Blu-ray recenze: Krabat: Čarodějův učeň

vydáno 12. 4. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, Krabat, Krabat: Čarodějův učeň

Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) (Blu-ray)

Zavřete na chvíli oči a představte si, jak vám dramatický hlas z upoutávek na sobotní megafilm na TV NOVA vypráví příběh mladého germánského jinocha, jenž se trmácí od chudoby k chudobě, až konečně poslechne hlas ve své hlavě a vydá se do strašidelného mlýna stát se mocným černokněžníkem.

A hlavně si na něj pokuste zvyknout, jelikož vás bude provázet dvěma hodinami namodralých a s laciností mermomocí zápasících obrazů. Především pak ve chvílích, kdy tvůrci neví, jak mají slepit dohromady na několik let roztaženou dějovou linku.

Zní to děsivě? Nebojte. Krabat: Čarodějův učeň není úplně zlý film, jak by se ostatně mohlo zdát z mizerně vyphotoshopovaného plakátu, evidentně podfinancovaných vizuálů a herecké sestavy, jejímž nejznámějším členem je klučina, který v Goodbye, Lenin přesvědčoval maminku, že Berlínská zeď nepadla.

Sice má daleko ke kvalitám klasiky z dílny Karla Zemana (a logicky i původního románu Otfrieda Preuβlera), ale pokud se dovedete naladit na méně okázalé pojetí a holdujete komornějším fantasy, mohli byste se docela dobře bavit.

Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008)

Krabat je totiž poměrně silný tam, kde byste to od něj nečekali – v dramatické a herecké rovině. Kvůli vynuceným úsporám muselo jít prakticky všechno kouzlení, které má dvanáct čarodějových učňů mimo roboty v pochmurném mlýně na práci, pryč ze stolu a místo něj se film orientuje na vztahy mezi hochy a jejich mistrem, jenž jako obvykle není hodným strýčkem s dobrým srdcem, ale vykutáleným vykořisťovatelem, který by pro osobní zisk dokázal z člověka i vysát mládí.

Na což ostatně přijde i mladý Krabat, z nějž se postupně stává poměrně slušný čáryfuk. Sice mu to moc nepálí (na mistrův ďábelský plán přijde zoufale pozdě), ale na digitálního havrana se umí měnit stylově, a ač je akčních scén pomálu, ohánět se v nich umí také. Jen by mu nemusela fazónu kazit kamera, která to ráda přehání se slow-motiony, dělajícími z relativně obstojného máchání magickými holemi nepatřičnou legraci.

Následující recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s komlpetní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Podobných chvil ale – ku prospěchu věci – moc není. Většina filmu se totiž odehrává v zaprášeném mlýnu, kde se nejen dobře budují jednotlivé sváry, ale také napětí. A to jde pánům za kamerou nečekaně od ruky i přes skutečnost, že dosadit do role čarodějného mistra člověka, který vypadá jako přiopilý bezdomovec, nebyl úplně nejlepší nápad.

I on si ale své nečekaně odehraje a bez problémů zvládá jak vlídnou, tak bezútěšnou stránku role. Což se dá říct i o všech ostatních, neboť i oni dokáží prodat nepříliš vkusné dialogy a udělat ze svých archetypálních figur postavy z masa a kostí. Čímž řídký pohádkový příběh ihned získává na zajímavosti.

Stopáž okolo dvou hodin tak sice zůstává přestřelená (ředění motivů a přešlapování na místě je v druhé polovině citelné), ale film utíká po většinu času jako voda, neboť se mu daří diváka pohltit, rozprostřít před ním další z typických příběhů o souboji dobra se zlem, a až na pár výjimek (romantické scény) ho nemučit tuzemským kýčem á la Zdeněk Troška.

Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008)

Ve výsledku je tak Krabat nečekaně neurážejícím německým zářezem na poli moderního fantasy, jenž se vedle výrazně dražších a přesto mnohem horších kolegů z ranku upachtěného Eragona či ultrapekelného Probuzení tmy rozhodně stydět nemusí. Na rozdíl od těchto nemastných pokusů o další pohádkovou ságu si totiž Krabat na nic nehraje a snaží se být svůj. Že mu to valná většina diváků nebude baštit je jedna věc. Ale evropský film si zaslouží víc podobných pokusů už jen z toho důvodu, že rakovinotvorného artu vzniká stále výrazně víc.

Technické provedení

V úvodu vás Krabat možná zaskočí, neboť vypadá na Blu-ray opravdu hezky. Světlé exteriéry sice trpí lehčími známkami komprese, ale obraz slušně kreslí v obličejích i v prostoru, překvapuje vysokým kontrastem a vůbec dělá vše pro to, aby vám filmový mráz (chladné barvy dělají svoje) doslova zalezl za nehty.

Bohužel, jakmile se příběh přesune ze zasněžených plání do pochmurného mlýna, nabere Blu-ray směr, na jehož konci mají rohovky tendenci krvácet. V tmavých scénách totiž výrazně přibývá zrna, jemuž dělá doprovod spousta digitálního šumu, který se zbarvuje do modra a zelena. A na to vážně není hezký pohled.

Tuplem ne, když se pak sníží kontrast, černá je spíš tmavě šedá a stíny o nějakém vykreslování leda vzdáleně slyšely od Blu-ray disků s pořádným authoringem. Něco podobného si dnes dovolí snad jen ta nejhorší stánková DVD.

TIP: Prohlédněte si další screenshoty ve FullHD a v PNG formátu na profilu filmu, kde vás čekají i detailní technické informace!

Ještě štěstí, že takto mizerně nevypadá přepis po celou dobu a dovede i mile překvapit. Platí to především pro trikové, romantické a exteriérní scény, které bez větších obtíží prodají každý frame (sytost barev i vykreslování je hned nad průměrem). Naneštěstí vám ale rovněž zaseknou pořádný klín do hlavy, neboť začnete přemýšlet nad důvody, proč alespoň takhle nevypadá celý film.

Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008) Krabat: Čarodějův učeň (Krabat, 2008)

U zvuku takový problém naštěstí odpadá, jelikož jak český dabing, tak německý originál (obojí v Dolby Digital 5.1) nezní vůbec špatně. Sice z nich nikdy nevydolujete ultimátní zážitek (na to jsou subwoofer i surroundy příliš ticho), ale to je z části odkazem samotného filmu, jenž může v oblasti soundtracku a zvukových efektů máloco nabídnout, a tudíž se soustředí výrazně (a kvalitně) na reprodukci dialogů.

Bonusy

„Něco navíc“ pak musíte opět hledat jinde. Blu-ray edice totiž ani tentokrát kvůli stlačení ceny bonusové materiály nenabízí. V tomto případě je to ovšem poměrně jedno.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře