního mrhání času. Díky nim mají totiž i sebesterilnější lokace jakýs takýs šmrnc, akční sekvence temporytmus a vrcholné chvíle dramatičnost a emocionalitu.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

Otázkou však je, jestli se kvůli vydařenému hudebnímu doprovodu vyplatí sledovat dvouhodinové mlácení suché slámy, anebo si raději koupit „cédéčko“ a zavřít na tu samou dobu oči. Pravděpodobnost, že si představíte něco napínavějšího, poutavějšího a chytřejšího je  – naneštěstí pro Kosinskiho a spol. – až příliš vysoká.

Technické provedení

Ač nepatřím mezi fanoušky, jedno se musí Kosinskiho filmu nechat – audiovizuálně jde o neskutečnou palbu na smysly. Což platí i na Blu-ray, kde sice mnohé triky (především ty spojené s omlazováním herců) vypadají pochybněji než v kině, avšak na druhou stranu zde vynikají veškeré detaily, jichž je ve filmu přehršel.

Díky dokonale ostrému přepisu si tedy užijete nejen parádně navržené kostýmy, herce v nich nacpané či nejrůznější udělátka, nýbrž i veškerá prostředí. Ať už kompletně generovaná v počítačích, anebo postavená v ateliéru.

Přepis dává totiž vyniknout naprosto všemu, přičemž úroveň detailů je skutečně působivá. Nejde jen o póry ve tvářích, ale o hmatatelnost všeho okolo. Jasně, CGI kostýmy najednou rozeznáte během mikrosekundy, nicméně pokud se film může něčím pochlubit, pak Blu-ray odvádí svůj úkol na pomyslnou jedničku s hvězdičkou.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

Vynikající je přitom i podání barev. V kině mi film přišel až příliš tmavý, na Blu-ray je ale jas skvěle vyvážený a obraz se tudíž nejenže netopí v nekonečném moři černé, ale dává vyniknout i zbytku barevného spektra, ačkoliv jde takřka jen o kombinaci odstínů modré a oranžové.

Barvy jsou za všech okolností dokonale syté, o nějakém slévání černé si můžete nechat leda zdát a lepší vykreslování ve stínech jsem neviděl už dlouho. Perfektní je navíc i kontrast a potěší drobná vrstva zrna, která digitálně vycíděnému filmu dodává na potřebné filmovosti a zároveň skrývá tu trochu šumu, která sem tam obrázek navštíví.

Ohromující je pak i audio, jemuž vládne pevnou rukou osmikanálové DTS-HD, které vám dá doslova a do písmene pocítit sílu zvanou Daft Punk. Soundtrack hraje u Trona výraznou roli a „sedmjedničková“ stopa na Blu-ray to dobře ví.

Subwoofer se proto od prvních vteřin nezastaví a i ostatní kanály dostanou pořádně přes blány. Když šel film do kin, mluvilo se o unikátním mixu, jenž dává naplno vyniknout každý kanál, do nějž je zvukový záznam vpuštěn. A pro vydání pro Blu-ray evidentně platí to samé, neboť rozložení celého mixu je jednoznačně fantastické.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

Dialogy už asi nemohou být čistší a ostřejší, soundtrack pulzuje a zvukové efekty jsou ohromující. Když se v úvodu malý Sam projíždí na kole, přičemž v následujícím střihu vjede do záběru motorka, máte pocit, jakoby vám projela deset centimetrů od hlavy. Jakmile se Sam poprvé střetne s pátrací hlídkou, budete ve strachu držet okenní tabulky v rámech. A až začne duel s disky, raději se neustále ujišťujte, že jen koukáte na film, protože budete mít tendence uhýbat při každém hodu, jenž vám náležitě zabzučí kolem uší.

TIP: Prohlédněte si další PNG screenshoty ve FullHD na samostatném profilu filmu, kde najdete také technické specifikace disku a podrobnosti o filmu.

Pokud sháníte demo disk, na němž byste prezentovali možnosti Blu-ray, určitě by Tron: Legacy neměl chybět ve vaší sbírce. Po stránce obrazu a zvuku jde totiž o naprostou špičku.

Bonusy

Ohledně bonusů jsem popravdě tušil průšvih už při spuštění statického menu. Avšak že bude jeden z nejdražších titulů od Disneyho po bonusové stránce až takhle odfláknutý, to jsem skutečně nečekal.

Na disku totiž absentuje jakýkoliv hlubší pohled a místo něj dostanete jen chabé drobky (nicméně česky otitulkované), které žaludek podráždí, ale ani omylem nezasytí. Jsou tři: Launching the Legacy, Visualising Tron a Installing the Cast. Jejich obsah pravděpodobně odhadnete již z názvů, nicméně se na něj podívejme blíž.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

První z nich má něco okolo 10 minut a ve zkratce se zaobírá zdlouhavými přípravami filmu. Od zájmu producentů o látku samotnou přes námět na pokračování až po testovací projekci na Comic Conu, jež dala Flynnovu návratu zelenou.

Druhý dokumentík nahlíží na vizuální stránku a především na tvorbu zvláštních efektů. Těch je ve filmu samozřejmě spousta, a proto překvapí, že se jimi tvůrci zabývají jen slabých 12 minut. O omlazování Jeffa Bridgese, inspiraci původním Tronem a tvorbě nesčetného množství vizuálních cinkrlátek by se dalo mluvit mnohem déle a především hlouběji.

Třetí a závěrečný segment se ohlíží za obsazením filmu. Bridges a Boxleitner jsou rádi, že se po letech viděli, Hedlund s Wilde rovněž zažili menší déja vu, a všichni se plácají během 12 minut po zádech, jak se jim dobře pracovalo. Nic nového pod sluncem tedy nečekejte.

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

Pro všechny featuretty je zároveň společné, že působí jako odstřižky z většího celku, jenž se možná (a možná ne) chystá na jinou, nabušenější edici (ale jsme Česku, takže se držme při zemi – ostatně bonusová výbava zahraničních edic je podstatně větší). Témata se střídají moc rychle, nikdy se nejde pořádně do hloubky, a 30 minut na bonusy k bezpochyby nákladnému blockbusteru je poněkud k smíchu. Anebo spíš k pláči. Vyberte si sami.

Zbytek obsahu se přitom ani za pořádné bonusy považovat nedá. Krátký, leč sympatický trailer na Tron: Uprising je nějakou dobu k nalezení na internetu, hudební video Daft Punk jakbysmet a videa z virální kampaně na případné pokračování nepochopitelně chybí (Youtube vás ovšem zachrání).

Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010) Tron: Legacy (2010)

A vzhledem k tomu, že chybí i jakýkoliv audiokomentář, natož rozsáhlý PiP dokument, a dokonce i v zahraniční edici přítomný Tron Sync (možnost zhlédnout další bonusy skrze laptop či iPad), nemůžu dát bonusové výbavě Legacy palec bůhvíjak nahoru.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře